Σαν να μην έγινε τίποτα: Η Εύα Καϊλή κάνει comeback στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Έτοιμη για τη μεγάλη επιστροφή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η Εύα Καϊλή, αφού μπορεί πλέον να ασκήσει κανονικά τα βουλευτικά της καθήκοντα μετά από αίτημα των δικηγόρων της.

Σαν να μην έγινε τίποτα: Η Εύα Καϊλή κάνει comeback στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πρώτα αποφυλακίστηκε, μετά έβγαλε το ηλεκτρονικό βραχιολάκι και τώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σα να μη συνέβη τίποτα, η Εύα Καϊλή κατέθεσε μέσω των δικηγόρων της αίτημα συμμετοχής στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο και έγινε αποδεκτό.

Την είδηση μετέφερε στις βελγικές αρχές ο συνήγορος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, παρουσία και του Βέλγου δικηγόρου της, Σβεν Μαρί.

Το παρασκήνιο της επιστροφής

Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες εβδομάδες, στα τέλη Μαΐου, οι δύο δικηγόροι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μέσα από την οποία ανέφεραν πως η Εύα Καϊλή είναι πλέον ελεύθερη να βγει από το σπίτι της και να ασκήσει πλήρως όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την ιδιότητά της ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδουαπό το Βέλγιο, που της επιβλήθηκε, δεν την πτοεί, αφού η Καϊλήσκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο μετά τη δικαστική δικαίωσή της. Ταστοιχεία που τεκμηριώνουν την αθωότητά της πληθαίνουν καθημερινά», δήλωσαν.

Ο άνω περιορισμός ήταν και το εμπόδιο στο να ασκήσει πλήρως τα προηγούμενα βουλευτικά της καθήκοντα και να ταξιδέψει ελεύθερα στο Στρασβούργο, για να μπορεί να συμμετέχει στις εργασίες της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνέρχεται για μία εβδομάδα κάθε μήνα.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κύριος Δημητρακόπουλος είχε δηλώσει στο Politico πως «ακόμα δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Στρασβούργο, αλλά αυτό θα λυθεί σύντομα».

Σαν να μην έγινε τίποτα

Και να που το πράσινο φως δόθηκε από τις βελγικές αρχές και οι πόρτες ανοίγουν ξανά για την Εύα Καϊλή, παρά το βαρύ κατηγορητήριο και τη δίκη που εκκρεμεί,λες και το σκάνδαλο του Qatargateπου αμαύρωσε την εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμών ξεχάστηκε ξαφνικά.

Ειδικότερα, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ζήτησε να μπορεί να ταξιδεύει η ευρωβουλευτής στο Στρασβούργο για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το αίτημα έγινε δεκτό. Επίσης το Συμβούλιο δέχθηκε ρητά ότι η Καϊλή μπορεί να δίνει συνεντεύξεις, αλλά να μην έχει επαφή με τους εμπλεκόμενους μέσω των δηλώσεων στον Τύπο.

Μένει τώρα να δούμε αν πραγματικά παραστεί στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που την εμπόδιζε να το κάνει ως τώρα, ήταν ο όρος παραμονής της στο Βέλγιο, που περιλάμβανε και τον κατ' οίκον περιορισμό της με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Εφόσον αυτός έχει αρθεί από τις 26 Μαΐου, ενάμιση μήνα σχεδόν μετά την αποφυλάκισή της, τώρα μπορεί να ταξιδέψει στη Γαλλία.

Πλέον θα είναι σε θέση να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο και να συναντηθεί και με συναδέλφους της, όπως ο Βέλγος ευρωβουλευτής, Μαρκ Ταραμπέλα, επίσης κατηγορούμενος για το cash-for-influence σκάνδαλο Qatargate, ο οποίος αποφυλακίσθηκε στις 9 Μαΐου. Τι κι αν αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος; Ο Ταραμπέλα έβγαλε το ηλεκτρονικό βραχιολάκι και μπόρεσε να μετακινηθεί ελεύθερα στη δουλειά του, να λάβει μέρος στη συνεδρίαση μιας Επιτροπής Αλιείας και να πιει κι ένα ποτάκι στο καφέ του τρίτου ορόφου του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό»

Στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά την «περιπέτειά» της, η Καϊλή εξιστόρησε τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές εναντίον των μυστικών υπηρεσιών των ευρωπαϊκών χωρών.

Μιλώντας στο ισπανικό μέσο El Mundo, η Καϊλή αρνήθηκε για ακόμη μία φορά ότι γνώριζε για τις δοσοληψίες του Αντόνιο Παντσέρι και την εμπλοκή του συζύγου της, ΦραντσέσκοΤζιόρτζι, στο μεγαλύτερο σκάνδαλο χρηματισμού, που έχει ξεσπάσει στο ευρωκοινοβούλιο.

«Ήμουν σε κατάσταση σοκ.Δεν μπορούσα να καταλάβω. Δεν μπορούσα να διαβάσω το φάκελο. Δεν μπορούσα να δω το μωρό μου. Δεν ήξερα τι συνέβαινε με τον σύζυγό μου. Ήμουν έτοιμη να τρελαθώ.

»Δύο μέρες αργότερα μίλησα με τον δικαστή και ήταν πολύ ενδιαφέρον γιατί οι ερωτήσεις είχαν σχέση με τη δουλειά μου στην πολιτική. Όποιος χρησιμοποιούσε το λογισμικό για να παρακολουθεί τα κινητά των ευρωβουλευτών τον ενόχλησε η πρωτοβουλία μου και αυτό προκάλεσε ανησυχία στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών διαφορετικών κρατών της Ευρώπης. Πρόκειται για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι πολύ ανησυχητικό για το ναό της δημοκρατίας. Πρέπει να υπερασπιστούμε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Λένε πως ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ