Καταγγελία της Οικολογικής Συμμαχίας για τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας

Η Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια επανέρχεται σε καταγγελία του 2022, σύμφωνα με την οποία ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ν. Σταθόπουλος δεν έχει εμφανιστεί στις συνεδριάσεις της Περιφέρειας και δεν έχει τηρήσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις.

Καταγγελία της Οικολογικής Συμμαχίας για τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία με τον Γιώργο Δημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την Περιφέρεια Αττικής» και Περιφερειακό Σύμβουλο, μας ενημέρωσε προφορικά για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Αττικής και γραπτά μας απέστειλε τα εξής:
Ουσιαστικά η καταγγελία έχει να κάνει με την τοποθέτηση του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας από τον κύριο Πατούλη και κατά πόσον πληρoί τις τυπικές προϋποθέσεις, αλλά κυρίως με την λογοδοσία, καθώς η Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια καταγγέλει πως ο Ν. Σταθόπουλος δεν έχει προσέλθει στις συζητήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ως όφειλε για τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας.

Με τα λόγια του Γιώργου Δημητρίου

1. Σύμφωνα με νόμο του 2019 κάθε Περιφέρεια ορίζει ΕΝΑN έμμισθο Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας ο οποίος έχει συγκεκριμένα καθήκοντα -και ως προς το ανώτατο όργανο της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Συμβούλιο- και ο οποίος συντονίζει το όλο το έργο της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας. Αυτόν ΔΕΝ τον είδαμε ποτέ, εξ’ ού και η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ την οποία καταθέσαμε τον Ιούνιο 2022, στην οποία απάντησαν μεν γραπτώς αλλά αναμένεται να συζητηθεί και σε προσεχή Συνεδρίαση διά ζώσης.

2. Η γραπτή απάντηση στην ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ μας, φυσικά, παράκαμπτε την ουσία του νόμου (βλ. συνημμένα ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 και 2): Προσλήφθηκε για να υποβοηθήσει τον Περιφερειάρχη σε θέματα Πολιτικής Προστασίας -λένε- αλλά μέσω του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη (!!!).
(Να σημειώσουμε ως 20/20, πως ο νόμος θέτει συγκεκριμένα πως ο Περιφερειάρχης αναθέτει ολόκληρο το κομμάτι των αρμοδιοτήτων του που αφορά την Πολιτική Προστασία στον Περιφερειακό Συντονιστή.)

3. Οι συνέπειες -ας πούμε- του καθαρά διακοσμητικού του ρόλου είναι το ολοκληρωτικό οργανωτικό χάος της Περιφερειακής Διοίκησης που σημάδεψε τις περιόδους έντονων κλιματικών φαινόμενων στην Αττική, το οποίο συνοψίστηκε εύλογα από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας στην περιγραφή της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς του καλοκαιριού 2022:

- εν ώρα πυρκαγιάς βρίσκουν τα δασικά μονοπάτια κλειστά που δεν περνάει ούτε ποδήλατο,

- εν ώρα πυρκαγιάς κόβουν τις αντιπυρικές ζώνες (σ.σ. συνέβη και σε αυτές τις πυρκαγιές που βιώνουμε, με μηχανήματα χωματουργικού έργου) και,

- εν ώρα πυρκαγιάς ο Δημάρχος Διονύσου δεν βρίσκει τους πυροσβεστικούς κρουνούς και όταν τους βρίσκει δεν έχουν νερό γιατί χάλασε το ΚΥΤ παρακάτω.

Σχετικό λινκ

Το ζήτημα με τους κρουνούς

Από τις καταγγελίες και πριν λάβουμε το email του κυρίου Δημητρίου, σε επικοινωνία με τον κύριο Ν. Σταθόπουλο και ρωτώντας τον για την αναφορά (και από τον κύριο Δημητρίου) πως κάποιες σωληνώσεις ή σύνδεσμοι των πυροσβεστικών δεν «κουμπώνουν» με τους κρουνούς, μας απάντησε πως δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τους κρουνούς.
Πως οι κρουνοί είναι 40 χρόνια οι ίδιοι. Από την απάντηση, υποθέτουμε πως πρόκειται για ζήτημα που είτε έγκειται στον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής είτε στους κρουνούς, καθώς διασταυρώσαμε και επιβεβαιώσαμε το πρόβλημα στους κρουνούς ως υπαρκτό από άλλες τρεις πηγές σε κατά τόπους περιστατικά (π.χ. Οινόη, Σαρωνίδα και περιοχή Πέτα στον Κουβαρά, όπου 5 πυροσβεστικά ανεφοδιάζονταν από έναν κρουνό). 

Για το θέμα της χαρτογράφησης των κρουνών που μας έθεσε προφορικά ο κύριος Δημητρίου, ο κύριος Σταθόπουλος μας απάντησε πως υπάρχει γνώση των σημείων που βρίσκονται οι κρουνοί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους και η Περιφέρεια με την συντήρηση.

* Δεν προβήκαμε σε κάποια αλλαγή των στοιχείων που φαίνονται στα έγγραφα, καθώς είναι δημόσια και αναρτητέα.
** Η πρώτη μας συζήτηση με τον κύριο Σταθόπουλο ήταν σχετικά με τα μέτωπα και τις καταγγελίες για τους κρουνούς. Θα επικοινωνήσουμε εκ νέου μαζί του για λόγους ίσης αντιμετώπισης, για την καταγγελία πως δεν είχε παρουσιάσει τις προτάσεις του για την Πολιτική Προστασία, σε συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου και η επιπλέον απάντηση θα παρατεθεί στο τέλος του κειμένου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ