Πρόστιμο ΕΣΡ στη Στεφανίδου για επεισόδια που αφορούσαν τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, το ΕΣΡ επέβαλε τσουχτερό πρόστιμο στον άνθρωπο που στην εκπομπή της προέβαλε λεπτομέρειες που εξέθεταν και προσέβαλαν τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη.

Πρόστιμο ΕΣΡ στη Στεφανίδου για επεισόδια που αφορούσαν τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πρόστιμο συνολικού ύψους 120.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με επεισόδια της εκπομπής «Μαζί σου», της Τατιάνας Στεφανίδου, τα οποία μεταδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 και αφορούσαν τον ομαδικό βιασμό και την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. 

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια (απόφαση 129/2023), το ΕΣΡ καταδίκασε το κανάλι για τέσσερις παραβάσεις: «Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ», τη διοικητική κύρωση του προστίμου:

  • (α) των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για την μη προστασία της μνήμης τεθνεώτος,
  • (β) των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για τη δημοσιοποίηση στοιχείων της μυστικής ποινικής προδικασίας,
  • (γ) των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για την υποβάθμιση της ποιότητας του προγράμματος και
  • (δ) των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για την μη προστασία ανηλίκων τηλεθεατών».

Για τους λόγους αυτούς η ολομέλεια του ΕΣΡ «δέχεται ότι η εγκαλουμένη παραβίασε εκ προθέσεως τις αναφερόμενες στο νομικό μέρος της παρούσας υποχρεώσεις της, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο σκεπτικό».

Όπως αναφέρει το ΕΣΡ, «κατά τη διάρκεια των εκπομπών προβλήθηκαν μεταξύ άλλων λεπτομέρειες για το πως δολοφονήθηκε η νεαρή κοπέλα και εικόνες από την σορό της, βίντεο με τον ξυλοδαρμό εντός των φυλακών ενός εκ των (τότε) κατηγορουμένων για τον φόνο, καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση, τμήμα της δικογραφίας και άλλα στοιχεία της ποινικής προδικασίας της υπόθεσης».

Μπορεί το πρόστιμο να επιβλήθηκε μετά από πέντε χρόνια, ωστόσο, έστω και ετεροχρονισμένα, ήρθε για να υπενθυμίσει ότι κανείς δεν μπορεί να δολοφονεί για δεύτερη φορά ένα θύμα της πατριαρχίας, να τα βιάζει ξανά και ξανά, ακόμη και όταν κατέχει θέση εξουσίας. 

Η εξουσία δεν μπορεί να δολοφονεί, μετά θάνατον, από τις καρέκλες του γραφείου της. Δεν μπορεί να προσβάλει τη μνήμη των νεκρών αδελφών μας. Δεν μπορεί να μας εκθέτει επειδή απλώς είμαστε γυναίκες. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ