Άλογο πνίγηκε απο το σχοινί που ήταν δεμένο στον Βόλο

Τα ζώα μπορεί να μην έχουν μιλιά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, πόσο μάλλον στην ίδια τη ζωή.

Άλογο πνίγηκε απο το σχοινί που ήταν δεμένο στον Βόλο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ένας άνδρας το βράδυ του Σαββάτου έδεσε σε παραποτάμια περιοχή της πόλης του Βόλου, δυο άλογα ιδιοκτησίας του και το ένα εξ αυτών, πνίγηκε από το σχοινί με το οποίο ήταν δεμένο.

Σε βάρος του ιδιοκτήτη των αλόγων, που βρέθηκαν σε παραποτάμια περιοχή της πόλης του Βόλου, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών περί ζωοκτονίας και περί ευζωίας ζώων συντροφιάς.

Το ένα άλογο ήταν ζωντανό και το δεύτερο είχε βρει μαρτυρικό θάνατο από το σκοινί με το οποίο ήταν δεμένα.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη και του επέβαλαν διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 60.000€

Η Φιλοζωϊκή Ομάδα Βόλου, η οποία γνωστοποίησε την είδηση ανέφερε ότι: «Μας ειδοποίησαν από την αστυνομία ,κάποιος έδεσε 2 αλόγα στον Κραυσίδωνα περιοχή Τσαλαπάτα, το ένα μπλέχτηκε στα σχοινιά και πνίγηκε, το άλλο είναι σε σοκ, υπάρχει κάποιος να βοηθήσει που έχει εγκαταστάσεις για αλόγα να το φιλοξενήσει; παίρνουμε ιππικό αλλά δεν το σηκώνουν, ζητάμε βοήθεια για το ζωάκι».

Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.

Θλιβερά τα στοιχεία για την κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Περιστατικά κακοποίησης ζώων έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στην Ελλάδα. Η λίστα είναι ατελείωτη καθώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τουλάχιστον 16.000 καταγγελίες. 

Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΛΑΣ, τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει περισσότερες από 16.000 καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων ενώ από το 2019 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαν γίνει  συνολικά 1.135 συλλήψεις. Τα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί φτάνουν τα 8.675.885 ευρώ για 6.414 πολίτες με κακοποιητικές τάσεις και έχουν συμπληρωθεί 5.581 δικογραφίες. 

Μάλιστα, μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Απρίλιος), σχηματίστηκαν συνολικά 705 δικογραφίες σχετικές με περιστατικά κακοποίησης ζώων και συνελήφθησαν συνολικά 138 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 659 πρόστιμα το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται στα 3.317.800 ευρώ.

Κατά μέσο όρο, κάθε μέρα, τα τελευταία 4 χρόνια, οι αρχές δέχονται 11 καταγγελίες την ημέρα για περιστατικά κακοποίησης ζώων, εκ των οποίων μόλις η 1 από αυτές καταλήγει σε σύλληψη του καταγγελόμενου προσώπου. 

Το 2021 θεσπίστηκε νέος νόμος για την κακοποίηση των ζώων, ο οποίος προέβλεπε αυστηρότερες ποινές. Για παράδειγμα, η θανάτωση ή ο βασανισμός, διώκεται πλέον ως κακούργημα και επισύρει φυλάκιση έως και 10 έτη και χρηματικά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ. 

Ωστόσο, τα περιστατικά κακοποίησης ζώων δεν περιορίστηκαν, αφού μόνο στους 7 πρώτους μήνες του 2022, λίγο διάστημα αφότου είχε θεσμοθετηθεί αυστηρότερη νομοθεσία, είχαν καταγραφεί περίπου 2.353 καταγγελίες, με την αστυνομία να προχωρά σε 181 συλλήψεις, βεβαιώνοντας 1.230 πρόστιμα, ύψους 1,77 εκατομμυρίων ευρώ. 

Παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας από το 2021, η νοοτροπία του μέσου Έλληνα παραμένει εχθρική και στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορη για όλα τα ζώα, ήμερα και άγρια, αδέσποτα και δεσποζόμενα, με τα περιστατικά αυτά δυστυχώς να απεικονίζουν και να περιγράφουν μία μερίδα της κοινωνίας σε κτηνώδη αγριότητα. 

Φωτογραφία: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ