Τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη – Τι μας περιμένει

Τα νέα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν μέσα στον Ιούλιο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη – Τι μας περιμένει
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την πρώτη του συνεδρίαση είχε χθες, 28 Ιουνίου, το νέο υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να χαράζει το δρόμο της δεύτερης τετραετίας του και τους πολίτες να κρατούν με επιφύλαξη (ή και τρόμο) την αναπνοή τους για αυτά που έρχονται.

Με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και με την ύποπτα μεγάλη προθυμία να «αποδείξουν» σε όλους ότι τα προεκλογικά λόγια θα γίνουν άμεσα πράξη, τα νέα κεφάλια των είκοσι υπουργείων έλαβαν τις αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τις προτεραιότητες που αντιστοιχούν στον τομέα ευθύνης του καθενός, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τους ζήτησε να σηκώσουν τα μανίκια και να «σκύψουν πάνω στα προβλήματα».

Ενώ από όλη τη διαδρομή του προς τις εκλογές φάνηκε πως μοναδικός στόχος του πρωθυπουργού ήταν να διαταράξει την αρμονία του πολιτικού λόγου εντός του κοινοβουλίου μέσα από μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση και την είσοδο πολλών κομμάτων στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έσπευσε να κουνήσει το δάχτυλο στο υπουργικό συμβούλιο, αναφέροντας πως οι «πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ' ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία, αλλά ίσως να προκαλούν πολιτική “κακοφωνία”».

Χωρίς ακόμα να έχει πραγματοποιηθεί συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, χωρίς να έχει λάβει καν ψήφο εμπιστοσύνης (αναμένονται στις 6 και 8 Ιουλίου αντίστοιχα), αλλά ούτε και λευκή επιταγή από το σύνολο του ελληνικού λαού, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της οικονομικής ανακούφισης των πολιτών, την αντιμετώπιση του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας, αλλά και την κάλυψη κάποιων πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τον κυβερνητικό αυτό σχεδιασμό ως μια κρυφή ατζέντα εγκατάλειψης. Με τη Βουλή να κλείνει για καλοκαίρι στις 4 Αυγούστου, η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να φέρει τουλάχιστον τρία νομοσχέδια για ψήφιση έως τότε. Ποια είναι τα νέα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν πρώτα;

Επικαιροποίηση επιτελικού κράτους

Η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους είχε αναφερθεί και προεκλογικά ως μία από τις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, γι’ αυτό και θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το δεύτερο να αφορά στη φορολογική πολιτική. Έτσι, λοιπόν, μεταφέρονται οι αρμοδιότητες από υπουργείο σε υπουργείο, (π.χ., ο αθλητισμός από το Πολιτισμού στο Παιδείας), ενώ ταυτόχρονα ιδρύονται νέες κυβερνητικές δομές (το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), ανοίγουν οι αντίστοιχες θέσεις και επιλέγονται τα επιτελικά πρόσωπα και οι διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών. Μένει να δούμε σε τι ποσοστό θα κυμανθεί αυτή τη φορά ο στρατός των μετακλητών-αρίστων που θα σηκώσουν τα μανίκια και θα σκύψουν ευλαβικά πάνω στις απαιτήσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς μείωση ΦΠΑ

Το 2019 η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν εξαγγείλει τη μείωση του ΦΠΑ, χωρίς όμως να καταφέρνουν να τηρούν την υπόσχεσή τους, ενώ στην ίδια λογική φαίνεται να κινούνται και στην αρχή της δεύτερης τετραετίας τους, με το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά ο πρωθυπουργός και που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας. Πιο συγκεκριμένα, θα αφορά στη μείωση των τεκμηρίων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν το ακίνητό τους, την αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ορισμένων επιδομάτων, όπως της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το youth pass για όσους είναι 18 ετών.

Για μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα ούτε λόγος, αφού εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, λόγω της ακρίβειας, αφήνοντας ένα μικρό παραθυράκι να συμβεί αυτό προς το τέλος της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση, μόνιμος στόχος παραμένει η απόκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, αφού εκκρεμούν πέντε ακόμη κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης και οι εκτιμήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, είναι πως «η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

Εκτός Υπερταμείου ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ένα ακόμη νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί προβλέπει την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου και όχι του Υπερταμείου. Να θυμίσουμε πως η επανακρατικοποίηση αυτή έρχεται ως συνέπεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε την αντισυνταγματικότητα της μεταβίβασης των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο Υπερταμείο, απόφαση στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε όπως φαίνεται να συμμορφωθεί. Μπορεί η δέσμευση αυτή να δίνει σε όλους μας μια ανάσα ανακούφισης, έστω προσωρινή, ωστόσο συνάντησε τη δυσπιστία της αντιπολιτευτικής πλευράς.

Νέο ΕΚΑΒ με ιδιώτες και στρατιώτες

Σαν βόμβα ακούστηκε η ατάκα του πρωθυπουργού κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, όπου ανέφερε την ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική. Καμία πρόθεση, δηλαδή, για ουσιαστική ενίσχυση με πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού, αλλά για άλλη μια φορά συντηρείται μια αδυναμία με αμφιβόλου ποιότητας μπαλώματα και επιστράτευση στελεχών χωρίς εξειδίκευση. Μένει να δούμε τις συνέπειες αυτής της απόφασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε στη συγκεκριμένη δήλωση, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές μέρες από την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην Υγεία… Το κίνητρο του κυρίου Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι δημοσιονομικό. Απλά ετοιμάζει την είσοδο ιδιωτών και στο ΕΚΑΒ και μέχρι τότε θέλει να καλύψει τα κενά, δημιουργώντας άλλα κενά στην Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ανησυχία για την Υγεία με τον Χρυσοχοΐδη στο τιμόνι

Την υλοποίηση του νέου χάρτη υγείας εξήγγειλε ο νέος υπουργός Υγείας με το βαρύ όνομα, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πραγματοποίησε ήδη τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας, ζητώντας τους επαγρύπνηση όλο το εικοσιτετράωρο, ώστε να αντιμετωπίζουν τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, ενώ έσπευσε να επιβεβαιώσει τη βαρύτητα του νέου του ρόλου και με μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στον Ευαγγελισμό.

Πιο συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ήδη στο επίκεντρο των μεγάλων αλλαγών που καλείται να εφαρμόσει το νέο υπουργικό σχήμα στην Υγεία, οι οποίες περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις δομών υγείας, αλλαγές χρήσης και μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), καθώς και την τοποθέτηση νέων διοικήσεων στις υγειονομικές δομές της χώρας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ