Πώς φτάσαμε στην εθνική τραγωδία της Λιβύης - Τα κρίσιμα ερωτήματα

Πέντε νεκροί, δεκατρείς τραυματίες, απαράδεκτη σύγχυση και ρεσιτάλ ανευθυνότητας είναι ο απολογισμός του τραγικού δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκη η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Πώς φτάσαμε σε μια ακόμη εθνική τραγωδία και ποια είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα;

Πώς φτάσαμε στην εθνική τραγωδία της Λιβύης - Τα κρίσιμα ερωτήματα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σοκ έχει προκαλέσει το τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής τους στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, όπου το λεωφορείο που τους μετέφερε φέρεται να συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες.

Η 19μελής αποστολή είχε ταξιδέψει στη χώρα προκειμένου να συνδράμει στις περιοχές που επλήγησαν από την φονική κακοκαιρία "Daniel" στην περιοχή, μεταφέροντας δύο τόνους εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και ένα τόνο φαρμακευτικού υλικού.

Να σημειωθεί ότι η κακοκαιρία “Daniel”, τις πληγές της οποίας μετράμε ακόμα στη Θεσσαλία, έκανε ένα απόλυτα καταστροφικό πέρασμα και από τη Λιβύη, αφήνοντας πίσω της πάνω από 11.000 νεκρούς, ενώ την ίδια ώρα η δουλειά των ομάδων έρευνας και διάσωσης παρεμποδίζεται από το πολιτικό χάος που επικρατεί στο κράτος της βόρειας Αφρικής.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δυστύχημα φέρεται να συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής, 17 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, τη στιγμή που η ελληνική αποστολή διερχόταν από το χωριό Μαράουα, γύρω στις 2:30 το μεσημέρι, ένα φορτηγό στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη έτρεχε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Ο τραγικός επίλογος είναι 5 νεκροί και 13 τραυματίες που επαναπατρίστηκαν στα νοσοκομεία 401, 251 και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, τρεις στρατιωτικοί (ένας αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων και δύο νοσηλεύτριες) και δύο διερμηνείς έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα, οι δύο διερμηνείς ήταν παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης.

Οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν πίσω στην Ελλάδα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 φέρουν σοβαρά κατάγματα, εγκαύματα και τραύματα στα μάτια, ενώ ορισμένοι υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχει κι ένας τρίτος εθελοντής διερμηνέας, λιβυκής καταγωγής, που συμμετείχε στην αποστολή και έμεινε σε νοσοκομείο της Λιβύης.

Το… μπάχαλο των πρώτων ωρών

Είναι παροιμιώδεις οι κινήσεις του ΓΕΕΘΑ τις πρώτες ώρες μετά το γεγονός, το οποίο, ενώ τα διεθνή μέσα μετέφεραν τις πρώτες πληροφορίες για νεκρούς, στην πρώτη του ανακοίνωση το απόγευμα της Κυριακής έκανε λόγο για στελέχη, τα οποία «έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ ταυτόχρονα διευκρίνιζε πως «όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής». Λίγη ώρα αργότερα, μέσα από επόμενη ανακοίνωση, μαθαίνουμε πως «τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται».

Τελικά χθες ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας εξέδωσε με τη σειρά του ανακοίνωση μέσα από την οποία εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή, κηρύσσοντας ταυτόχρονα τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής «η σύγχυση ήταν τέτοια που ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις μιλούσαν για τραυματίες, ακριβής εικόνα υπήρχε μόνο για 14 μέλη της αποστολής». Και παρ΄όλο που στην Αθήνα οι πρώτες πληροφορίες που έφταναν έκαναν λόγο για σφοδρή σύγκρουση με νεκρούς και τραυματίες, το πλήρωμα του C-130 που τέθηκε σε ετοιμότητα για να μεταβεί στη Βεγγάζη είχε λάβει αίτημα προκειμένου να έχει μαζί του σάκους για τον επαναπατρισμό σορών.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Αναζητώντας τις ευθύνες πίσω από το τραγικό αυτό δυστύχημα, τα φώτα πέφτουν αναγκαστικά πάνω στις ελληνικές διπλωματικές αρχές στη Λιβύη και κυρίως στο προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη, οι οποίοι και είχαν αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια της αποστολής από τη στιγμή που πάτησε στο λιβυκό έδαφος.

Ειδικότερα, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, την αποστολή συνόδευσε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, Πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως κύριος Βενιζέλος δεν συνόδευε την αποστολή, αλλά ούτε και μετέβη άμεσα στο σημείο του δυστυχήματος, μόλις ενημερώθηκε.

Εγείρονται, συνεπώς, ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες ασφάλειας που είχαν εγγυηθεί οι λιβυκές αρχές για την ελληνική ανθρωπιστική-διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στη Βεγγάζη.

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής και του δημοσιογράφου Σταύρου Ιωαννίδη αναφέρει το σύννεφο που υπάρχει πάνω από τον ίδιο τον χαρακτήρα της ανθρωπιστικής αποστολής και το αν τελικά ήταν διπλωματική ή στρατιωτική. Γιατί στην κάθε περίπτωση, η ευθύνη βαραίνει τον Γενικό Πρόξενο Σταύρο Βενιζέλο, δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών και το αρχαιότερο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ αντίστοιχα.

Επίσης, με τη χώρα να συνεχίζει να ταλανίζεται από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις αρχές στο ανατολικό και στο δυτικό της τμήμα, ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει αφορά στη μοιραία διαδρομή που ακολούθησε το λεωφορείο και στο αν συνοδευόταν από οχήματα ασφαλείας της Λιβύης; Έχει εξεταστεί ο ρόλος του οχήματος που ενεπλάκη στο τροχαίο;

Επιχείρησαν το ΓΕΕΘΑ και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση να αποκρύψουν πληροφορίες; Γιατί, ενώ ενημερώθηκε αμέσως για τη σύγκρουση, επέμενε να εκδίδει ανακοινώσεις για τραυματίες; Ήταν εσκεμμένη αυτή η αποσιώπηση και παραπληροφόρηση; Και τι εννοεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κύριος Παύλος Μαρινάκης, όταν δήλωσε πως «δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στη Λιβύη»; Μήπως να μην μας κάνουν εντύπωση όλα αυτά, όταν πλέον γνωρίζουμε λίγο-πολύ πώς λειτουργεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός; Μετά τις πρόσφατες εθνικές τραγωδίες στα Τέμπη, την Πύλο, τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τη «στρατιωτική» καταδρομή χούλιγκαν από τα Βαλκάνια, τις πλημμύρες της κακοκαιρίας “Daniel”, πόσες ακόμα σκιές θα καλύπτουν τα άμεσα ερωτήματα που τίθενται; Για πόσο ακόμα θα ψάχνουμε νεκρούς; Τι γίνεται επιτέλους με την έννοια της ασφάλειας σε αυτή τη χώρα; Ποιος θα την εγγυηθεί για τον Έλληνα πολίτη; Πόσες καταστροφές, πόσες «στραβές» και πόσες αναποδιές μπορεί να αντέξει κανείς; Είναι εγκληματικές οι ευθύνες όσων οργάνωσαν με εντελώς πρόχειρο τρόπο αυτήν την κρίσιμη αποστολή και άμεση η ανάγκη για απαντήσεις σχετικά με το τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ