Αθώος δήλωσε ο Τραμπ σε 37 ποινικές κατηγορίες για την υπόθεση Mar-a-Lago

Μια ιστορικής σημασίας δίκη εκτυλίσσεται από την Τρίτη στο Μαϊάμι, καθώς  ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για διάπραξη ομοσπονδιακών εγκλημάτων. Στο κατηγορητήριο των 37 σημείων, ο Τραμπ κατηγορείται ότι διατηρούσε εξαιρετικά ευαίσθητα έγγραφα σε χώρους του Μαρ-α-Λάγκο, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Αθώος δήλωσε ο Τραμπ σε 37 ποινικές κατηγορίες για την υπόθεση Mar-a-Lago
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με τον φερόμενο ως παράνομο τρόπο διαχείρισης απόρρητων εγγράφων, καθώς του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες την Τρίτη, και έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Τραμπ για εσκεμμένη απόκρυψη διαβαθμισμένων εγγράφων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στην προσπάθειά του να αποκρύψει το υλικό αυτό από τις αρχές, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο 49σέλιδο κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για 37 ομοσπονδιακές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων 31 παραβιάσεων του νόμου περί κατασκοπείας.

Ο Τραμπ έφθασε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι της Φλόριντα σε μια χαοτική σκηνή, ενώ οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν στενά τους εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για να υπερασπιστούν ή να διαδηλώσουν κατά του πρώην προέδρου. Ο γιος του Τραμπ, Έρικ Τραμπ, συνόδευσε τον πατέρα του στο δικαστήριο, όπου έφτασαν με αυτοκινητοπομπή και γρήγορα οδηγήθηκαν στο εσωτερικό για την απαγγελία κατηγοριών.

Ο Τραμπ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο μαζί με τον βοηθό του και πλέον συγκατηγορούμενό του Walt Nauta, ο οποίος αντιμετωπίζει έξι ομοσπονδιακές κατηγορίες για τον φερόμενο ρόλο του στο σχέδιο για την απόκρυψη των απόρρητων εγγράφων από τις αρχές. Καθ' όλη τη διάρκεια της σύντομης ακροαματικής διαδικασίας, ο Τραμπ εμφανίστηκε απογοητευμένος ενώ καθόταν στο τραπέζι της υπεράσπισης, συνοφρυωμένος με τα χέρια σταυρωμένα.

Ο Τραμπ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση υπό τον όρο ότι δεν θα συζητούσε την υπόθεση με έναν κατάλογο μαρτύρων που θα παραχωρούσε το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, ο οποίος καθόταν στην πρώτη σειρά της αίθουσας κατά τη διάρκεια της απαγγελίας κατηγορίας.

Μετά την απολογία του και την αποχώρησή του από το δικαστήριο, ο Τραμπ έκανε μια σύντομη στάση σε εστιατόριο του Μαϊάμι, όπου οι υποστηρικτές του υποδέχθηκαν με χαρά τον δύο φορές συλληφθέντα πρώην πρόεδρο. Στη συνέχεια ο Τραμπ κατευθύνθηκε προς το γκολφ κλαμπ του στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου θα εκφωνήσει δηλώσεις το βράδυ της Τρίτης για να απαντήσει στο κατηγορητήριο.

Η εμφάνιση του Τραμπ στο δικαστήριο έγινε πέντε ημέρες μετά την πρώτη είδηση για την απαγγελία κατηγοριών, προκαλώντας σοκ στην Ουάσινγκτον και σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του απέρριψαν τις κατηγορίες ως ένα πολιτικό "κυνήγι μαγισσών" που αποσκοπεί στην τιμωρία του σημερινού επικρατέστερου υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024, αλλά το κατηγορητήριο που κατέθεσε το γραφείο του Σμιθ δίνει μια καταδικαστική εικόνα ενός πρώην προέδρου αποφασισμένου να αποκρύψει απόρρητο υλικό από τις αρχές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ απέκρυψε σκόπιμα 31 απόρρητα έγγραφα από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, ακόμη και μετά την έκδοση κλήσης για την ανάκτηση του υλικού από το θέρετρο Mar-a-Lago του πρώην προέδρου στη Φλόριντα. Ορισμένα από αυτά τα έγγραφα περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τα πυρηνικά προγράμματα της Αμερικής, τα τρωτά σημεία του αμερικανικού στρατού και τα σχέδια του Λευκού Οίκου για αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης. Ο πρώην πρόεδρος φαίνεται ότι γνώριζε την παράνομη κατοχή των εγγράφων, καθώς οι ηχογραφήσεις που εξασφάλισε ο ειδικός εισαγγελέας δείχνουν τον Τραµπ να αναγνωρίζει ότι δεν μπορούσε πλέον να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες µετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Το κατηγορητήριο υπογράμμισε τον κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια από τις φερόμενες ενέργειες του Τραμπ, καθώς εξαιρετικά ευαίσθητες κυβερνητικές πληροφορίες ήταν αποθηκευμένες σε αίθουσες χορού και μπάνια στο Mar-a-Lago, μέσω των οποίων οι επισκέπτες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα.

Ο Τραμπ φέρεται να συνωμότησε με τον Nauta για την απόκρυψη των εγγράφων από τους ερευνητές και έκανε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI που ερευνούσαν τον έλεγχο του πρώην προέδρου για τον τρόπο διαχείρισης απόρρητου υλικού.

Οι ισχυρισμοί του Τραμπ περί πολιτικής δίωξης δεν μπορούν να εξαλείψουν τα αδιάσειστα στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα του Σμιθ και δεν θα διευκολύνουν τα νομικά προβλήματα του πρώην προέδρου σε τουλάχιστον τρεις άλλες δικαιοδοσίες.

Η εμφάνιση του Τραμπ στο δικαστήριο σηματοδότησε τη δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες που αναγκάστηκε να απαντήσει σε κατηγορητήριο, αν και η υπόθεση των εγγράφων περιελάμβανε την πρώτη σειρά ομοσπονδιακών κατηγοριών που απαγγέλθηκαν στον πρώην πρόεδρο. Τον Απρίλιο, ο Τραμπ δήλωσε αθώος σε 34 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων σε σχέση με ένα σχέδιο που αφορούσε χρήματα για την παράνομη παροχή πληροφοριών κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: pbs.org/

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ