Πόλεμος ΚΕΔΕ-Κυβέρνησης για τις κατηγορίες εναντίον των Δήμων για τις πυρκαγιές

Με στόμφο και κάτι παραπάνω, κατά σειρά οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέλιος Πέτσας μίλησαν για τα ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ που έδωσαν στους Δήμους μέσω της ΚΕΔΕ. Οπότε θελήσαμε να δούμε πώς μοιράστηκαν τα χρήματα και με ποιες αρμοδιότητες!

Πόλεμος ΚΕΔΕ-Κυβέρνησης για τις κατηγορίες εναντίον των Δήμων για τις πυρκαγιές
ΠΡΟΒΟΛΗ

Βρίσκοντας το έγγραφο (μπορείτε να κατεβάσετε το PDF από το ΥΠΕΣ), βλέπουμε πως τα χρήματα σε σχέση με τις αυξημένες αρμοδιότητες είναι ψίχουλα. Βλέποντας ενδεικτικά τις 150.000€ στον Δήμο Αγρινίου, τις 90.000€ στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης που έχει να διαχειριστεί μια μεγάλη οικιστική έκταση πλησίον του Υμηττού ή τις 130.000€ για τον Δήμο Πατρέων, τις 180.000 του πληγέντος Δήμου Σαρωνικού, τα χρήματα που βλέπουμε στον πρόσφατα καμένο Έβρο, τη Ροδόπη ή την Βοιωτία, αναγνωρίζουμε κατευθείαν, πως οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Κυβέρνησης απλά «πέταξαν» την ευθύνη στους Δημάρχους.

Ποια ευθύνη;

Στο σχετικό σημείο 4, βλέπουμε πού μπορούν να διαθέσουν οι Δήμοι τα χρήματα. 

(...) «4. Με τα ανωτέρω ποσά οι Δήμοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως: α) εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις κ.λπ.) αρμοδιότητάς τους, β) απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται από ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της (Πυρ. Διάταξη 20/2022, Ν.3852/2010, αρθ.94 παρ.1), εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων, γ) εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τους Δήμους καθ' υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες κυρίως στη ζώνη μίξης δασών - πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων, δ) συμβολή των Δήμων στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, ε) υλοποίηση προληπτικών μέτρων που αποβλέπουν στην αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων (παρ. 2 του αρθ. 8 της Πυροσβεστικής Διάταξης 9/2021), στ) ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α' βαθμού, ζ) θέματα προμήθειας εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ), η) λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κλπ) και θ) κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.»

Καταλαβαίνετε από τις αρμοδιότητες πως όλο αυτό είναι μια παράνοια.

Να σημειώσουμε πως οι περισσότεροι Δήμαρχοι είναι...μπλε και στάθηκαν δίπλα στον Πρωθυπουργό, από την πρώτη μέρα της εκλογής του το 2019, όταν κάθε τριήμερο σουλάτσαρε στην Ελλάδα σαν τον Happy Traveller, έως τις εκλογές του Μαΐου και την επανεκλογή με αυτοδυναμία του Ιουνίου. Οι πολίτες τον Δήμαρχο ξέρουν και τον Δήμαρχο εμπιστεύονται περισσότερο από κάθε Πρωθυπουργό. Στον Καιάδα τους πέταξε λοιπόν ο Πρωθυπουργός, χωρίς δεύτερη σκέψη και στα τηλεφωνήματα που κάναμε ως 2020 στους Δήμους διακρίνουμε έναν μικρούλη απροσδιόριστο εκνευρισμό.

Ο πόλεμος της Κυβέρνησης με την ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ διά του Προέδρου της Λ. Κυρίζογλου ανέφερε πως η επίθεση που δέχονται οι δήμαρχοι είναι άδικη και πως είναι «άμεση ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και ο σχεδιασμός πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών της υπαίθρου». Ανάμεσα στα άλλα είπε πως: «οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από την πλατεία Συντάγματος και πήγαν στα δάση, δεν ξεκίνησαν δηλαδή από περιοχές ευθύνης – κατά το νόμο και τον κοινό νου – των Δήμων αλλά ξεκίνησαν από δασικές και αγροτικές περιοχές, την ευθύνη για τους καθαρισμούς των οποίων δεν φέρουν οι οικείοι Δήμοι. Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.

Αυτή, είναι η πραγματική αλήθεια και τη "φωνάζουμε", γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε οι αεί φταίχτες. Όπου υστερούμε, όπου έχουμε άδικο – αν έχουμε- θα βγούμε και θα το πούμε. Αν όμως δεν φταίμε σε κάτι και άδικα κατηγορούμαστε, θα βγαίνουμε δημόσια και θα βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Οι δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κάνει τη δουλειά τους και έχουν προβεί στους καθαρισμούς στις εντός σχεδίου περιοχές. Στις εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουμε εμείς την ευθύνη, ούτε στις δασικές εκτάσεις.

Με τα χρήματα που δίδονται, για παράδειγμα στο Δήμο μου -αμιγώς αστικός Δήμος- (Αμπελοκήπων Μενεμένης) μπορώ να καθαρίσω τα σαράντα παρατημένα οικόπεδα που έχω. Όμως ο Δήμος Αγρινίου με τους 150 οικισμούς και τα 1.247 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση μπορεί να προβεί στους απαιτούμενους καθαρισμούς με τα χρήματα που παίρνει;
Που ζούμε;
Σε ποιους τα λέμε αυτά;
Και έρχονται κάποιοι και τοποθετούνται με έναν μη προσήκοντα και απαράδεκτο τρόπο εναντίον μας».
Χαρακτηριστικά στο τηλεφώνημα που κάναμε στην ΚΕΔΕ, μάθαμε πως και μόνο να σταλούν ειδοποιήσεις καθαρισμού οικοπέδων στους ιδιοκτήτες (σκεφτείτε τα εξ αδιαιρέτου και τα αγνώστων ιδιοκτητών), θα τελειώσουν τα χρήματα των Δήμων από τα γραμματόσημα

Παρασκήνιο Οικογενειοκρατίας

Να σημειώσουμε πως μετά την Υπουργοποίηση του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξελέγη Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ο κύριος Κυρίζογλου, με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά πριν ακόμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές έσπευσε να στηρίξει για... νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον Πρώτο Ανιψιό, Κώστα Μπακογιάννη! Οπότε υπάρχει μια έξτρα κόντρα και φυτιλιά εδώ, καθώς είναι παγκόσμια πρωτοτυπία (κυριολεκτικά) να στηρίζεις πρόεδρο των Δήμων, πριν τις Δημοτικές Εκλογές! Βέβαια ο Πρώτος Ανιψιός (τουλάχιστον μετά το ξουτ στον Δημητριάδη που έφαγε την φόλα των υποκλοπών για τον θειούλη του) έχει πιάσει τον μπάρμπα από κοντά, μένει αξύριστος, όταν μένει ο θείος αξύριστος κτλ, οπότε ο -ευγενικά- λιγότερο ικανός Δήμαρχος στην ιστορία του Δήμου της Αθήνας εφόσον εκλεγεί, θα δώσει... τέλος στην οικογενειοκρατία!

Υ.Γ. Επειδή η αμετροέπεια είναι και αυτή μπλε, ο Κώστας Μπακογιάννης είναι μπροστά στις πρωτοτυπίες, καθώς ίδρυσε -σε μια πρωτοβουλία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και άλλων- το πρώτο κέντρο ψυχικής υγείας για εργοδότες και εργαζόμενους! Όπου αφενώς οι επιχειρηματίες του κέντρου της Αθήνας καταστράφηκαν από τον ίδιο τον Κώστα Μπακογιάννη με τον Μεγάλο Περίπατο και αφετέρου, οι ψυχολόγοι θα ζήσουν στιγμές: «Τους λέω πως είμαστε μια οικογένεια και να βάλουν πλάτη και αυτοί θέλουν να πληρωθούν. Να σκάσω είμαι γιατρέ μου».

Κουράγιο, Μητσοτακέικο είναι, θα περάσει.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ