«Απειλείται η υγεία των ασθενών» - Τραγικές ελλείψεις και ράντζα στο ΕΣΥ

Κλείνει το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Γενικού Κρατικού Νικαίας επειδή φεύγει ο μοναδικός γιατρός, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές ενώ υπάρχουν 40.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία. Ελλείψεις σε προσωπικό και ράντζα συνθέτουν το «εκσυγχρονισμένο και ασφαλές» ΕΣΥ.

«Απειλείται η υγεία των ασθενών» - Τραγικές ελλείψεις και ράντζα στο ΕΣΥ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στα νοσοκομεία όλης της χώρας και αποτελούν πλέον κανόνα.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) απέστειλαν προειδοποιητική επιστολή προς την Διοίκηση της αρμόδιας 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, γνωστοποιώντας ότι εάν δεν προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό στην Κυτταρολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νικαίας, αυτή κινδυνεύει να κλείσει.

Όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ «το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ενημερώθηκε για την απειλή κλεισίματος του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας - Δυτικής Αττικής, καθώς αποχωρεί στις 30/06/23 ο μοναδικός μόνιμος ιατρός με συνταξιοδότηση».

Προειδοποιεί, μεταξύ άλλων, ότι «το τμήμα θα μείνει με 2 επικουρικές επιμελήτριες (των οποίων οι συμβάσεις εργασίας λήγουν εντός του έτους), 1 ειδικευόμενη και 3 μόνιμες βιοτεχνολόγους».

Η ΕΙΝΑΠ στην επιστολή της σημειώνει ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο διαχειρίζεται τεράστιο εύρος δειγμάτων προς ανάλυση, τόσο ασθενών όσο και επισκεπτών στα εξωτερικά ιατρεία, για σοβαρότατες περιπτώσεις όπως «βρογχοσκοπήσεις πνεύμονα, από πάγκρεας, ουροδόχο κύστη - ουροποιητικό σύστημα - (εξετάσεις ούρων), από μαστό, από παρακεντήσεις θυρεοειδούς αδένα, και σιελογόνων αδένων, λεμφαδένες, πλευριτικά /περικαρδιακά/ περιτοναϊκά υγρά, νευρολογικά / νευροχειρουργικά δείγματα, γυναικολογικά υλικά (τεστ Παπ)».

Όπως εξηγεί, πρόκειται για εξετάσεις απαραίτητες «στην προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου αλλά και άλλων παθήσεων και επιπλέον συμβάλλει στο σχεδιασμό της θεραπείας και στην παρακολούθηση της πορείας νόσου των ασθενών, ιδίως των καρκινοπαθών», ενώ «τα τεστ Παπανικολάου που αναλαμβάνει το εργαστήριο, δεν προέρχονται μόνο από περιστατικά του νοσοκομείου, αλλά και από ασθενείς γυναίκες από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής και από το Νοσοκομείο Γυναικείων Καταστημάτων Κράτησης - Κορυδαλλός. Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν νοείται χωρίς την εξέταση τεστ Παπ. Γι’ αυτό και το νοσοκομείο της Νίκαιας δεν γίνεται να αφήσει ακάλυπτες τόσες ασθενείς χωρίς να διενεργείται η ζωτική αυτή εξέταση».

«Είναι προφανές ότι η λειτουργία του Κυτταρολογικού πρέπει να συνεχιστεί για την έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου και πληθώρας άλλων νοσημάτων. Με το ενδεχόμενο να κλείσει το εργαστήριο απειλείται ξεκάθαρα η υγεία των ασθενών σε ένα τριτοβάθμιο Νοσοκομείο με μεγάλο αριθμό κλινών - κλινικών, που εξυπηρετεί καθημερινά τεράστιο αριθμό και εύρος περιστατικών. Μοναδική λύση σε όλα αυτά είναι η άμεση πρόσληψη μόνιμων ιατρών στο κυτταρολογικό της Νίκαιας», καταλήγει η επιστολή.

Κραυγή αγωνίας για όλα τα νοσοκομεία της χώρας

Αγανάκτηση και φόβο για την επόμενη μέρα εκφράζουν και οι νοσοκομειακοί γιατρό όλων των νοσοκομείων της χώρας με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, να ξεκαθαρίζει ότι «η δημόσια υγεία δεν διορθώνεται με 5% δημόσιες δαπάνες, με 30.000 ενεργείς νοσοκομειακές κλίνες για 11 εκατομμύρια πληθυσμό».

Η ανάγκη για ενίσχυση του ΕΣΥ παραμένει κορυφαίο αίτημα, καθώς το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές ενώ υπάρχουν 40.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία.

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι πολλά περιφερειακά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών, καθώς υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ενώ τα ράντζα παραμένουν στα νοσοκομεία, με το ΑΤΤΙΚΟ να χρησιμοποιεί 72 στην εφημερία της προηγούμενη Τρίτης.

«Καθρέφτης της κατάστασης του συστήματος υγείας είναι η ανάπτυξη του τριτοκοσμικού φαινομένου των ράντζων, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που θερίζουν στα νοσοκομεία μας σε διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο των νοσοκομείων της ΕΕ, οι λίστες χειρουργείων που η αναμονή ξεπερνάει τα δύο έτη, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας που ξεπερνάνε το 40%, οι κλίνες ΜΕΘ που έχουμε 950 κλίνες ανεπτυγμένες -αντί 3.500- οι οποίες κλείνουν λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών» επισημαίνει ο Μ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζει, τέλος, ότι είναι αναγκαία η αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 7,5% του ΑΕΠ, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τονίζει ότι είναι απαραίτητες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η αύξηση των μισθών και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ