«Ο θείος μου έκανε τρεις ώρες κουπί και έσωσε 30 άτομα, έκλαιγε το βράδυ από τον πόνο»

«Θες να γράψεις ρεπορτάζ με αυτά που δεν λένε στα κανάλια;». Αυτή ήταν η απάντηση του Γιώργου όταν του ζήτησα να μιλήσουμε στο τηλέφωνο για να μου περιγράψει την εικόνα που επικρατεί στον Παλαμά. Εκείνος και οι συντοπίτες του βιώνουν μια δυστοπία στην οποία δεν χωράνε συναισθήματα.

«Ο θείος μου έκανε τρεις ώρες κουπί και έσωσε 30 άτομα, έκλαιγε το βράδυ από τον πόνο»
ΠΡΟΒΟΛΗ

 «Για αρχή, αυτά που δεν δείχνει η τηλεόραση είναι πάρα πολλά. Σχεδόν τίποτα δε δείχνει. Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα συνηθίζουμε», μου εξηγεί. 

Ο Γιώργος κατοικεί με την οικογένεια του σε ένα διώροφο σπίτι το οποίο γλίτωσε τα χειρότερα. Η ζημιά περιορίστηκε στο μαγαζί τους. Μια ζημιά που θα φανεί στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, με τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιούν για το τι ξημερώνει από εδώ και πέρα.

«Δεν υπάρχει συναίσθημα για αυτό. Πανικός, κρίσεις πανικού, άγχη, ανησυχία. Δεν υπήρχε ενημέρωση από πουθενά. Δεν είναι θέμα δημοτική αρχής, δεν αρκεί. Τι να κάνουν 25 άτομα; Μας πήραν πέντε το πρωί εκείνη τη μέρα, είπαν στον πατέρα μου έλα με το τρακτέρ να μας σώσεις. Ξυπνήσαμε με τις σειρήνες της πυροσβεστικής αλλά υπήρχε πολύ κόσμος που δεν άκουσε. Υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία, αρκετοί ντόπιοι πρόλαβαν να σώσουν τους ανθρώπους εδώ. Βλέπεις άτομα ασφαλείας να κάθονται και να μη κάνουν τίποτα. Οι εθελοντές δεν κάθονται στιγμή. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Δεν υπάρχουν πολλά οχήματα για μετακίνηση. Να σου δώσω ένα παράδειγμα, αν έχουμε 5 άτομα (τυχαίο νούμερο) αστυνομία, όταν ήρθε ο Αγοραστός είχε 15. Είμαστε 12 χιλιάδες άτομα από όλα τα χωριά και μας φέρνουν 300 μερίδες φαγητό. Όλος αυτός ο αγώνας είναι έργο των εθελοντών. Ο θείος μου έκανε τρεις ώρες κουπί και έσωσε 30 άτομα, έκλαιγε το βράδυ από το πόνο. Τα περισσότερα μαγαζιά, όλα τα κρεοπωλεία που ήταν στο ισόγειο και πλημμύρισαν, πέταξαν όλο τους το εμπόρευμα. Μολύνθηκαν άνθρωποι και έψαχναν να βρουν φάρμακα. Ο καθένας δίνει ό,τι έχει. Ένας άλλος έδωσε όλα του τα ρούχα. Είμαστε κατεστραμμένοι άνθρωποι», συμπληρώνει ο Γιώργος.

Στο facebook group «Παλαμάς Καρδίτσας» οι κάτοικοι μοιράζονται πληροφορίες και τελευταία νέα. Κάποιοι άλλοι, στέλνουν πινέζες τοποθεσίας σε σημεία που χρειάζονται βοήθεια. 

Στο πνεύμα αλληλεγγύης, συνεισφοράς και αλληλοστήριξης που υπάρχει στην ομάδα, ο Θανάσης με ανάρτηση του ανέφερε ότι προσφέρεται μονοκατοικία για τους πληγέντες, για τους ανθρώπους του Παλαμά που έχασαν τα σπίτια τους. 

«Φαντάζομαι όλη στη θέση την δικιά μου το ίδιο θα έκαναν. Βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση των ανθρώπων, να συνδράμουμε στον αγώνα τους. Ήταν κάτι απίστευτο, μπορεί να μη το ξαναζήσουμε και ποτέ αυτό. Πριν 3 χρόνια είχαμε εμείς ζημιές», εξηγεί στο 20/20 και προσθέτει.  

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα. Έχουν απεγκλωβιστεί από τα νερά, αλλά τα δύσκολα αρχίζουν τώρα. Είναι τεράστιος ο αγώνας. Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν ήδη άλλες κατοικίες γιατί θα αργήσουν καιρό να μπουν στα σπίτια τους. Θέλει ο κόσμος να βοηθήσει, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Αυτό είναι και το μόνο αισιόδοξο, στη χώρα που ζούμε. Γενικά το να ξαναστήσουν μια επιχείρηση από την αρχή θα είναι πολύ δύσκολο, γνωστός μου που έχασε τα μελίσσια του δεν ξέρει τι θα κάνει, πώς να ενταχθεί στη κοινωνία. Πρέπει να περάσουν τα κλιμάκια να δουν την έκταση των ζημιών. Η ζημιά θα φανεί σε βάθος χρόνου. Είναι πολύ δύσκολο να επανενταχθούν». 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ