Προδιαγεγραμμένα εργατικά εγκλήματα: Πάρτε μέτρα ΧΘΕΣ

Στις 29 του Μάη, ένας από τους «χαμογελαστούς» εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος σκοτώνεται με μαρτυρικό τρόπο. Είναι 47 χρόνων. Ο θάνατός του δεν είναι η κακιά στιγμή, η γιγάντια προπέλα που τον συνθλίβει δεν είναι ανώνυμη, το άδοξο τέλος του δεν είναι το πρώτο και δυστυχώς δεν θα είναι ούτε το τελευταίο. Αν δεν αλλάξει όλο το πλαίσιο. Όχι αύριο, ούτε σύντομα. Χθες.

Προδιαγεγραμμένα εργατικά εγκλήματα: Πάρτε μέτρα ΧΘΕΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Στο Πέραμα είδα τα ναυπηγεία να δουλεύουν, ανθρώπους χαμογελαστούς γιατί είχαν δουλειές. Οι άνθρωποι αυτοί ψήφισαν για τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους, τα εισοδήματά τους. Δεν κοίταξαν με κομματικές παρωπίδες, δεν επηρεάστηκαν από ιδεολογικά στερεότυπα μιας άλλης εποχής».

Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέντευξη στον Αντώνη Σρόϊτερ, 24/5/23

«Γιατί το Πέραμα έδωσε 38% στη Νέα Δημοκρατία; Το Πέραμα. Διότι βάλαμε σε τάξη την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και δώσαμε δουλειές στον κόσμο. Διότι πήγαμε και τους μιλήσαμε για τα προβλήματά τους».

Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέντευξη στο Μega, 29/5/23

Στις 29 Μάη ένας από τους «χαμογελαστούς» εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος σκοτώνεται με μαρτυρικό τρόπο. Είναι 47 χρόνων.

Ο θάνατός του δεν είναι η κακιά στιγμή, η γιγάντια προπέλα που τον συνθλίβει δεν είναι ανώνυμη, το άδοξο τέλος του δεν είναι το πρώτο και δυστυχώς δεν θα είναι ούτε τα τελευταίο. Αν δεν αλλάξει όλο το πλαίσιο. Όχι αύριο, ούτε σύντομα. Χθες.

Τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ) είναι συγκλονιστικά:

Θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα:

  • Το 2018, 46
  • Το 2019, 51
  • Το 2020, 41
  • Το 2021, 31
  • Το 2022, 104 (τρεις νεκροί εργάτες καθημερινά) και μη θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα 14.000
  • 1ο τετράμηνο του 2023, 57

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ουρλιάζουν το αυτονόητα. Επαρκή μέτρα και αμείλικτες συνέπειες για όποιον τα παραβιάζει. ΧΘΕΣ.

Νέα απεργία και συλλαλητήριο

Με φόντο το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος οι εργαζόμενοι συνεχίζουν αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για το «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζουν, λόγω των μειωμένων ελέγχων ασφάλειας. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε μαζική συμμετοχή στο Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο σήμερα Τετάρτη (31/5) στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και το Συνδικάτο Μετάλλου - Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Αττικής έχει προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠ διαβάζουμε ότι «οι εργαζόμενοι στη Ζώνη βρίσκονται εδώ και έξι μήνες σε συνεχείς κινητοποιήσεις με το σωματείο τους, βάζοντας μπροστά το ζήτημα των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής τους, το ζήτημα των ανύπαρκτων υπηρεσιών ελέγχου, καθώς και την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της ΣΣΕ από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου». Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά τονίζει ότι «δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη της εργοδοσίας» και καλεί τους εργαζομένους «να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια».

Από πλευράς του το Συνδικάτο Μετάλλου - Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Αττικής χαιρετίζει τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που ανταποκρίθηκαν στο χθεσινό (30/5) κάλεσμα για απεργία και διαμαρτυρία, αλλά και τα δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και φορείς που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Και προχωρά σε νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31/05 με συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΠ

«Χθες το μεσημέρι ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα ακόμη προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αυτή τη φορά στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Τρεις συνάδελφοι μας καταπλακώθηκαν από τον έλικα προπέλας κατά την διάρκεια επισκευής πλοίου. Ο τραγικός απολογισμός, ένας νεκρός και δύο τραυματίες. Οι εργαζόμενοι στην Ζώνη βρίσκονται εδώ και έξι μήνες σε συνεχείς κινητοποιήσεις με το σωματείο τους, βάζοντας μπροστά το ζήτημα των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής τους, το ζήτημα των ανύπαρκτων υπηρεσιών ελέγχου, καθώς και την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της ΣΣΕ από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο πως δεν ήταν η κακιά η ώρα, είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που αφήνει έρμαιο στα χέρια της εργοδοσίας τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάπτυξη που φέρνει στην περιοχή, εμείς θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά στέκεται στο πλευρό όλων των εργαζομένων του Πειραιά και ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη της εργοδοσίας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια. Στην εργασιακή λαίλαπα που μας ετοιμάζουν εμείς απαντάμε με συσπείρωση και αγώνα. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν οι εργασιακοί μας χώροι να γίνονται απέραντες κοιλάδες των Τεμπών. Δίνουμε μαζικά το παρόν αύριο στο Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά με αφορμή το εργατικό δυστύχημα στην Ζώνη.

Όλοι αύριο Τετάρτη 31/05 στο Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο στις 19:00 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδικάτου Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας - Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που εργάζονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις αποφάσεις των σωματείων μας και απήργησαν σήμερα, Τρίτη 30/5/2023 με αποτέλεσμα να νεκρώσουν όλοι οι χώροι εργασίας. Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες που βρέθηκαν από το πρωί στις πύλες για την περιφρούρηση της απεργίας και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος και στο υπουργείο Ναυτιλίας. Χαιρετίζουμε τα δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και φορείς που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας να μη σιωπήσουμε, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Γιατί από αυτό το εργοδοτικό έγκλημα χθες έχασε τη ζωή του ο συνάδελφος μας και ακόμα δύο τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια εργασιών, δίχως τις προβλεπόμενες άδειες, στο πλοίο AsterionII, στη δεξαμενή 3 της cosco στη Ν/Ε Ζώνη Περάματος. Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ένα νέο εργατικό ατύχημα ήταν θέμα χρόνου αφού δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και σε αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν τους εργοδότες και όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστελεχώθηκε επιπλέον το ΣΕΠΕ και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΝΔ μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή.Τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου μας, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν σε κανένα το περιθώριο να μας πει πως «δε γνώριζε».

Είναι ντροπή να περηφανεύονται για αυτή την κατάσταση που επικρατεί και να την προβάλλουν ως «πρότυπο» ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδε ο Μητσοτάκης στο Πέραμα ήταν των εργολάβων και των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη είναι ποτισμένα με το αίμα των νεκρών μας και των σακατεμένων για ένα μεροκάματο. Η σημερινή μας απεργία ήταν μόνο η αρχή σε αυτό που μας κάλεσε η οικογένεια του νεκρού να κάνουμε. «ΦΩΝΑΞΤΕ» μας είπαν.

Αυτό κάναμε και στο υπουργείο Ναυτιλίας και με την ανάρτηση μαύρων πανό, σε ένδειξη πένθους. Φωνάξαμε και καταφέραμε με τη σημερινή μας κινητοποίηση να αποσπάσουμε τη δέσμευση πως θα υπάρχει σε κάθε πλοίο τεχνικός ασφαλείας καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών και λειτουργία των επιτροπών ελέγχου καθημερινά στην πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Δε θα σταματήσουμε. Έχουμε χρέος να καταφέρουμε να γίνουν πράξη τα αιτήματα μας για να μπορούμε να γυρνάμε σώοι στο σπίτι. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κι ας γνωρίζουν από τώρα όσοι κόπτονται να κυβερνήσουν πως δε θα σταματήσουμε. Θα μας βρίσκουν απέναντι, όσο βάζουν σε ζυγαριά τα κέρδη τους με τις ζωές μας. Όσο αφήνουν τους εργοδότες, μπροστά στα κέρδη τους, ανεξέλεγκτους.

Προχωράμε πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά σε

-νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31/05/2023, με συγκέντρωση στις 10:00 π.μ., στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά.

- ΝΕΑ συγκέντρωση στις 19:00 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά.

Απαιτούμε:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
  • Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του πυροσβεστικού σταθμού στο Πέραμα με πλήρη εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωση τους.
  • Άμεση κήρυξη τους ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για τουςτους επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή τους σε όλους τους χώρους εργασίας».

Το ιστορικό

Οι τρεις εργαζόμενοι έκαναν επισκευές στο πλοίο «Asterion», συμφερόντων της ΑΝΕΚ. Σε μία από τις τρεις πλωτές δεξαμενές της Ζώνης, προσπαθώντας να τοποθετήσουν το τέταρτο πτερύγιο στην προπέλα πλοίου. Χωρίς τεχνικό ασφάλειας, μετά την αποψίλωση της επιθεώρησης εργασίας, με συστηματικές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με δύο ατυχήματα τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο στην Cosco. Ήταν θέμα χρόνου, μια ακόμα αναλώσιμη ζωή να προστεθεί στις δεκάδες χαμένες. Στους δεκάδες νεκρούς εργάτες στους χώρους δουλειάς, τους εκατοντάδες σακατεμένους στα εργατικά «ατυχήματα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, όπως διαβάζουμε στον «Ριζοσπάστη», ότι το 2018 μέσα σε διάστημα 7 ημερών, στο ίδιο καράβι σακατεύτηκαν τέσσερις μεταλλεργάτες. Μάλιστα τότε όπως γράφει εφημερίδα «το τέταρτο εργατικό "ατύχημα" στο ίδιο πλοίο έγινε στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης 31 Μάη 2018. Επιβεβαιώθηκε από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής μετά από επίσημες καταγγελίες εργαζομένων, που έκαναν λόγο για πτώση του εργαζόμενου από σκαλωσιά κατά τη διάρκεια εργασιών εξωτερικά του πλοίου. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, που μιλούν για προσπάθεια συγκάλυψης, ο εργολάβος μετέφερε τον τραυματία με ιδιωτικό αυτοκίνητο σε νοσοκομείο (άγνωστο μέχρι χτες), εν γνώσει μάλιστα της πλοιοκτήτριας εταιρείας (ΑΝΕΚ). Τα τέσσερα εργατικά «ατυχήματα» καταγράφηκαν κατά την παραμονή του πλοίου στην πλωτή δεξαμενή Νο3 του ΟΛΠ στο Πέραμα και οφείλονται σε σοβαρές ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας. Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, εργολάβοι και πλοιοκτήτριες εταιρείες, για να μειώσουν το χρόνο παραμονής στη δεξαμενή και κατά συνέπεια τα έξοδα δεξαμενισμού του πλοίου, όχι μόνο δεν παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, αλλά τους αναγκάζουν να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, για να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα η δουλειά. Επιπρόσθετα, το εργολαβικό συνεργείο, όπου σημειώθηκε το τέταρτο «ατύχημα», έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής για την παραβίαση των όρων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όχι μόνο αυτό. Η επιχείρηση, όπως έχει καταγγείλει το Συνδικάτο, προσπάθησε να στήσει και απεργοσπαστικό μηχανισμό από «γνωστούς τραμπούκους του δουλεμπορικού που έχει φτιάξει η Χρυσή Αυγή, με σκοπό να τους χρησιμοποιούν οι εφοπλιστές και οι εργολάβοι, απέναντι στις αποφάσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων», επιδιώκοντας να ακυρώσει την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου που προβλέπει ότι δεν θα γίνονται υπερωρίες σε όσες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν το σύνολο των όρων της ΣΣΕ». Τότε όλα προειδοποιούσαν για τραγικότερα αποτελέσματα, σήμερα τα έχουμε μπροστά μας.

Συλλήψεις και δεσμεύσεις

Στο μεταξύ στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, προχώρησε η Λιμενική Αρχή Περάματος. Πρόκειται για τον πλοίαρχο του πλοίου, τον τεχνικό ασφαλείας - επιβλέποντα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, τον εργοδότη του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που διενεργούσε τις επισκευαστικές εργασίες.

Επιθεώρηση Εργασίας

Mε φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων στις ΝΕΖ, του υπηρεσιακού υπουργού και του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του διοικητή και στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, της γενικής γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων και στελεχών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του αρχηγού και στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, δεσμεύτηκε ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ