Περιμένοντας το ασθενοφόρο: Καταρρέει καθημερινά το ΕΚΑΒ

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης που ζουν καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας εξαιτίας των τρομερών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να χάνει χρόνο θέτοντας σε εφαρμογή ένα πρόχειρο σχέδιο αντιμετώπισης.

Περιμένοντας το ασθενοφόρο: Καταρρέει καθημερινά το ΕΚΑΒ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αυτή τη φορά ένας 55χρονος άνδρας κατέληξε σε καρότσα αγροτικού οχήματος, στο δρόμο προς το νοσοκομείο, εξαιτίας της καθυστέρησης του ασθενοφόρου. Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό έλαβε χώρα στο Σταυροχώρι Πρέβεζας, με τον 55χρονο άνδρα να αισθάνεται αδιαθεσία την ώρα που οδηγούσε και να σταθμεύει στην άκρη του δρόμου, όπου έχασε τις αισθήσεις του.

Στη συνέχεια, κάτοικος της περιοχής κάλεσε το ασθενοφόρο, το οποίο φέρεται να καθυστέρησε, γεγονός που τον ανάγκασε να μεταφέρει τον 55χρονο με αγροτικό όχημα στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όπου οι διασώστες και οι γιατροί επιχειρούσαν για αρκετή ώρα να τον επαναφέρουν στην ζωή, χωρίς, όμως να τα καταφέρουν.

Φυσικά, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας έσπευσε να εκδώσει απαντητική ανακοίνωση διαψεύδοντας τις κατηγορίες περί καθυστέρησης, κάνοντας λόγο για δημοσιεύματα που «βάλλουν ευθέως τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση όλου του υγειονομικού προσωπικού, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες προασπίζονται 24 ώρες το 24ωρο το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας».

Πληθαίνουν τα περιστατικά

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερα γίνονται δυστυχώς τα αδιανόητα αυτά περιστατικά αθώων συμπολιτών μας, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους και μια δεύτερη ευκαιρία σ’ αυτήν επειδή το ασθενοφόρο δεν κατέφτασε εγκαίρως.

Πριν από λίγες ημέρες, μια 78χρονη γυναίκα στη Λέσβο έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία του Γαβαθά, με το ασθενοφόρο να καταφτάνει αρκετή ώρα μετά μόνο και μόνο για να διαπιστωθεί ο θάνατός της.

Αντίστοιχα στην Εύβοια, ένας συνταξιούχος άφησε την τελευταία του πνοή πάλι σε καρότσα αγροτικού, με το οποίο τον μετέφεραν στο τοπικό Κέντρο Υγείας γιατί αργούσε το ασθενοφόρο.

Αναβάθμιση με «δανεικό» προσωπικό και 7ήμερη εκπαίδευση

Το ερώτημα, όμως, δεν είναι γιατί να επιρρίπτονται ευθύνες στις απαντητικές δηλώσεις του ΕΚΑΒ απέναντι σε τέτοια περιστατικά. Το ερώτημα είναι γιατί να πρέπει αυτό να δικαιολογεί καθημερινά τη θέση του, ενώ θα έπρεπε να είναι πλήρως λειτουργικό και αποτελεσματικό εξ αρχής;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομίζει πως με το τέχνασμα να προσλάβει «δανεικό» προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική θα καταφέρει να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης των ασθενοφόρων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Γιατί λέει όχι σε άμεσες προσλήψεις; Γιατί αρκείται στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Πυροσβεστική; Η λογική πίσω από αυτή την παρέμβαση είναι να δημιουργηθεί ένα «μεικτό» πλήρωμα που θα στελεχώνεται από έναν διασώστη ΕΚΑΒ και προσωπικό από τα άλλα σώματα, δίνοντας προτεραιότητες σε δύσκολες περιοχές.

Η απόφαση αυτή ενέχει κινδύνους, υπό την έννοια ότι συγκεκριμένα περιστατικά ενδέχεται να απαιτούν συγκεκριμένη μεταχείριση και, ως αποτέλεσμα, οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες που δεν θα είναι πλήρως καταρτισμένοι, θα δυσκολεύουν έναν διασώστη στο να επιτελέσει σωστά το έργο του.

Μάλιστα, χθες, 10 Ιουλίου, ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους 199 διατιθέμενοι ή αποσπώμενοι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ακόμη και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία στις 17 Ιουλίου, βάσει της κατεπείγουσας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την άμεση ενίσχυση των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων συγκεκριμένων νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

Εύλογα, λοιπόν, θα αναρωτηθεί κανείς πότε θα προλάβει ένας πυροσβέστης και ένας στρατιώτης να εκπαιδευτεί εντός μιας εβδομάδας για να αναλάβει τον σημαντικό ρόλο του βοηθού διασώστη; Είναι αρκετή μια εβδομάδα για να γίνουν κατανοητές οι βασικές γνώσεις στην αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, όταν η επίσημη εκπαίδευση για την ειδικότητα του διασώστη απαιτεί περισσότερα από δύο χρόνια; Πώς, λοιπόν, να μη μιλήσει κάποιος για απαξίωση και πλήρη υποβάθμιση της Υγείας, όταν αυτή διδάσκεται σε τρίτους στο πλαίσιο ενός ταχύρρυθμου σεμιναρίου;

Το όνειρο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα και μεγάλες τομές στην Υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, το όνειρο του υπουργού είναι να αποκτήσει η χώρα «ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αντάξιο των αναγκών των ελλήνων πολιτών, που να διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων νοσημάτων, το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας».

Ανάμεσα στις προτεραιότητες για την επαναθεμελίωση του ΕΣΥ είναι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, ο νέος υγειονομικός χάρτης, η ψυχική υγεία, η ενίσχυση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Επαναθεμελίωση με σαθρά υλικά και εντελώς πρόχειρες, όπως φαίνεται ως τώρα, λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η «λαϊκή εντολή» που δόθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ήταν να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού και όχι να τελειώσει περιμένοντας το ασθενοφόρο.

Τι άλλο πρέπει να συμβεί;

«Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ουσιαστικά τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ;», είναι το ερώτημα που θέτει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ενώ είχε προηγηθεί σειρά αντίστοιχων τραγικών περιστατικών, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ακούσαμε μόνο αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις στο ΕΚΑΒ χωρίς κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση αρκείται στην πρόχειρη λύση των μεικτών κλιμακίων από τον στρατό, την πυροσβεστική και την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», επισημαίνει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ανακοινώσει τις απαιτούμενες προσλήψεις και αντί να κάνει τα στραβά μάτια σε ρουσφέτια, να αξιοποιήσει το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να συνδράμει στο ΕΚΑΒ».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ