Το τέρας της κερδοσκοπίας που ταΐζει στο στόμα η ΝΔ και τα μερίσματα που φέρνουν αποεπενδύσεις

Εδώ και λίγες μέρες, η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με Fake News στην προσπάθεια των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν προγράμματα με φορολόγηση των μερισμάτων, των υπερκερδών τραπεζών, των εταιρειών ενέργειας και διυλιστηρίων. Τι σημαίνει αυτό για τον απλό πολίτη;

Το τέρας της κερδοσκοπίας που ταΐζει στο στόμα η ΝΔ και τα μερίσματα που φέρνουν αποεπενδύσεις
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τι είναι τα μερίσματα;

Κάθε χρόνο όταν κλείνει το έτος αποτελεσμάτων μιας επιχείρησης ή και μέσα στην χρονιά, οι ανώνυμες εταιρείες που εμφανίζουν υψηλά κέρδη μπορούν να διαθέσουν μέρισμα ανά μετοχή. Δηλαδή για κάθε μετοχή που κατέχεις να πάρεις κάποια χρήματα ως ανταμοιβή για την καλή πορεία της εταιρείας. Από 0,10 έως και 1,6 ευρώ! Για φέτος τα μερίσματα είναι της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ που θα φύγουν από τις εταιρείες, την οικονομία μας, και θα μπουν σε χοντρά πορτοφόλια και γεμάτες τσέπες. Το κράτος θα πάρει φόρους μόλις 120 εκατ. ευρώ. Στην Ιρλανδία το ποσό θα ήταν 1,21 δισ. ευρώ. Υποθέτουμε πως εσείς δεν έχετε 5-10 εκατομμύρια ευρώ σε μετοχές και δεν θα κερδίσετε τίποτα.

Τι κάνει η Νέα Δημοκρατία;

Η Νέα Δημοκρατία στο οικονομικό της πρόγραμμα έχει «Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% και μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών». Αυτά είναι όλα πλεονάζοντα κέρδη για τους πλούσιους και χρήματα που δεν θα μπουν ποτέ στα κρατικά ταμεία.

Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή των μερισμάτων με 5%, το ΠΑΣΟΚ θέλει να υπάρχει φορολόγηση ανάλογη με τα συνολικά ποσά μερισμάτων, με κλίμακα 5-10-15%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντίστοιχες προβλέψεις με φορολόγηση 10% για όλα τα κέρδη άνω των 50.000 ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ έχουν έναν μέσο συντελεστή 24%, ενώ η Ιρλανδία φορολογεί τα μερίσματα με 51% και παρακάτω θα δείτε γιατί.

Πώς λειτουργούν ουσιαστικά τα μερίσματα;

Μια εταιρεία που έχει τεράστια κέρδη, μπορεί να τα επανεπενδύσει, να δώσει μερίσματα, να κάνει προσλήψεις, να κάνει τα πάντα. Το μέρισμα ουσιαστικά είναι η φυγή, η διαρροή χρημάτων από την επιχείρηση προς τους μετόχους. Καταλαβαίνετε πως η χαμηλή φορολόγηση των μερισμάτων συμφέρει ΜΟΝΟ αυτόν που έχει το 30% της ΔΕΗ για παράδειγμα, το 40% της Motor Oil ή το 60% της Τράπεζας Αττικής. Αυτά τα χρήματα λοιπόν φεύγουν από τα ταμεία της επιχείρησης και κυρίως τα καρπώνονται οι μεγαλομέτοχοι, ειδικά στον κλάδο της ενέργειας καταλαβαίνετε τι πάρτι συμβαίνει.

Αυτά τα χρήματα στην Ιρλανδία φορολογούνται με 51%, ώστε να μην συμφέρει την εταιρεία να δώσει τα μισά της κέρδη στο κράτος, να τα κρατήσει στην επιχείρηση και να τα ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΣΕΙ. Να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες. Οι Γερμανοί γιατί φορολογούν τα μερίσματα με 26,4 και οι Γάλλοι με 34%; Είναι χαζοί μήπως;
Όχι απλά δεν θέλουν να…

Επενδύει κάποιος κερδοσκοπικά

Με την χαμηλή φορολόγηση των μερισμάτων, ο οποιοσδήποτε μπορεί να επενδύσει στην ενέργεια, τις μη συστημικές τράπεζες (οι συστημικές δεν βγάζουν ακόμα μερίσματα) ή τις κατασκευές, να χειραγωγεί την τιμή με φιλικά funds αγοράζοντας μετοχές σε δόσεις, να πάρει μερίσματα και να βγει με ένα παχυλό κέρδος. Δεν θα έρθει να επενδύσει ο άλλος. Θα έρθει να κερδοσκοπήσει.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (το οποίο ο συντάκτης που διαβάζετε παρακολουθεί καθημερινά) έχει γίνει ροντέο, το νέο Ελ Ντοράντο, όπου οι επενδυτές αγοράζουν, πουλάνε για ένα γρήγορο κέρδος και δεν λαμβάνουν καν υπ’ όψιν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μιας εταιρείας. Θυμίζει το Χρηματιστήριο των Σημίτη-Παπαντωνίου, καθώς αποκτούν υπέρογκη αξία μετοχές χωρίς την αντίστοιχη αξία στο πραγματικό επιχειρείν και οι επενδυτές τις χρησιμοποιούν βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά. Έτσι εξηγούνται και τα δύο μέτρα που σας προαναφέραμε.

Η «Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% και η μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών».
Εκτός από τις τράπεζες και την ενέργεια που έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις ανάπτυξης λόγω των πωλήσεων των κόκκινων δανείων και των υπέρογκων τιμών ενέργειας αντίστοιχα. Δηλαδή κάθε φορά που ένας από εμάς χάνει το σπίτι του και κάθε φορά που η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις εταιρείες ενέργειας, οι μετοχές έχουν καλύτερες προϋποθέσεις να ανέβουν. Απλό; Τα μέτρα υπέρ τους από την Νέα Δημοκρατία, απλά χαϊδεύουν το τέρας της κερδοσκοπίας.

Αν το βλέπει ένας δημοσιογράφος που εργάζεται 2 μήνες στο οικονομικό ρεπορτάζ, φανταστείτε πόσο ξεκάθαρα το βλέπουν οι υποψήφιοι κερδοσκόποι και επενδυτές.

Το χρηματιστήριο θα ανέβει σαν φούσκα και θα σκάσει με πάταγο, σε βάρος αληθινών εργαζόμενων που θα μείνουν στον δρόμο.

Καλή ζωή και καλά κέρδη.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ