Αγνοούνται 500 μετανάστες κάπου στη Μεσόγειο

500 άνθρωποι, που επέβαιναν σε σκάφος με προορισμό την Σικελία, αγνοούνται εδώ και δύο μέρες κάπου στην κεντρική Μεσόγειο. Η μηχανή του σκάφους χάλασε, με αποτέλεσμα αυτό να μείνει ακυβέρνητο, μεσοπέλαγα, 200 μίλια μακριά από την ακτή.

Αγνοούνται 500 μετανάστες κάπου στη Μεσόγειο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Alarm Phone, μια ομάδα που λαμβάνει κλήσεις από προσφυγικά σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο, δήλωσε την Παρασκευή (26.05) ότι έχασε την επαφή με το σκάφος το πρωί της Τετάρτης.

Εκείνη τη στιγμή, το σκάφος έπλεε χωρίς μηχανή που να λειτουργεί σε ανοιχτή θάλασσα περίπου 320 χιλιόμετρα (200 μίλια) βόρεια του λιβυκού λιμανιού της Βεγγάζης και περισσότερα από 400 χιλιόμετρα (250 μίλια) μακριά από τη Μάλτα και το νότιο νησί της Ιταλίας, τη Σικελία.

Η ιταλική ΜΚΟ Emergency δήλωσε την Πέμπτη (25.05) ότι το πλοίο της Life Support και το Ocean Viking, ένα άλλο σκάφος, που δραστηριοποιείται παρόμοια με την Alarm Phone, έψαχναν για το αγνοούμενο σκάφος επί 24 ώρες, αλλά δεν βρήκαν κανένα ίχνος του ή κάποιο ναυάγιο.

Εκπρόσωπος της Emergency δήλωσε την Παρασκευή ότι οι έρευνες συνεχίζονται, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που επέβαιναν στο σκάφος μπορεί να έχουν παραληφθεί από άλλο σκάφος ή να έχουν καταφέρει να φτιάξουν τη μηχανή τους και να συνεχίσουν να πλέουν προς τη Σικελία.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε την Πέμπτη τη διάσωση 423 ατόμων και 671 ατόμων σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα ιταλικά ύδατα, ωστόσο το Alarm Phone δήλωσε ότι δεν σχετίζονται με το αγνοούμενο σκάφος.

Στο μεταξύ, σε ένα άλλο περιστατικό, η γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση SOS Humanity κατήγγειλε ότι 27 άτομα περισυνελέγησαν στη θάλασσα από πετρελαιοφόρο και μεταφέρθηκαν παράνομα στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να επιστραφούν βίαια σε χώρες όπου κινδυνεύουν με σκληρή αντιμετώπιση και η γενικευμένη κακοποίηση των προσφύγων έχει καταγράφει εκτενέστατα στη Λιβύη.

Η Performance Shipping, η ελληνική εταιρεία στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο P Long Beach που φέρεται να εμπλέκεται στο περιστατικό, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει μια όλο και πιο σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, η οποία αντιμετωπίζει μια αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω θαλάσσης.

Περισσότεροι από 47.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει με πλοία μέχρι στιγμής φέτος στην χώρα, με πάνω από 18.000 να φτάνουν την ίδια περίοδο του 2022.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ