Ανασφάλιστοι από σήμερα 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες - Τα πυρά μεταξύ Σκέρτσου και ΣΥΡΙΖΑ

Ανασφάλιστοι μένουν από σήμερα 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες για οφειλές στον ΕΦΚΑ, αφού η απελθούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κατάφερε να προβλέψει την παράταση ισχύος της ρύθμισης, ιδίως τώρα που οι συνέπειες της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης αυξάνουν τα έξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ανασφάλιστοι από σήμερα 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες - Τα πυρά μεταξύ Σκέρτσου και ΣΥΡΙΖΑ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε πανικό βρίσκονται από σήμερα 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν ή να θέσουν σε ρύθμιση τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ μέχρι την 31η Μαΐου 2023, δηλαδή μέχρι χθες, αφού «απειλούνται» πλέον ότι θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν να λάβουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες), οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι αγρότες, αλλά και μέλη της οικογένειάς τους, είναι η αποπληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών τους. Κι εφόσον η καθολική παράταση της ασφαλιστικής τους ικανότητας έληξε χθες, αν ήθελαν να πάρουν παράταση μέχρι το 2024, θα έπρεπε να πληρώσουν όλες τις εισφορές υγείας τους μέχρι το 2022, ποσό που ξεπερνάει τα 650 ευρώ.

Με το μαχαίρι στο λαιμό, οι πολίτες βλέπουν σήμερα το ίδιο το κράτος, ανάλγητο και αδιάφορο για μια ακόμη φορά, να τους απειλεί και να θέτει την υγεία ως μέσο πίεσης για να πληρώσουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Στ’ αλήθεια, όμως, ποιος πολίτης μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια στις δεκάδες ρυθμίσεις για χρέη, που δεν αφορούν μόνο τον ΕΦΚΑ, αλλά και την εφορία, τις τράπεζες, τους παρόχους ενέργειας;

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε αναβρασμό (ενώ η απελθούσα μάλλον πετάει χαρταετό) μετά την αποκάλυψη πως αυτό αφορά περίπου 800.000 συμπολίτες μας, ενώ διάφορα φερέφωνα (βλ. ΣΚΑΪ) έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την είδηση ως fake news. Ευτυχώς για εμάς, ένας δεινός γνώστης του ασφαλιστικού, ο Διονύσης Τεμπονέρας, συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και εργατολόγος, ήρθε να κλείσει στόματα και να δώσει στους πολίτες τις απαντήσεις που χρειάζονται.

Τι λέει ο Διονύσης Τεμπονέρας

«Ο ΕΦΚΑ λέει ότι πρέπει να πληρώσεις όλες τις εισφορές περί υγείας του 2022 προκειμένου να έχεις παράταση μέχρι το 2024», εξήγησε πρόσφατα ο κύριος Τεμπονέρας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, που παρουσιάζουν ο Δημήτρης Οικονόμου και ο Άκης Παυλόπουλος. «Σκεφτείτε πως κάποιος επαγγελματίας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα και του ζητείται να πληρώσει και αναδρομικές εισφορές για να μπορεί να έχει τι; Το αυτονόητο δικαίωμα στην περίθαλψη».

Από το πάνελ της εκπομπής της Αναστασίας Γιάμαλη στο Kontra Channel συνέχισε επί του θέματος: «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες να περιμένουν αρκετές μέρες μέχρι να μπορούν να γράψουν τα φάρμακά τους, γιατί τα δημόσια νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές υγείας, ακριβώς επειδή ζουν τις συνέπειες και της πανδημίας, αλλά και της διαχείρισης από πλευράς της κυβέρνησης, έχουν μείνει υποστελεχωμένα».

«Ήδη εδώ και 2 χρόνια λέγαμε ότι πρέπει να έρθει μια γενναία ρύθμιση οφειλών για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό θα απαντούσε και στο πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών που έχουν μαζευτεί εξαιτίας της πανδημίας, των μνημονίων, της ενεργειακής κρίσης. Αυτό, όμως, δεν συνέβη και αυτή τη στιγμή βιώνουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής. Εμείς καλούμε αυτή η στιγμή να δοθεί έστω μια άτυπη λύση προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να βοηθηθούν τουλάχιστον για το 2023».

Ανασφάλιστοι με δικαίωμα συνταγογράφησης από δομές, λέει ο Σκέρτσος

Ο ΆκηςΣκέρτσος με τη σειρά του χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τεμπονέρα ως «υποκριτικό θόρυβο του ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος μπήκε με φόρα στον νέο του ρόλο «κοροϊδεύοντας τους πολίτες».

«Θυμίζουμε στον κ. Τεμπονέρα, λοιπόν, ότι το κόμμα του υπερψήφισε στις 22.3.2022 την ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των μη ασφαλιστικά ενήμερων ελεύθερων επαγγελματιών, την οποία καταγγέλλει», επισήμανε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ομολογώντας πως εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα μείνουν ανασφάλιστοι.

«Επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για ευνοϊκή ρύθμιση που ψηφίστηκε εκτάκτως το 2022 και υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι απαντούσε με τρίμηνη παράταση ρύθμισης και μειωμένη καταβολή εισφορών σε ένα δίκαιο αίτημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ίδια ακριβώς ρύθμιση ανανεώθηκε και φέτος.

»Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση και όσα παγίως ισχύουν, όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μέσω της πρόβλεψης για κάλυψη των ανασφάλιστων με πρόσβαση στο ΕΣΥ, στη συνταγογράφηση από δημόσιες δομές και υπό όρους στη συνταγογράφηση από ιδιώτες. Δεν έχουν πρόσβαση μόνο σε υπηρεσίες από ιδιωτικές δομές με τις οποίες συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ».

Τέλος, ο Άκης Σκέρτσος, απευθύνει ερώτηση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ακριβή θέση του κόμματος πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα: «Η ρύθμιση του άρθρου 76 του νόμου 4915/2022 είναι καλή ή κακή για τους ελεύθερους επαγγελματίες; Και γιατί αφού την υπερψήφισε τότε, την καταγγέλλει σήμερα;».

Έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Άκη Σκέρτσο

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απάντησε επισημαίνοντας τα εξής: «Ο κ. Σκέρτσος ας μας απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα:

1. Θεωρούν ο ίδιος και η Ν.Δ. ότι έχει λήξει η κρίση και οι μικρομεσαίοι μπορούν να πληρώσουν 722 ευρώ για να έχουν φαρμακευτική κάλυψη όταν αδυνατούν να αντεπεξέλθουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους;

2. Γιατί η παράταση δόθηκε μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023 όταν ήταν απολύτως βέβαιο ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα ήταν εδώ τουλάχιστον για όλο το 2023;

3. Πώς θα αγοράσουν φάρμακα και θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες από την επόμενη Πέμπτη 1η Ιουνίου;

4. Γιατί δεν έφερε η κυβέρνηση, ενώ είχε τη δυνατότητα, μια ρύθμιση οφειλών για οφειλές στα ταμεία, που, πέρα από τα συσσωρευμένα χρέη, θα απαντούσε και στο ζήτημα της περίθαλψης;

Μετά τη λεηλασία της κινητής και ακίνητης περιουσία της μεσαίας τάξης, ο… αμελής κ. Σκέρτσος και η Ν.Δ. έβαλαν στο μάτι και το αναφαίρετο αγαθό της υγείας των πολιτών.

Ελπίζουμε τα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς να είναι ανοιχτά την ερχόμενη Πέμπτη, όταν οι πολίτες θα προτρέξουν για να τους δώσει ο κ. Μητσοτάκης τα φάρμακά τους».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ