Αστυνομικοί μπλεγμένοι σε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο

Τουλάχιστον πέντε συνελήφθησαν και άλλοι πέντε αναμένεται να συλληφθούν, καθώς φέρεται ότι εμπλέκονται σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις διακίνησης προσφύγων και μεταναστών. Στόχος τους μάλλον δεν ήταν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μπουν στην χώρα, αλλά να τους εκμεταλλευτούν οικονομικά.

Αστυνομικοί μπλεγμένοι σε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στην σύλληψη πέντε συνοριοφυλάκων του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, που έχει έδρα το Ισσάκιο Διδυμοτείχου, προχώρησε το απόγευμα τις Δευτέρας 29.05 η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με υπόθεση που αφορά κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο.

Βάσει των πληροφοριών πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία για αδικήματα δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξη, καθώς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, οι πέντε κατηγορούμενοι φαίνεται πως, εκμεταλλευόμενοι την ευαλωτότητα των ανθρώπων,  πληρώνονταν αδρά για να τους διευκολύνουν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, είναι πιθανό τις επόμενες ώρες να συλληφθούν ακόμα πέντε εμπλεκόμενοι και να φτάσουν συνολικά οι συλλήψεις τα 10 άτομα, ενώ παράλληλα, από την έρευνα της αστυνομίας διακριβώθηκε η δράση 4 ακόμη ατόμων  που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Οι πέντε αστυνομικοί που συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, στον Έβρο θα οδηγηθούν, σήμερα, Τρίτη (30/5), ενώπιων του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόντουσαν σε επαφή με κυκλώματα που δρουν στην Τουρκία, ενώ προέβαιναν επίσης σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην χώρα.

Από την έως τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι οι πέντε κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε τουλάχιστον 12  περιπτώσεις διευκόλυνσης εισόδου σε άγνωστο αριθμό πολιτών τρίτων χωρών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 26.550 ευρώ, 59 κινητά τηλέφωνα, 12 power banks, 2.120 δολάρια Αμερικής, 850 λίρες Τουρκίας και 23 λίρες Αγγλίας.

Όσο η κυβέρνηση εναντιώνεται και απαξιώνει την δράση και τον ανθρωπισμό των αλληλέγγυων, των οργανώσεων, των εθελοντών και των ΜΚΟ, τόσο τα όργανα της τάξης της θα πλουτίζουν σε βάρος των ευάλωτων και κατατρεγμένων, θα τους βασανίζουν και θα τους εξαθλιώνουν.

Έλληνες συνοριοφύλες έχουν αφαιρέσει πάνω από 2 εκατομμύρια από πρόσφυγες που επαναπροώθησαν

Να σημειωθεί, στο σημείο αυτό, ότι το wearesolomon σε συνεργασία με την ισπανική εφημερίδα El Pais, είχαν αποκαλύψει πριν από περίπου δύο μήνες, το  modus operandi των ελληνικών αρχών σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Μεταξύ άλλων, αποκάλυψαν ότι κατά τα τελευταία έξι χρόνια, μέλη των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας έχουν αφαιρέσει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ σε μετρητά (τουλάχιστον 2,2-2,8 εκατ. ευρώ). 

Στο ποσό αυτό δεν συνεκτιμάται η αξία των κινητών τηλεφώνων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων, όπως κοσμήματα, που αφαιρούνται από τα θύματα, ενώ ταυτόχρονα από την έρευνα προέκυψε ότι είναι πιθανό οι περιπτώσεις αυτές να αφορούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επαναπροωθήσεων δεν καταγράφεται.

Μάλιστα, στην έρευνα σημειώνεται ότι τέτοιου είδους πρακτικές, παρότι τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν μεμονωμένες, πλέον έχει καταστεί συστηματική πρακτική, καθώς, ενώ το 2017 μόλις στο 11% των περιστατικών επαναπροωθήσεων αναφέρθηκε κατάσχεση των χρημάτων του, μέχρι το 2022 το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευτεί στο 92%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συνοριοφύλακες στον Έβρο

«Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου 2023,συνελήφθησαν 5 αστυνομικοί ως ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι ανωτέρω διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 550 ευρώ,
  • 59 κινητά τηλέφωνα,
  • 12 power banks,
  • 120 δολάρια Αμερικής,
  • 850 λίρες Τουρκίας,
  • 23 λίρες Αγγλίας,
  • 77 Lei Ρουμανίας,
  • πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και
  • τραπεζική κάρτα.

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ