Τι αλλάζει στις εκλογές του Ιουνίου - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Στις εκλογές του Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, που επαναφέρει το μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα. Πώς λειτουργεί αυτή και τι άλλο πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι;

Τι αλλάζει στις εκλογές του Ιουνίου - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε αντίθεση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, όπου και εφαρμόστηκε ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, στις εκλογές του Ιουνίου θα εφαρμοστεί η ενισχυμένη αναλογική, που επαναφέρει το μπόνους αυτοδυναμίας με τις επιπλέον 50 έδρες στο κόμμα που θα λάβει 40%.

Η διαφορά του μπόνους των εκλογών του 2007 και αυτών από το 2012 έως το 2019, έγκειται στο ότι σε αυτές τις εκλογές, το μπόνους δεν είναι σταθερό, αλλά κλιμακούμενο, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Σε περίπτωση, δηλαδή, που το πρώτο κόμμα λάβει 25%, τότε το μπόνους είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή. Για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα (και ανάλογα μειώνονται οι έδρες των άλλων κομμάτων), με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. Συνεπώς, το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους θα εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 40%, όπως έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος, αλλά και από αυτό που θα λάβουν αθροιστικά τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%. Όσο πιο υψηλό το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Αντίστροφα, όσα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο (άρα μικρότερο ποσοστό για τους λοιπούς συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρουν οι ειδικοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περί το 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει γύρω στο 38,4% και με Βουλή επτά κομμάτων στο 39,3%.

Εκλογές με λίστα

Μια ακόμα διαφορά από τις εκλογές του Μαΐου, είναι πως αυτή τη φορά αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο εκλέγονται οι υποψήφιοι, αφού οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα), κι αυτό γιατί επαναπροκηρύχθηκαν σε διάστημα λιγότερο από 18 μήνες από τις προηγούμενες. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι βουλευτές εκλέγονται όπως συμβαίνει με τους βουλευτές Επικρατείας, δηλαδή κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο της κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων και τα επιτελεία τους θα καταρτίσουν φυσικά τις συγκεκριμένες λίστες των ψηφοδελτίων λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά κατάταξης των βουλευτών στις πρόσφατες εκλογές, παρ΄ όλο που η εκλογική νομοθεσία δεν τους δεσμεύει για κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει πως γίνεται να συμπεριληφθούν και υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς και να καταταχθούν χαμηλότερα στη λίστα, ή και εκτός, υποψήφιοι που εξελέγησαν.

Τι αλλάζει για ετεροδημότες και κατοίκους εξωτερικού

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους της κάλπης του Μαΐου, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την α΄ αναθεώρηση του 2023, και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Οι ετεροδημότες που είχαν υποβάλει ετεροχρονισμένα τη σχετική αίτηση δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς εκλογές, ενώ οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει εγκριθεί 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Εάν δηλαδή οι νέες εκλογές προκηρυχθούν τη Δευτέρα 29 Μαΐου, τότε αυτή τη δυνατότητα θα έχουν εκείνοι των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε έως τις 17 Μαΐου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ