Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ: «Στην Αττική επιχειρούν 45-50 ασθενοφόρα επειγόντων ενώ θα έπρεπε να έχουμε 89-90»

Δύο μέρες μετά το τραγικό περιστατικό στην Κω, όπου μια 63χρονη πέθανε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο μέσα σε καρότσα αγροτικού, χθες μια έγκυος κοπέλα μόλις 19 ετών χάνει τη ζωή της επειδή καθυστέρησε το ασθενοφόρο. Το σύστημα υγείας καταρρέει και μαζί του θα καταρρεύσουμε και εμείς.

Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ: «Στην Αττική επιχειρούν 45-50 ασθενοφόρα επειγόντων ενώ θα έπρεπε να έχουμε 89-90»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μια 19χρονη Ρομ έχασε τη ζωή της και μαζί της «έφυγε» και το αγέννητο μωρό της, επειδή το ασθενοφόρο καθυστέρησε. Όταν έφτασε τελικά, ώρες μετά την πρώτη κλήση, η κοπέλα δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, αλλά σε Κέντρο Υγείας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο θάνατος της προήλθε από ενδομήτρια αιμορραγία.

Το περιστατικό, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι το μόνο, καθώς οι ελλείψεις σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ έχουν πλέον γιγαντωθεί και το οποίο έρχεται να αναδείξει με εκκωφαντικό τρόπο το μέγεθος της εγκατάλειψης του ΕΣΥ, στα χέρια των κυβερνώντων, εγείρει έντονους προβληματισμούς, αφού οι συγγενείς της καταγγέλλουν ότι κάλεσαν το ασθενοφόρο από τις 10.24 το πρωί της Τρίτης και τελικά αυτό ήρθε στη 13.30 το μεσημέρι.

«Πήραμε το ασθενοφόρο από τις 10.24 και ήρθε στις 01.30. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο δεν υπήρχε οξυγόνο. Γιατί την πήγαν στο κέντρο Υγείας και όχι στο νοσοκομείο;», αναφέρει ο θείος της μιλώντας σε εκπομπή του ΜEGA.

«Δεν βοήθησε κανένας. Ήταν 19 χρονών, θα γινόταν για πρώτη φορά μανούλα. Ήταν και οι δύο στη ζωή αλλά είχαν χαμηλό σφυγμό» ανέφερε, στην ίδια εκπομπή, συγγενικό της πρόσωπο.

Οι συγγενείς αναφέρουν, επίσης, πως, όταν μπήκε η 19χρονη στο ασθενοφόρο, ήταν ζωντανή και πιστεύουν ότι ήταν ζωντανή και όταν έφτασε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρη, ενώ διερωτώνται, εφόσον διαπιστώθηκε ότι η κατάστασή της ήταν κρίσιμη, γιατί μεταφέρθηκε σε κέντρο υγείας και όχι σε κάποιο μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.

Είναι αδιανόητο μια 19χρονη κοπέλα, που διάνευε τον ένατο μήνα κύησης, να χάνει τη ζωή της, ενώ βρίσκεται δίπλα από το κέντρο της Αθήνας.

Από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης υποστηρίζουν πως η κοπέλα όταν έφτασε ήταν ήδη νεκρή. Το ασθενοφόρο, συγκεκριμένα, την παρέλαβε στις 13:38 με τους διασώστες να τη διασωληνώνουν στον δρόμο προς το ΚΥ.

Η 19χρονη όταν έφτασε στο ΚΥ είχε έντονη διαστολή της κόρης του ματιού, κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγές από το ΕΚΑΒ πάντως, κάνουν λόγο για δύο κλήσεις - στις 10.58 το πρωί της Τρίτης, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολόγησαν ως μη σοβαρή, αφού μίλησαν με τον σύζυγο της, και μια στις 12:35, με το ασθενοφόρο να φτάνει 25 λεπτά αργότερα, δηλαδή στη 13.00, αφού φέρεται ότι οι συγγενείς σε αυτή την κλήση ανέφεραν ότι η κοπέλα γεννάει και ζήτησαν να βιαστούν.

«Η κλήση που είναι καταγεγραμμένη στο ΕΚΑΒ έγινε 11 παρά πέντε και η περιγραφή του περιστατικού ήταν πως ήταν επείγον αλλά χαμηλής προτεραιότητας. Αργότερα ξαναπήραν τηλέφωνο ότι επιβαρύνθηκε η κατάσταση. Στάλθηκε μονάδα η οποία περίπου στη μία το μεσημέρι ήταν στο σπίτι», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ, μίλησε στην ίδια εκπομπή για το περιστατικό, σημειώνοντας ότι «έχουν καταγραφεί τα πάντα και οι ώρες και το πόσες κλήσεις έχουν γίνει. Το μοναδικό που ξέρω εγώ είναι πως η πρώτη κλήση είναι τις 10.59 και αναφέρει πως υπάρχει μία έγκυος γυναίκα που δεν έχει τις δυνάμεις της. Εάν έχει γίνει κάποια κλήση που δεν απαντήθηκε τότε θα μπορέσουμε να το δούμε αυτό».

«Οι αναμονές στο ΕΚΑΒ είναι πάρα πολλές και οι άνθρωποι εκεί δίνουν μεγάλη μάχη για να ξεχωρίσουν ποια περιστατικά είναι σοβαρά και ποια όχι τόσο. Δεν έχω ενημέρωση για το πότε έφτασε το ασθενοφόρο αλλά αυτό που ξέρω είναι πως η γιατρός προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τους συγγενείς ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση. Το πρόβλημα είναι πως στην Αττική επιχειρούν 45-50 ασθενοφόρα επειγόντων ενώ θα έπρεπε να έχουμε 89-90. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είχε οξυγόνο το ασθενοφόρο γιατί γίνεται έλεγχος και αλλάζονται συχνά οι φιάλες ενώ υπάρχουν και αρκετές μέσα στο ασθενοφόρο» πρόσθεσε.

Το ΕΚΑΒ διενεργεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθεί αν υπήρξε κακή διαχείριση του περιστατικού με τον θάνατο της εγκύου στη Νέα Μάκρη, με τους συγγενείς της κοπέλας επιμένουν ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε αδικαιολόγητα, ενώ έρευνα διενεργείται και από το υπουργείο Υγείας, για τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές των ασθενών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ