Νεκρός στον Βόλο που πλημμύρισε ολοσχερώς - «'Εχουμε τελειώσει σα χώρα»

Ο Βόλος σήμερα είναι μια τεράστια λίμνη. Μια λίμνη με ανθρώπους που κολυμπούν σε ενάμιση μέτρο νερό, με εγκλωβισμένους και έναν νεκρό. Τα χωριά του νότιου Πηλίου πνίγονται από το ξημέρωμα.

Νεκρός στον Βόλο που πλημμύρισε ολοσχερώς - «'Εχουμε τελειώσει σα χώρα»
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Έχουμε τελειώσει σαν χώρα». Κάτοικος στο Χόρτο μιλά -στο Newsbomb.gr- για «ξεχασμένο στον χάρτη χωριό από την Πολιτεία».

«Είναι ό,τι συνέβη το 2006 και το 1993. Το Χόρτο είναι μια λεκάνη απορροής όταν βρέχει καταρρακτωδώς. Το χειρότερο που συμβαίνει είναι ότι όταν το 1960 φτιάχτηκε ο δρόμος είναι σαν να χτίστηκε τοίχος που χωρίζει το πάνω μέρος και το κάτω μέρος του χωριού και όταν η στάθμη ανέβει δεν έχει από που να περάσει το νερό γιατί δεν υπάρχουν διελεύσεις για να πηγαίνει στη θάλασσα. Κανείς δεν μιλάει για αυτό. Το χόρτο είναι εκτός χάρτη. Αν έρθει ένας μηχανικός και κάνει μελέτη είναι μια γελοιότητα. Ένας δρόμος σαν τοίχος – κάστρο και χωρίζει τα δύο χωριά. Θα πλημμυρίζει».

Ο κάτοικος είπε ότι ζημιές υπάρχουν και στα γύρω χωριά του νότιου Πηλίου και συγκεκριμένα σε Κάλαμο και Λευκόκαστρο χαρακτηρίζοντας την επόμενη ημέρα «εμπόλεμη». «Έχει ανέβει ξανά η στάθμη. Βρέχει ασταμάτητα. Είχε έρθει η πυροσβεστική, αλλά είχαμε απεγκλωβίσει ήδη τους ανθρώπους. Τι να κάνει; Κολυμπάνε όλοι σε ενάμισι μέτρο νερό. Ο άνθρωπος που με βοήθησε κολυμπούσε στο νερό με τους τουρίστες. Το αυτοκίνητο κολυμπούσε πήγαν να ανοίξουν την πόρτα και τους έπαιρνε η ορμή του νερού και βγήκαν στον δρόμο. Θα μπορούσε να πνιγεί κόσμος. Υπάρχουν ηλικιωμένοι που τους ψάχνουν τα παιδιά του επειδή δεν υπάρχει ρεύμα. Κόπηκε από τις 3 τα ξημερώματα μέχρι τις 10. Κάθε φορά αυτό γίνεται, το ίδιο και στα χιόνια. Με το παραμικρό δεν έχει ρεύμα. Οπότε οι αντλίες αποστράγγισης παύουν να υπάρχουν. Κόβεται το τηλέφωνο, το νερό, καμία μελέτη. Πείτε μου που υπάρχει αυτό το πράγμα; Έχουμε γίνει ρεζίλι όλη την Ελλάδα και στους τουρίστες. Θα πεθάνουν άνθρωπο. Αν δεν είχα οικογένεια θα έφευγα. Έχουμε τελειώσει σαν χώρα».

Ένας νεκρός

Θύμα της κακοκαιρίας, στην περιοχή του Ανω Βόλου, ένας κτηνοτρόφος. Kαταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει το κοπάδι με τα πρόβατά του.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, από τις 10:30 και μέχρι νεωτέρας, με απόφαση και εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέσω μηνύματος του 112 που εστάλη σε όλα τα κινητά τηλέφωνα αναφέρεται ότι «με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Τι συμβαίνει τώρα

  • Η κακοκαιρία έχει παρουσιάσει επιδείνωση από τις 10:30
  • Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τον χείμαρρο Κραυσίδωνα που βρίσκεται στα όριά του.
  • Διασχίζει πυκνοκατοικημένες συνοικίες στον Βόλο σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και το ύψος του νερού ξεπερνά πλέον τα 3 μέτρα.
  • Στον Βόλο καταφθάνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα προς ενίσχυση των ήδη μεγάλων δυνάμεων του Βόλου τόσο με στελέχη όσο και με οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
  • Έχουν γίνει περισσότερες από 120 αντλήσεις υδάτων από μονοκατοικίες και υπόγεια που πλημμύρισαν μέχρι τις 10.30 το πρωί.

Μια παλιά ιστορία

  • Στις 13 Οκτωβρίου του 1955, ο Βόλος ζει μια τεράστια τραγωδία. 27 νεκροί και 23 τραυματίες. Ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
  • Στις 10 Οκτωβρίου του 2006 η Μαγνησία κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Νεάπολη γίνεται και πάλι λίμνη, μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε Βόλο, Αγριά και Χόρτο.
  • Τότε με την υπερχείλιση του Κραυσίδωνα πλημμύρισε υποσταθμός της ΔΕΗ, και κατέρρευσε η μεταλλική γέφυρα του Ξηριά καθώς υποχώρησε ένα από τα δύο μεσόβαθρα. Από εκείνη γίνεται η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ