Μαρτυρίες διασωστών από την πτώση της γέφυρας στην Πάτρα

Έπεσαν 450 τόνοι την στιγμή που πάνω και κάτω από την γέφυρα εργάτες εκτελούσαν εργασίες. Διασώστες της 6ης ΕΜΑΚ περιγράφουν όσα αντίκρισαν την στιγμή που έφτασαν στο σημεία και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν όσους καταπλάκωσε η γέφυρα.

Μαρτυρίες διασωστών από την πτώση της γέφυρας στην Πάτρα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Διασώστης, αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας που συντελέστηκε στην Πάτρα όταν κατέρρευσε γέφυρα, περιγράφουν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» τις στιγμές που βίωσε ο ίδιος και οι συνάδελφοι  του, όταν βρέθηκαν στο σημείο που είχε καταρρεύσει η γέφυρα, ένα γεγονός που στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων.

Ο πρώτος άνθρωπος που εντοπίστηκε και απεγκλωβίστηκε από τους διασώστες της 6ης ΕΜΑΚ ήταν υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος βρισκόταν στο πάνω μέρος της, στο σημείο όπου μετά την πτώση είχε δημιουργηθεί ένα «V». 

Ταυτόχρονα, διασώστες εντόπισαν εγκλωβισμένο έναν 22χρονο άντρα στο κάτω μέρος, καταπλακωμένο, ανάμεσα σε σίδερα, ο οποίος απεγκλωβίστηκε μετά από 15 λεπτά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 29.07. 

Ο διασώστης περιέγραψε και την στιγμή που ανασύρθηκε ο πρώτος νεκρός. Όταν έφτασαν στο σημείο τα σωστικά συνεργεία, ένας νεαρός φώναζε ότι κάτω από τα συντρίμμια βρισκόταν ο πατέρας του. Κάτω από το δεξί τμήμα που κατέρρευσε, περίπου στα τρία μέτρα βάθος, εντοπίστηκε και ανασύρθηκε, φέροντας βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. 

Από τα πιο δύσκολα σημεία της επιχείρησης ήταν η απομάκρυνση των συντριμμιών, στην οποία συμμετείχαν μικρά σκαπτικά μηχανήματα. Όπως ανέφεραν στελέχη της πυροσβεστικής στην «Πελοπόννησο» στον σεισμό «όταν πέφτει ένα κτίριο, το κτίριο αυτό έχει πλάκες 12-15 εκατοστά και δημιουργούνται κενά από τα δοκάρια που υπάρχουν. Εδώ υπήρχαν συνεχόμενα μπάζα γιατί ήταν ένας δρόμος γύρω στο 1.20εκ. συμπαγές μπετόν, ήταν ελάχιστα τα κενά και ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο να ενεργήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πλάκες 700τ.μ. που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι έφεραν 100 με 150 τόνους σίδερα και περίπου 350 τόνους μπετόν.

Στις αναζητήσεις για την ανεύρεση ζωντανών συμμετείχαν ο «Τζόρνταν» και ο «Δούκας» οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι της Κυνοφιλικής Ομάδας Ερευνας και Διάσωσης (ΚΟΕΔ) της 6ης ΕΜΑΚ, με τους συνοδούς τους Παναγιώτη Φωκά και Γιάννη Παπαλαμπρόπουλο.

Ο κάθε σκύλος έψαξε και μπήκε στα συντρίμμια τουλάχιστον 6 με 7 φορές, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια ένδειξη για ύπαρξη ανθρώπινης ζωής. Σε όποιο σημείο υπήρχε τρύπα ή «κενό», οι διασώστες τοποθετούσαν γεώφωνα και ειδικές κάμερες, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν ζώντες εγκλωβισμένους. Το αποτέλεσμα ήταν, μέχρι αργά το βράδυ, να αναζητείται τελικά, μόνο ένας νεαρός, ηλικίας 17 με 20 ετών.

Το έργο των 23 διασωστών της ΕΜΑΚ συνέδραμαν στελέχη της 6ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ)  Πάτρας, του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού Πάτρας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ρίου, ενώ την Κυριακή ήρθαν ενισχύσεις από την 1η (Αθήνα) και 5η (Ιωάννινα) ΕΜΑΚ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πολλοί από τους διασώστες παρουσιάστηκαν στην υπηρεσία αυτοβούλως.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ