Άφησαν τις φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ χωρίς κλιματισμό και τους εργάτες του δήμου Αθηναίων να δουλεύουν εν μέσω καύσωνα

Παρότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εκδώσει έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών, οι φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ έμειναν χωρίς κλιματισμό και εργάτες του δήμου Αθηναίων εργάζονταν κάτω από το καμίνι. 

Άφησαν τις φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ χωρίς κλιματισμό και τους εργάτες του δήμου Αθηναίων να δουλεύουν εν μέσω καύσωνα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μέτρα προστασίας για τους πολίτες και τους εργαζομένους εξέδωσαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τον καύσωνα που επελαύνει στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Παρά τις μαρκοστελείς εγκυκλίους, με συστάσεις και οδηγίες, για ακόμα μια φορά δεν ελήφθησαν μέτρα προστασίας για μερίδα πολιτών, όπως είναι οι φοιτητές που ζουν στις φοιτητικές εστίες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Σε κείμενο που απέστειλε στα Φοιτητικά Νέα φοιτήτρια που διαμένει στις φοιτητικές εστίες, καταγγέλλει ότι εν μέσω καύσωνα δεν υπάρχει κλιματισμός. Να σημειωθεί ότι η Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του meteo, βρέθηκε σε υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας, με ακραίες θερμοκρασίες επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών. 

Η ίδια τονίζει ότι «ο καύσωνας χτυπάει κόκκινο οι θερμοκρασίες προσεγγίζουν τους 40°C και τα δωμάτια μας πλέον είναι μη κατοικήσιμα». 

«Σας αποστέλλω αυτό το κείμενο για να ενημερώσω για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε οι φοιτητές που διαμένουμε στις εστίες του ΕΚΠΑ και πόσο στο έλεος του Θεού μας έχουν αφήσει. Είναι πλέον μέσα Ιουλίου ο καύσωνας χτυπάει κόκκινο οι θερμοκρασίες προσεγγίζουν τους 40°C και τα δωμάτια μας πλέον είναι μη κατοικήσιμα. Θέλουμε αυτό το θέμα να δει το φως της δημοσιότητας για να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι. Ευχαριστώ εκ των προτέρων» αναφέρει χαρακτηριστικά η φοιτήτρια.

Ταυτόχρονα, τραγικές συνθήκες λόγω έλλειψης κλιματισμού αντιμετωπίζει και το προσωπικό και αναγνώστες της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ακόμα μια απόδειξη απαξίωσης και αδιαφορίας του κράτους για τα δημόσια πανεπιστήμια. 

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τις αντίξοες συνθήκες.

«Με αποφάσεις των συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού και μελών ΕΤΕΠ του ΕΚΠΑ έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας για την Πέμπτη 6/7 και ώρα 10-12 για να γίνει διαμαρτυρία λόγω των αντίξοων συνθηκών εργασίας από την έλλειψη κλιματισμού. Επειδή οι βιβλιοθήκες παραμένουν ανοιχτές μεγάλο διάστημα των θερινών μηνών αλλά και των χειμερινών διακοπών, για να εξυπηρετήσουν φοιτητές και ερευνητές, παρακαλούμε να γίνει σεβαστό το αίτημά μας για την μόνιμη εξασφάλιση υγιεινών και ασφαλών συνθηκών στα κτίριά τους» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πάνω από 100 καταγγελίες εργαζομένων μέσα σε 2 ώρες - Τους άφησαν απροστάτευτους

Να σημειωθεί ότι, την στιγμή που ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραφε στο Twitter ότι «δεν αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του»  και ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύσει τους εργαζόμενους, εργάτες δούλευαν κάτω από το λιοπύρι στο κέντρο της Αθήνας, την Πέμπτη 13.07.

Εν μέσω καύσωνα, κάτω από αντίξοες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες, οι εργάτες εκτελούσαν έργα του δήμου Αθηναίων, καθώς οι αναπλάσεις δεν μπορούν να περιμένουν ούτε στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00’ - 17.00’ σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), όταν ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός σύμφωνα με:

  1. Την τιμή βιοκλιματικού δείκτη WBGT, όταν αυτή είναι ανώτερη του 32,2 ή
  2. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 42 ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 14%, ή
  3. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40 ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.

Πώς θα τηρήσει ο κάθε εργοδότης αυτά τα μέτρα όταν ούτε εκείνοι που τα εκδίδουν δεν τα τηρούν;

Η ΓΣΕΕ, μάλιστα, έλαβε πάνω από 100 καταγγελίες μέσα σε μόλις δύο ώρες για εργοδότες που υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να δουλεύουν τις μεσημβρινές ώρες.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν ντελιβερι, κούριερ, οικοδομικές εργασίες και σιδηρουργία.

Η ΓΣΕΕ συστήνει να τηλεφωνούν ακόμα και ανώνυμα στο 1555 του υπουργείου εργασίας για να καταγγείλουν τα περιστατικά.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ