Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών - Ποινικοποιεί το μη συναινετικό σεξ

Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών. Μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Η έμφυλη βία, η σεξουαλική βία και η ενδοοικογενειακή βία είναι οι πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη. Αυτές οι σοβαρότατες παραβιάσεις δικαιωμάτων είναι εγκλήματα που πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες. 

Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών - Ποινικοποιεί το μη συναινετικό σεξ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την περασμένη εβδομάδα, οι επιτροπές δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων (FEMM) και πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων (LIBE) υιοθέτησαν μια σαφή θέση σχετικά με την οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αφού οι εθνικές κυβερνήσεις απέτυχαν να συμπεριλάβουν το έγκλημα του μη συναινετικού σεξ ως βιασμό στη νομοθεσία του Συμβουλίου νωρίτερα αυτόν το μήνα, οι ευρωβουλευτές έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι κάθε μη συναινετικό σεξ πρέπει να χαρακτηριστεί ως βιασμός στο νόμο σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Οι νόμοι καθοδηγούν τις στάσεις και τη συμπεριφορά στην κοινωνία, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να καταστεί σαφές στο δίκαιο της ΕΕ ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με την οδηγία μπορούν να ξεκινήσουν μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. 

Σε κάθε τομέα της ζωής, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν βία και κακοποίηση λόγω του φύλου τους. Η ψηφοφορία αυτή φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία για νέους νόμους που θα συμβάλλουν στον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. 

Είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι οι εθνικές κυβερνήσεις αποδυνάμωσαν την πρόταση της Επιτροπής, καταργώντας την ποινικοποίηση του βιασμού. Θα αποτελούσε ασυγχώρητη προσβολή για όλα τα θύματα και τους/τις επιζώντες/επιζήσασες, αν οι ελάχιστοι κανόνες σχετικά με το αδίκημα του βιασμού δεν συμπεριληφθούν σε αυτή τη νομοθεσία, καθώς η νέα αυτή πρωτοβουλία θα δώσει φωνή σε όλα τα θύματα που η έμφυλη βία προσπαθεί να φιμώσει.

Η ψηφοφορία αυτή αποτελεί ορόσημο στον αγώνα κατά της βίας κατά των γυναικών, καθώς οι νομοθέτες εξετάζουν και το ενδεχόμενο ποινικοποίησης διαφόρων μορφών βίας, ακόμα και στον κυβερνοχώρο, όπως είναι για παράδειγμα οι εκδικητική πορνογραφία, η πορνογραφία που δημιουργείται μέσω τεχνητής νοημοσύνης και η διαδικτυακή παρενόχληση. Στόχος είναι να θεσπιστεί για πρώτη φορά ο νόμος της ΕΕ για την προστασία των γυναικών από την κακοποίηση.

Η οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τους νομοθέτες, με ψήφους 71-5 υπέρ και επτά αποχές. 

Ο νόμος αποσκοπεί στη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σε ολόκληρη την ΕΕ για διάφορα ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και της διαδικτυακής παρακολούθησης. Στόχος του είναι επίσης να ενισχύσει την υποστήριξη των θυμάτων και να βελτιώσει τη συλλογή δεδομένων για τα θέματα αυτά. Μια σημαντική διάταξη του νόμου ήταν να καταστήσει το μη συναινετικό σεξ αξιόποινο ως βιασμό με ελάχιστη ποινή φυλάκισης οκτώ ετών.

Οι νομοθέτες της ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν το σχέδιο νόμου με την εισαγωγή νέων διατάξεων. Μια πρόταση είναι να ποινικοποιηθεί η πράξη της αποστολής ανεπιθύμητων εικόνων και βίντεο των γεννητικών οργάνων στο διαδίκτυο με σκοπό την πρόκληση ψυχολογικής βλάβης. Επιπλέον, ψήφισαν να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του νόμου ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο την υποκίνηση στον κυβερνοχώρο κατά των γυναικών, αλλά και τη βία με στόχο την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ