Μαζεύονται σοβαρές καταγγελίες για την πυρκαγιά στην Ρόδο

Την δεδομένη στιγμή καίγονται ξενοδοχεία και ένα μοναστήρι στην Υψενή με εγκλωβισμένα άτομα να είναι σε καταφύγιο και ακόμα ασφαλείς. Σοβαρές καταγγελίες έχουν φτάσει στο "20" από πολίτες και εθελοντές του νησιού.

Μαζεύονται σοβαρές καταγγελίες για την πυρκαγιά στην Ρόδο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Καταγγελίες για σπασμένους κρουνούς, μηδαμινή αντιπυρική προστασία από τον Δήμο, το Δασαρχείο και την Περιφέρεια. Ο Δήμος είχε πάρει 280.000€ για την αντιπυρική προστασία, ποσό που σίγουρα δεν επαρκεί, αλλά και πάλι δεν γνωρίζουμε κατά πόσον εξαντλήθηκε το ποσό σε έργα αντιπυρικής προστασίας ιδίως γύρω από οικισμούς που είναι και το ζητούμενο.

Μια σοκαριστική λεπτομέρεια έφτασε στο “20”, πως χθες το βράδυ έγιναν προσπάθειες για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα Λάερμα, με πρωτοβουλία των πολιτών. Με χωματουργικά μηχανήματα ιδιωτών και δική τους πρωτοβουλία, για να ακριβολογούμε. Υπάρχει ανάλογη καταγγελία πως ούτε εντός των οικισμών έγιναν αντιπυρικές εργασίες ως όφειλαν.

Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για σπασμένους κρουνούς στο χωριό Απόλλωνα (το χωριό όπου ζητήθηκε εκκένωση και ανακλήθηκε) και σε γύρω χωριά, με τα νερά να τρέχουν και να χρησιμοποιούνται αυτοσχέδια βυτία των πολιτών για να μπορέσουν να γεμίσουν τα οχήματα.

Μας μεταφέρθηκε η πληροφορία πως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ζητούσε χρήματα για βενζίνη και ο Δήμος δεν τους έδινε, λέγοντας να κρατήσουν τις αποδείξεις και βλέπουμε. Μιλώντας με τον κ. Γαλατά του ΕΕΣ στο νησί, η πληροφορία διαψεύστηκε κάνοντας λόγο για δυσκολίες που υπήρξαν την πρώτη ημέρα. Πλέον (υποθέτουμε λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης) η Πολιτική Προστασία ενημέρωσε τα εμπλεκόμενα μέρη πως μπορούν να πηγαίνουν οι εθελοντές να βάζουν βενζίνη από τις δεξαμενές της, σε συγκεκριμένες ώρες.
Αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάζουμε το ζήτημα, ώστε να γνωρίζουν οι εθελοντές διασώστες πως μπορούν να βάλουν καύσιμα για τις περιπολίες και τις δράσεις τους στις δεξαμενές της Πολιτικής Προστασίας του νησιού ή να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για ενημέρωση.

Ο ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν έχει την δεδομένη στιγμή ανάγκη από προμήθειες, τις κάλυψε ο κόσμος, αλλά συνολικά οι εθελοντές και όσοι είναι στο πεδίο χρειάζονται ηλεκτρολύτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από άλλη πηγή, υπάρχει τεράστια δυσκολία επικοινωνίας με τον Δήμο στα τηλέφωνα ανάγκης. Ειδικά τις πρώτες μέρες οι εθελοντές και οι πυρόπληκτοι ζητούσαν προμήθειες, ενώ και οι πυροσβέστες ζητούσαν τρόφιμα και δεν υπήρχε η κατάλληλη υποστήριξή τους. Κάτι που καλύφθηκε με την πρωτοβουλία ιδιωτών.

Την δεδομένη στιγμή, 22 Ιουλίου και ώρα 16:30 που γράφονται οι γραμμές αυτές, οι φωτιές «αγγίζουν» το Lindos Imperial, έχουν καεί άλλα ξενοδοχεία και η φωτιά κατευθύνεται στα ξενοδοχεία στο χωριό Μήτσι και έχουν εκκενωθεί όλα τα χωριά από το κέντρο προς τα έξω.

Η κατάσταση στην Ρόδο περιγράφεται καλύτερα στην φωτογραφία παρακάτω...

Πληροφορίες μας αναφέρουν πως ζητήθηκε χθες το βράδυ από τους εθελοντές να μεταβούν στο Rodos Palace να παραλάβουν γεύματα, ως ιδιωτική πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη και... Δημάρχου Καμπουράκη, για να παραδοθούν σε όσους μάχονταν με τις φλόγες, όμως οι εθελοντές παρέμειναν στα σημεία, προσπαθώντας να σώσουν οτιδήποτε σώζονταν από σπίτια και ζώα.

Μιλώντας με τον διευθυντή του Rodos Palace, μας διέψευσε την πληροφορία και μας είπε πως φιλοξενούν πολλούς πυρόπληκτους ενώ έχουν ετοιμάσει 1.000 και 2.000 γεύματα τα οποία θα παραδοθούν με την βοήθεια επιχειρηματιών του νησιού και της Πολιτικής Προστασίας. 

Εφόσον ισχύει η καταγγελία που διέψευσε ο κ. Διευθυντής, φαίνεται περίεργο ο Δήμαρχος ενός δήμου με τόσους υπαλλήλους να ζητά την βοήθεια εθελοντών ως… ιδιώτης για την παράδοση τροφίμων στο πεδίο. Σε ανάλογα περιστατικά τόσο με πυρκαγιές όσο και στο προσφυγικό, είναι γνωστό πως οι δημοτικές αρχές βασίζονται λίγο παραπάνω στους εθελοντές, από ό,τι θα έπρεπε, κυρίως στις κρίσιμες στιγμές.

Η επόμενή μας καταγγελία αφορά τις αγέλες ελαφιών και προέρχεται από τρίτη πηγή, η οποία ανέφερε πως μπλοκάρουν την ιδιωτική πρωτοβουλία των εθελοντών για το τάισμα των ζώων. Συγκεκριμένα ο Δήμος ζητούσε να πάνε τα τρόφιμα για τα ζώα κεντρικά και να δοθούν αφού σβήσει η φωτιά, ενώ οι εθελοντές χρειάζονταν την τροφή για να προσελκύσουν τις αγέλες των ελαφιών για να μετακινηθούν σε ασφαλή περιοχή.

Στο πεδίο βρέθηκε και η βουλευτής Δωδεκανήσου του νησιού, Μίκα Ιατρίδη, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από εθελοντές «άβαφτη, να ρωτήσει τι γίνεται την ώρα που μας κυνηγούσε η φωτιά». Είναι το σύνδρομο Μητσοτάκη που μένει αξύριστος, αλλά με μικρές διαφοροποιήσεις από ότι φαίνεται.

Η αστυνομία χθες απλά κάθονταν και παρατηρούσε στο τέλος του δρόμου από το φράγμα των Λαέρμων, να τσεκάρουν αν βγαίνουν οι διασώστες και οι εθελοντές που έπαιζαν την ζωή τους. Είχαμε εκκένωση κατασκηνώσεων με την φωτιά ανεξέλεγκτη για τέταρτη μέρα. Ο αρμόδιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος καταγγέλλεται πως για επικοινωνιακούς λόγους έλεγε πως η φωτιά είναι σε ύφεση, καθησυχάζοντας τον κόσμο και τους πυροσβέστες, την ώρα που τίποτα δεν είχε τελειώσει.

Όσο αφορά τα εναέρια μέσα -σύμφωνα με την πηγή μας- καμία μέρα δεν πετάξαν 7 πτητικά μέσα όπως ανέφεραν οι ιθύνοντες, ούτε εναλλάξ, την ώρα που οι δικές μας πηγές έκαναν λόγο για 5 πτητικά μέσα (δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη) τα οποία έγιναν 6 με την προσθήκη του Mi-26 από την Ιορδανία. Ακόμα ένας λόγος να εμπιστευόμαστε τις πηγές μας και τους εθελοντές στο πεδίο.

Η πιο σοβαρή καταγγελία κάνει λόγο πως έσκαγαν πυρομαχικά και δυναμίτες στο δάσος, ενώ επιχειρούσαν ήδη εθελοντές. Μας ανέφεραν πως επρόκειτο για παλιό στρατιωτικό υλικό ή πιθανόν νάρκες από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς. Πολεμικό υλικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δηλαδή ή στρατιωτικό υλικό που είχε τοποθετηθεί την δεκαετία του 1980.

Ευτυχώς τα φυλάκια του στρατού που έχουν και αυτά πυρομαχικά για την ώρα είναι ασφαλή.

Να αναφέρουμε πως οι αστυνομικές δυνάμεις μπλοκάρουν την διέλευση των εθελοντών που θέλουν να προβούν σε διασώσεις την ώρα που ακόμα και οι ίδιο οι πυροσβέστες επικοινωνούν πρώτα με τους εθελοντές και μετά με τον Δήμο.

Τα τελευταία νέα

Στα τελευταία νέα έχουμε μαζικές εκκενώσεις χωρίς κανένα σχέδιο, με πολλές αναζοπυρώσεις, πολλά ενεργά μέτωπα και εκκενώσεις δια θαλάσσης και δια ξηράς. Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου. Έχουν καεί τουλάχιστον τρία ξενοδοχεία, όλα όμως είχαν εκκενωθεί.

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλες τις πηγές μας για τις πληροφορίες τους και να καταγγείλουμε ταυτόχρονα πως Μέσα Ενημέρωσης με πολλαπλάσιο budget από εμάς και υλικοτεχνική υποδομή, δεν τολμάνε να καλύψουν, αυτές τις τραγικές στιγμές, αφιερώνοντας σκόρπια 1-2 λεπτά σε κάθε δελτίο ειδήσεων.

Με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας εδώ και 4 μέρες (σήμερα είναι η 5η) να νομίζουν πως οι δασικές πυρκαγιές έχουν τελειώσει. Ούτε θα «καταστρέψετε την εθνική οικονομία και τον τουρισμό», ούτε θα είστε εθνοπροδότες αν γράψετε πως το νησί της Ρόδου καίγεται για πέμπτη συνεχή ημέρα...

*Τα στοιχεία των πηγών μας είναι στην διάθεσή μας, όμως είναι και θα παραμείνουν ανώνυμα για την δική τους προστασία, στο όμορφο Νησί των Επενδυτών.

**Η κεντρική μας φωτογραφία, τραβήχτηκε από την Τριανταφυλλιά Μαύρου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ