Οδηγίες για την φροντίδα αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων εν μέσω καύσωνα

Βρισκόμενοι στην αρχή ενός κατά πάσα πιθανότητα δεκαήμερου κύματος καύσωνα που θα κρατήσει μέχρι τις 22 του Ιουλίου, καλό είναι να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους αδέσποτους φίλους μας!

Οδηγίες για την φροντίδα αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων εν μέσω καύσωνα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ενυδάτωση

Τόσο τα αδέσποτα όσο και τα δεσποζόμενα, όπως είναι φυσικό, κατά την διάρκεια ενός καύσωνα έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό. Το νερό και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να τοποθετηθεί σε σκιερό μέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Καλό είναι να γεμίζετε μισό νερό ψυγείου και μισό βρύσης ή να ρίξετε μερικά παγάκια στο μπολάκι που είναι και ένα πολύ δροσερό παιχνίδι για τα σκυλιά. Οι πολύ έντονες θερμοκρασίες φαγητού και νερού δεν είναι καλή ιδέα ούτε για τα σκυλιά, ούτε για τις γάτες, οπότε προτιμήστε μια μίξη. Τσεκάρετε τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της μέρας αν έχουν αρκετό νερό.

Σκιά/Δροσιά

Οφείλετε να βρείτε ένα σκιερό μέρος κοντά στα κουπάκια του νερού και του φαγητού, ενώ αν μιλάμε για δεσποζόμενα ζώα που ζουν στον κήπο, καλό είναι τις μεσημεριανές ώρες να τα βάζετε μέσα και να κλείνετε. Για τα αδέσποτα ακόμα και ένα χαρτόκουτο μπορεί να κάνει την διαφορά.
Στην περίπτωση που θέλετε να τους έχετε νερό, φαγητό ή το οτιδήποτε σε κοινόχρηστη πυλωτή, ο νόμος σας το επιτρέπει, αρκεί να τηρείτε τα υγειονομικά μέτρα. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στα κοινόχρηστα σημεία (μικρά κηπάκια και γλάστρες) που μπορεί να κάνουν τα αδέσποτα την ανάγκη τους (κυρίως οι γάτες), να πρέπει να τοποθετήσετε βότσαλα ώστε να μην τα προτιμούν (προτιμούν χώμα και άμμο). Αν δεν το κάνετε το πιο πιθανό είναι να μην αντέξετε ούτε εσείς την μυρωδιά, ενώ καλό είναι να αποφύγετε σίδερα ή σύρματα που μπορούν να τραυματίσουν το αδέσποτο (σκυλί, γατί, περιστέρι). Οι γάτες και οι σκύλοι προτιμούν το χώμα, οπότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κάνουν την ανάγκη τους στους κοινόχρηστους χώρους και δεν θα έρθετε σε ρήξη με τους γείτονές σας. Η φροντίδα στην πυλωτή προϋποθέτει να καθαρίζετε και τα υπολείμματα γύρω από τα κουπάκια του φαγητού.

Ξηρά τροφή

Όταν η ζέστη είναι στο απόγειό της, κατά πάσα πιθανότητα ένα αδέσποτο πρέπει να είναι πολύ πεινασμένο για να φάει. Εφόσον αποφασίσετε να βάζετε και τροφή, φροντίστε πάντοτε να υπάρχει και νερό δίπλα για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού. Μην αφήνετε κόκαλα, ψαροκόκαλα και οτιδήποτε μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, σταφίδες ή προϊόντα με ξυλιτόλη στα αδέσποτα, τα δύο πρώτα για τον κίνδυνο πνιγμού και τα υπόλοιπα επειδή είναι τοξικά για τα σκυλιά και επιβαρύνουν τα νεφρά τους.

Μιλήστε με τους γείτονες

Αν φροντίζετε τα αδέσποτα της γειτονιάς και σκοπεύετε να φύγετε για διακοπές, καλό είναι να βρείτε μια γειτόνισσα ή έναν γείτονα με τις ίδιες ευαισθησίες με εσάς, να αναλάβει να γεμίζει τα νερά και να βάζει τροφή. Τα αδέσποτα μπορεί να έχουν την φωλιά τους ή τα σημεία άνεσης πιο μακριά, από το σημείο που τα ταΐζετε και είναι κρίμα να σταματήσουν να έρχονται, παρότι κατά καιρούς θα τσεκάρουν το σημείο που συνήθως έβρισκαν τροφή και νερό. Ταυτόχρονα υπάρχει ο κίνδυνος να πάνε σε άλλες περιοχές παρεμβαίνοντας στην ιεραρχία και δεν χρειάζεται να έχουμε γατοκαβγάδες και σκυλοκαβγάδες για λίγο νερό.  Αργότερα μπορείτε να ανταποδώσετε την χάρη στον γείτονα ή την γειτόνισσα όταν φύγει για διακοπές, γεμίζοντας τα δικά του κουπάκια με τροφή και νερό. Αυτά καλό είναι να βρίσκονται σε έναν προσβάσιμο σκιερό εξωτερικό χώρο για να μην μπλέκετε με κλειδιά και περίεργους γείτονες.

Για τα δεσποζόμενα

Τα έχετε σαν παιδιά σας και ξέρετε τις συνήθειές τους. Όμως μην τα αφήνετε ποτέ το καλοκαίρι σε αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα, ακόμα και αν ανοίξετε λίγο το παράθυρο. Μιλάμε για ζώα με γούνα σε ένα μεταλλικό αυτοκίνητο που χωρίς τον κλιματισμό μπορεί να πιάσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πολύ γρήγορα.
Επίσης σκεφτείτε πως ένας φιλόζωος περαστικός που θα βρεθεί στο σημείο, δεν μπορεί να ξέρει πόση ώρα λείπετε και θα προτιμήσει να σπάσει το τζάμι και να βγάλει το ζώο έξω. Και καλά θα κάνει. Μην ρισκάρετε την υγεία του τετράποδου φίλου σας και αν δεν μπορείτε να τον πάρετε μαζί σας εκεί που πάτε, αφήστε τον σπίτι. 

Διακοπές με το κατοικίδιο

Στις διακοπές καλό είναι το μαθημένο στην πόλη κατοικίδιό σας να κοιμάται σε εσωτερικό χώρο μαζί σας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, αδειάστε το κουπάκι της τροφής του ή αποσύρετέ το σε κάποιον εσωτερικό χώρο. Τα σκυλιά κινδυνεύουν εξίσου από ερπετά, έντομα ή τρωκτικά, από δηλητήριο ή μόλυνση. Αποφύγετε κάθε τρόφιμο σε εξωτερικό χώρο που τραβάει τα φίδια όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ τους φιλελέδες. Η άγρια ζωή πρέπει να φάει και αυτή και δεν θα έλεγε ποτέ όχι σε ένα εύκολο γεύμα.

Βόλτα

Φροντίστε όσο είναι δυνατόν να βγάζετε τα κατοικίδιά σας βόλτα το πρωί και μετά τις 19:00 το απόγευμα, ενώ αν λόγω εργασίας πρέπει να βγείτε νωρίτερα, αποφεύγετε τα πεζοδρόμια που τα βλέπει ο ήλιος όλο το πρωί ή το μεσημέρι, γιατί καίγονται οι πατούσες τους. Στην ανάγκη, δοκιμάστε την θερμότητα με τα ακροδάχτυλα για να βεβαιωθείτε.

Σε κάθε περίπτωση η σιελόρροια, το έντονο λαχάνιασμα, η ζάλη, η ταχυκαρδία και η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να είναι σημάδι θερμοπληξίας. Τα πάτε σε ένα δροσερό μέρος και τους ρίχνετε νερό στην κοιλιά, τις πατούσες και πάνω από τα αυτάκια. Μετά καλύπτετε το σώμα τους με μια πετσέτα βρεγμένη με δροσερό νερό. Αυτό θα σας δώσει πολύτιμο χρόνο να συνεννοηθείτε με τον κτηνίατρο και λειτουργεί ως πρώτες βοήθειες για την θερμοπληξία. Μην κουρεύετε τα σκυλιά πριν μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας γιατί η γούνα τους λειτουργεί και ως μόνωση. Αν έχετε αφυγραντήρα, φροντίστε η υγρασία να παραμένει σε μεσαία επίπεδα.

Photo by //unsplash.com/ja/@little_plant

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ