Το μεροκάματο σε αυτή τη χώρα στοιχίζει ζωές

Μέσα σε τέσσερις ημέρες κατέληξαν 2 εργαζόμενοι από θερμοπληξία. Γιατί; Γιατί παρά τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας δούλευαν εν μέσω καύσωνα, ο ένας μάλιστα ανασφάλιστος. Γιατί είναι τόσο ασήμαντες οι ζωές μας τελικά;

Το μεροκάματο σε αυτή τη χώρα στοιχίζει ζωές
ΠΡΟΒΟΛΗ

«[...] καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00’ - 17.00’ σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery) [...] ».

Αυτά αναφέρει απόφαση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο παρέθεσε μια σειρά μέτρων για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα.

Πολλοί είναι εκείνοι οι εργοδότες που πιθανότατα δεν τηρούν τα αυτά τα μέτρα. Γιατί; Γιατί μπορούν. Γιατί προφανώς δεν τους ενδιαφέρει η υγεία των εργαζομένων τους. Γιατί δεν μπορούν χωρίς κέρδος. 

Αυτή η κερδοσκοπική συμπεριφορά, είχε ως αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες. 

Την Παρασκευή 21.07 ένας 46χρονος διανομέας πέθανε από θερμοπληξία στην Χαλκίδα. Ο 46χρονος φέρεται να έκανε διανομές με το ποδήλατο και μάλιστα εργαζόταν ανασφάλιστος. 

Ο άνδρας πήγε κανονικά το πρωί της Παρασκευής στην εργασία του και επιστρέφοντας στο σπίτι του, εμφάνισε συμπτώματα θερμοπληξίας. 

Η κατάσταση του χειροτέρευε από ώρα σε ώρα και έτσι οι δικοί του τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, με πυρετικούς σπασμούς.

Έγινε εισαγωγή, αλλά δυστυχώς έπαθε απανωτά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία τον οδήγησαν στον θάνατο.

Από την πλευρά του το νοσοκομείο Χαλκίδας αναφέρει: 

«Την Πέμπτη 20/07/2023 προσεκομίσθει στις 16:55 μ.μ. στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χαλκίδας με ασθενοφόρο άνδρας 46 ετών (όχι διανομέας) άσφυγμος, άπνοος και με μυδρίαση άμφου. Θερμοκρασία σώματος 40 βαθμοί. Έγινε ανάνηψη, ΚΑΡΠΑ και διασωλήνωση χωρίς αποτέλεσμα. Ώρα ισοηλεκτρικής γραμμής ηλεκτροκαρδιογραφήματος 17:30 μ.μ. Πιθανή αιτία θανάτου καρδιοαναπνευστική ανακοπή μετά την έκθεση σε πολλή υψηλή θερμοκρασία. Εδόθη εντολή νεκροψίας - νεκροτομής».

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και δικαίως, καθώς είναι αδιανόητο να επισημαίνει ποια δεν ήταν η ιδιότητα του 46χρονου, προκειμένου να μην ζημιωθεί ο εργοδότης του, που είναι και ο ηθικός αυτουργός του θανάτου του. 

Επί της ουσίας το νοσοκομείο αγνοεί επιτηδευμένα ότι ο αδικοχαμένος διανομέας εργαζόταν πράγματι ως διανομέας ανασφάλιστος και άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα εργασίας, εν μέσω καύσωνα. 

Αντιπροσωπεία της ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ προχώρησε σε κινητοποίηση στο νοσοκομείο Χαλκίδας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον άδικο θάνατο του εργαζόμενου διανομέα, που τον άφησαν να παραδίδει παραγγελίες μέσα στην αβάσταχτη ζέστη, παρά τις απαγορεύσεις, και ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου. 

Στην διαμαρτυρία τους, τόνισαν την εγκληματική έλλειψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, που έχουν ως αποτέλεσμα περιστατικά όπως αυτό στην Χαλκίδα την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι ίδιοι, βρέθηκαν ενώπιον του διοικητή του νοσοκομείου και του ζήτησαν να παραιτηθεί εξαιτίας της δήλωσής του. «Είμαστε εδώ και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα στη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων», είναι το μήνυμά τους.

«Η δήλωση αυτή από τον διοικητή του νοσοκομείου αποτελεί πρόκληση του κοινού αισθήματος των εργαζομένων, των ανασφάλιστων εργαζομένων που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και τους ονομάζουμε παράτυπους». Θα μείνει στην ιστορία ότι ο 46χρονος νεκρός ήταν διανομέας όσα χρόνια και αν περάσουν, δηλώνουν με νόημα οι εργαζόμενοι που διαμαρτυρήθηκαν.

Πέθανε εργαζόμενος του Δήμου Καλλιθέας που εργαζόταν εν μέσω καύσωνα

Την Κυριακή 23.07 ένας 49χρονος εργαζόμενος του Δήμου Καλλιθέας άφησε την τελευταία του πνοή κυριολεκτικά πάνω στην καυτή άσφαλτο, με συμπτώματα θερμοπληξίας. 

Ο εργαζόμενος, σύμφωνα με το kallitheaonline.gr, κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας περί τις 16:45, ώρα κατά την οποία πρέπει όπως επισήμανε το υπουργείο Εργασίας, να αποφεύγονται εργασίες σε εξωτερικό χώρο. 

Ο 49χρονος πήγε να ανοίξει την παιδική χαρά, η οποία βρίσκεται μεταξύ των οδών Σπάρτης και Περικλέους στην Καλλιθέα. Αφού ξεκλείδωσε την είσοδο της παιδικής χαράς της οδού Σπάρτης, διήνυσε μια απόσταση περίπου 50 μέτρων μέσα στην παιδική χαρά μέχρι να φτάσει στην δεύτερη είσοδο της παιδικής χαράς στην οδό Περικλέους, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, και εκεί κατά την προσπάθεια του να ξεκλειδώσει το λουκέτο, κατέρρευσε.

Οι περίοικοι ειδοποίησαν αμέσως το ΕΚΑΒ και μετά από λίγο έφτασαν στο σημείο ομάδα ΔΙ.ΑΣ, ένα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και ένας δικυκλιστής διασώστης του ΕΚΑΒ.

Ο διασώστης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έδωσε μάχη επί περίπου 20 λεπτά εφαρμόζοντας ΚΑΡΠΑ και με την χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Τελικά ο 49χρονος διεκομίσθη στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ αναμένεται να διενεργεί νεκροψία-νεκροτομή, που θα δώσει απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Σύμφωνα με το kallitheaonline.gr, ο 49χρονος δημοτικός υπάλληλος εργαζόταν στο παρελθόν ως κηπουρός του ίδιου δήμου, ωστόσο εν ώρα εργασίας προσβήθηκε από μια μόλυνση, η οποία του στέρησε το ένα του μάτι. 

Μετατέθηκε αργότερα ως φύλακας σε γκαράζ του δήμου χώρος απόλυτα ελεγχόμενος, συμβατός και στον οποίο υπήρχε ιατρείο, το οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετεί τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και με την καρδιά του (είχε χάσει το ένα του μάτι, είχε προβλήματα με την καρδιά του, ήταν υπέρβαρος, βρισκόταν σε έντονη φαρμακευτική αγωγή, κα. - συνεπώς ήταν εξαιρετικά ακατάλληλο να εργάζεται έστω και για λίγα λεπτά κάτω από τον ήλιο).

Γιατί μεταφέρθηκε από έναν χώρο κατάλληλο, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους, σε εξωτερική εργασία; Αν το υπουργείο Εργασίας ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους, όπως διαδίδει τελευταία ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ας θέσει σε λειτουργία την επιθεώρηση εργασίας, ώστε να ελεγχθεί η διοίκηση του Δήμου, η οποία μάλλον φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ