Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας: «Το νοσοκομείο μας δεν έχει σύστημα πυρανίχνευσης, πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, και γενικού συναγερμού»!

«Φωτιά από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε θάλαμο με κλινοσκεπάσματα δευτέρου ορόφου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Από τη φωτιά δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός, ενώ ελέγχθηκε άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στο σημείο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα». Αυτή είναι η είδηση στα Μέσα.

Εντάξει δεν συνέβη και κάτι. «Αυτά συμβαίνουν» και «αντιμετωπίστηκε». 

Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας: «Το νοσοκομείο μας δεν έχει σύστημα πυρανίχνευσης, πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, και γενικού συναγερμού»!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Και τώρα η αλήθεια

 «Επειδή πολλά θα ακουστούν και θα γραφτούν, η αλήθεια είναι μια, ότι το νοσοκομείο μας δεν έχει σύστημα πυρανίχνευσης, πυρασφάλειας, πυρόσβεσης και γενικού συναγερμού, πήρε φωτά ο δεύτερος όροφος και δεν καταλάβαμε τίποτα, δουλεύαμε κανονικά… μέχρι τα μέσα του διαδρόμου του ισογείου  ήρθε η κάπνα, στις μύτες μας, με κλειστές πόρτες και παράθυρα κάτω από την μάσκα κ95, άλλοι συνάδελφοι ήταν στο υπόγειο, στα δωμάτια τους για λίγη ώρα ύπνου και ξύπνησαν από την κάπνα, ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος, ασθενείς κατέβαιναν από τις σκάλες, μόνοι τους ή με τη βοήθεια των ελαχιστοτάτων νοσηλευτών, βοήθησα όσους μπορούσα, δεν υπάρχει και φως στην πλαϊνή σκάλα, με τον φακό του κινητού κατέβαιναν, δεν ειδοποιηθήκαμε από κανέναν, επαναλαμβάνω, φορεία και αναπηρικά αμαξίδια, άλλους τους σήκωσαν στα χέρια, γέμισε η είσοδος του νοσοκομείου, μετά μεταφέρθηκαν στα ΤΕΠ, άνθρωποι χειρουργημένοι, μετά διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία, επικράτησε πανικός γιατί ο καπνός ήταν πολύ πυκνός, ποιο σχέδιο εκκένωσης, εδώ θα καιγόμασταν σαν τα ποντίκια, ιδίως στους κοιτώνες, στον υπέρηχο, στα εργαστήρια, όπου τα πάντα είναι ερμητικά κλειστά, λόγω της θερμοκρασίας, για να λειτουργούν τα μηχανήματα, δεν ξέρω όντως από τύχη ζούμε σε αυτήν την χώρα, και δεν μας αξίζει, έχουμε  δικούς μας ανθρώπους να μας περιμένουν στα σπίτια μας, οι ανήμποροι ασθενείς μας, οι μανάδες και οι πατεράδες σας, τα παιδιά σας, η φωτιά μπορεί να έσβησε, τα προβλήματα όμως πρέπει να λυθούν άμεσα, και γρήγορα...»

Η μαρτυρία της Χριστίνας Σεϊτοπούλου, εργαζόμενης στο νοσοκομείο, στο Facebook.

Το ΕΣΥ καταρρέει. Κεφάλαιο ΕΣΥ: Τραγικά κενά, παραιτήσεις και κατάρρευση - Γνώμονάς μας, η τύχη

Η κατάρρευση δεν είναι τυχαία. Είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και ψηφισμένη τον Νοέμβριο του 22, στο πολυνομοσχέδιο Υπουργείο Υγείας: Ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων - Το ΕΣΥ αντί να ενισχύεται, καταρρέει για την Υγεία που: 

Kαταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό -και στους διοικητές που αυτός διορίζει- να προκηρύσσει κατά το δοκούν θέσεις γιατρών μερικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία που θα τις καταλαμβάνουν ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι ταυτόχρονα θα έχουν συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.

Προβλέπει, επίσης κατά το δοκούν, σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκάστοτε υπουργού, ότι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές.

Επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό να έχει πλήρη έλεγχο σε θέσεις επιστημονικών υπευθύνων, δηλαδή γιατρών με καθήκοντα συντονιστή διευθυντή, σε όλες τις κλινικές και σε όλα τα εργαστήρια των νοσοκομείων του ΕΣΥ απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, δημιουργώντας έτσι έναν πελατειακό, κομματικό μηχανισμό.

Ο καμμένος 2ος όροφος του ΓΝΝ. Οι ασθενείς έτρεχαν πανικόβλητοι απ' τις σκάλες καθώς κανείς στο νοσοκομείο δεν αντιλήφθηκε την πυρκαγιά, λόγω έλλειψης συστήματος πυρανίχνευσης.

Οι βασικές επιδιώξεις

Τα επίμαχα άρθρα 7 και 10 για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

• Δυνατότητα για πρόσληψη ιατρών μερικής απασχόλησης

• Δικαίωμα άσκησης και ιδιωτικού έργου που δίνεται στους γιατρούς του ΕΣΥ, δηλαδή στη δυνατότητα να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.

• Νόμος-χαλί για την πλήρη ιδιωτικοποίηση

Το επίμαχο άρθρο 10 με τίτλο «Εργασιακές σχέσεις κλάδων ΕΣΥ - Απασχόληση ιατρών κλάδων ΕΣΥ στον Ιδιωτικό τομέα της Ιατρικής», αναφέρει:

 «Κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, οι ιατροί κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας, δύνανται να έχουν περιορισμένη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και η έκταση αυτής. Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής κατ’ εφαρμογή του παρόντος δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, έως δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από άδεια του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών, τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου».

Το επίμαχο άρθρο 7 για την πλήρη απασχόληση αναφέρει:

«Οι θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., που αποβαίνουν άγονες μετά από την προκήρυξή τους, δύνανται, με έγκριση του Υπουργού Υγείας κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διοικητή του νοσοκομείου, αν πρόκειται για θέση σε νοσοκομείο, ή του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), αν πρόκειται για θέση σε κέντρο υγείας ή πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο, να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης, κατά το άρθρο 69 του ν. 2071/1992 (Α’ 123). Με την ίδια διαδικασία, ως θέσεις μερικής απασχόλησης δύνανται να προκηρύσσονται οι θέσεις σε άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας, όπως αυτές ορίζονται στο π.δ. 131/1987 (Α’ 73), οι θέσεις σε ειδικότητες που χαρακτηρίζονται ως άγονες, κατά την παρ. 6 του άρθρου 38 του ν. 1397/1983 (Α’ 143), καθώς και θέσεις με ειδική εμπειρία. Οι θέσεις μερικής απασχόλησης προκηρύσσονται ανά ειδικότητα στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β. Ο Υπουργός Υγείας, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Διοικητή του νοσοκομείου ή του Διοικητή της οικείας Δ.Υ.ΠΕ., δύναται να εγκρίνει την προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον βαθμό του Επιμελητή Α. Κάθε θέση προκηρύσσεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την απόφαση έγκρισης. Οι ιατροί που διορίζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης ασκούν δημόσιο λειτούργημα επί θητεία και διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου».

 Ρύθμιση προβλέπεται και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς:

«Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που είναι ιατροί και τοποθετούνται σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια ή μονάδες Τμημάτων ή Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία "ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ Α.Ε." και τον διακριτικό τίτλο "ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ", δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που ιδρύθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1983 από την πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, με τον Νόμο 1397/1983. Στο άρθρο 1 της ίδρυσής του διατυπώνεται η φιλοσοφία του νόμου με βάση τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:

• Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που δεν υπακούει στους νόμους του κέρδους.

• Κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική του θέση και τον τόπο διαμονής του, έχει το δικαίωμα για ίση και υψηλού επιπέδου περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα.

• Η προστασία της υγείας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και υλοποιείται μέσα από ένα ενιαίο, αποκεντρωμένο και δημοκρατικό σύστημα υγείας.

Να ζήσουμε να το θυμόμαστε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ