Το κίνημα της πετσέτας για τους λίγους, ελεύθερες παραλίες για τους πολλούς

Παρότι τα ΜΜΕ έσπευσαν να βαφτίσουν το κίνημα, που ξεκίνησε από την Πάρο, ως το «κίνημα της πετσέτας», σε μια προσπάθεια υποβάθμισης και αποσιώπησης της προσπάθειας, τελικά κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο. 

Το κίνημα της πετσέτας για τους λίγους, ελεύθερες παραλίες για τους πολλούς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το «κίνημα της πετσέτας», που πρωτοεμφανίστηκε στην Πάρο, ως μια απλή διαμαρτυρία ντόπιων και μόνιμων κατοίκων του νησιού για τις κατειλημμένες από τις ξαπλώστρες των beach bar παραλίες, έλαβε τέτοια δυναμική που εξαπλώθηκε και σε άλλα νησιά - φάμπρικες της τουριστικής βιομηχανίας. 

Στα κοινωνικά δίκτυα, πολίτες που από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν στα αυθόρμητα κινήματα σε Πάρο, Νάξο και Ρόδο εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα αυθαίρετα «βαφτίσια του κινήματος». Γιατί στην πραγματικότητα δεν αφορά καμία πετσέτα το κίνημα, δεν επιδιώκει την ολοκληρωτική απόσυρση των ομπρελοκαθισμάτων για να κάθεται ο κόσμος μόνο στην άμμο.

Αφορά τον νόμο και την τήρησή του, δεδομένου ότι δεν είναι λίγα εκείνα τα καταστήματα που τοποθετούν παράνομα τις ξαπλώστρες εκεί που σκάει το κύμα - ή ακόμα και πάνω στο κύμα - και τις στιβάζουν επίσης παράνομα την μία πάνω στην άλλη για να χωρέσουν περισσότερο κόσμο. Περισσότερο από όλα αφορά την προσπάθεια των ντόπιων να ξαναβρούν τις παραλίες τους - οι οποίες ήταν μάλλον μπίζνα των πελατειακών σχέσεων δημάρχων και ιδιοκτητών, με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος δεν λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει.

Η αλήθεια είναι ότι πρόσφατα ο κ. Μαρινάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε εμμέσως ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί, γιατί έλεγχοι γίνονται. Και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και στον νόμο.

Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και στον νόμο, τώρα που το θέμα είναι στην επικαιρότητα, που οι πολίτες όντως πάνε να αλλάξουν τις δωρολειπτικές σχέσεις. Και αυτό γιατί δεν είναι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά της τουριστικής ατραξιόν, είναι κάτοικοι του κέρδους. 

Όταν νησιά όπως η Πάρος εξεγείρονται, δεν τους παίρνει να δείρουν αλλά να συμβιβαστούν για λίγο, μέχρι να καταλαγιάσει η μπόρα. Όμως αυτή η μπόρα δεν φαίνεται να καταλαγιάζει, δεν θα συμβιβαστεί και δεν θα σταματήσει αν δεν πετύχει αυτό που θέλει: Ελεύθερες παραλίες. 

Πρώτο δείγμα του δίκαιου αγώνα της Κίνησης Πολιτών Πάρου, που ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί τις ελεύθερες παραλίες, αποτέλεσε το γεγονός ότι «καθάρισε» η μισή παραλία της μικρής Σάντα Μαρία, αφού απομακρύνθηκαν πολλές από τις ξαπλώστρες. Η παραλία άδειασε την Τέταρτη, με την εικόνα να μην θυμίζει σε τίποτα με το πρόσφατο παρελθόν της κατάληψης από επιχειρηματίες.

Στις υποσχέσεις του υπουργού Οικονομικών φρόντισαν να απαντήσουν οι κάτοικοι της Πάρου. Πολίτης που συμμετέχει στο κίνημα για τη σωτηρία των παραλιών του νησιού, με ανοιχτή επιστολή προς τον Κ. Χατζηδάκη, περιγράφει την απελπιστική κατάσταση και καταθέτει πρόταση προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που παρατηρούνται και δεν εφαρμόζεται από κεντρική και τοπική διοίκηση ο νόμος. 

Όπως αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή που έχει αναρτήσει στη σελίδα στο facebook Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches ο Χρήστος Γεωργούσης:

«Τα νησιά τα χάνουμε. Τα αρπάζει σιγά-σιγά η ολιγαρχία του πλούτου και της γνώριμης στα στρώματα αυτά ασυδοσίας. Από την άλλη, κάτι που ενδιαφέρει το υπουργείο σας και όλα τα άλλα, και την κυβέρνηση γενικά, είναι ότι η ανομία, το θράσος, η λογική της αρπαχτής έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια και διαμορφώνουν αρνητικά τον χαρακτήρα όλων μας».

Συλλήψεις ιδιοκτητών στην Πάρο

Μετά τη σύλληψη του επιχειρηματία, ο οποίος χωρίς άδεια είχε τοποθετήσει ξαπλώστρες και ομπρέλες στη Μικρή Σάντα Μαρία, αλλά και την απελευθέρωση της παραλίας, οι Αρχές προχώρησαν σε ακόμα τρεις συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι στις παραλίες Μαρτσέλο και Κριός, τις οποίες «ξεσήκωσαν» ειρηνικά, κολυμπώντας και απαιτώντας ελεύθερη πρόσβαση, εκατοντάδες Παριανοί την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ συνελήφθη και υπεύθυνος επιχείρησης στη Μεγάλη Σάντα Μαρία, καθώς η επιχείρησή του είχε παραβεί τον νόμο για την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών στη διάσημη παραλία.

Σύλληψη του δημάρχου στην Σέριφο

Για να μην ξεχνάμε ωστόσο σε τι κράτος ζούμε, συνελήφθη και ο δήμαρχος Σερίφου, όταν πήγε να σφραγίσει παράνομο κατάστημα. Το περιστατικό περιέγραψε ο ίδιος ο δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, εξηγώντας ότι υπήρχε απόφαση που έλεγε ότι ένα κατάστημα ήταν παράνομο και έπρεπε να σφραγιστεί.

«Σφραγίσαμε το κατάστημα, όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμηση» είπε και πρόσθεσε: «Πήγαμε να επιβάλουμε τον νόμο, την απόφαση των δικαστηρίων και των διοικητικών Αρχών και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι». 

Σύμφωνα με τον Κ. Ρεβίνθη, το πρόβλημα με την κατάληψη των παραλιών δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό στη Σέριφο. «Είμαστε υπέρμαχοι να τηρείται η νομιμότητα. Ναι στην επιχειρηματικότητα, αλλά να είναι υπό τις προϋποθέσεις του νόμου» σημείωσε.

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια, αφού σύμφωνα με τον Χρήστο Γεωργούση, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, κάποιοι από του μαγαζάτορες που είχαν κάνει κατάληψη στις παραλίες, «ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και αναφερόμενος στους επιχειρηματίες, ο κ. Γεωργούσης επισήμανε το μέγεθος της περιφρόνησης του νόμου αλλά και της αλαζονείας που διακατέχει τους επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι ομολογούν ψυχρά τις διαπλεκόμενες σχέσεις τους με τις Αρχές. 

«Και κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηριζόμαστε στην μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ορισμένοι ενώ έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και εκμεταλλεύονται οικονομικά 200-300.

Επιρρεπής και η Νάξος

Η ασυδοσία τους δεν έχει όρια, σε σημείο που η κατάληψη των παραλιών από ομπρέλες και ξαπλώστρες, δεν αρκεί. Η Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο, ώστε να απειλείται ακόμα και το φυσικό περιβάλλον από επιχειρήσεις που στον βωμό του κέρδους βιάζουν τη φύση.

«Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια και τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας» είπε χαρακτηριστικά. «Η παραλία λέγεται Πλάκα γι’ αυτόν τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία και την αμμουδιά για να μην φύγει από το κύμα και τον αέρα. Σ’ αυτό το σημείο, όπου οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, η θάλασσα έχει μπει μέσα. Η διάβρωση στις ακτές είναι συνεχής, ο ανθρώπινος παράγοντας επιταχύνει ραγδαία τη διάβρωση, είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή αλλά και οικονομική καταστροφή του νησιού» εξήγησε η κ. Ανδριανοπούλου.

Σύμφωνα με την Ελένη Ανδριανοπούλου, η Νάξος δεν αντιμετωπίζει μόνο πρόβλημα με τις ομπρελοξαπλώστρες που έχουν εξαπλώνονται ως δια μαγείας σε όλο το μήκος της παραλίας. Δυστυχώς, στις παραλίες του νησιού πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, πέργκολες, εξέδρες κ.λπ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ