Το απόλυτο χάος ο ελληνικός σιδηρόδρομος - Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων εκθέτει την ήδη έκθετη κυβέρνηση

Σοβαρά ατοπήματα, ανυπαρξία σχεδίου ασφάλειας, καμία συμμόρφωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και κανείς να αναλάβει την ευθύνη. Στα πόσα ραπίσματα θα αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση;

Το απόλυτο χάος ο ελληνικός σιδηρόδρομος - Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων εκθέτει την ήδη έκθετη κυβέρνηση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Κόλαφος για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), το οποίο διαπιστώνει όλα εκείνα τα ατοπήματα, τις παραλείψεις και τις «παραβάσεις» που εν μέρη οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε νέες τραγωδίες, αν δεν ανατραπεί άμεσα η κατάσταση. 

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο πόρισμα o ERA διαπίστωσε την ανυπαρξία σχεδίων ασφάλειας και υπογράμμισε την σύγχυση που επικρατεί σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και ευθυνών. 

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της ΕφΣυν, «στην Ελλάδα προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανείς σε επίπεδο κυβέρνησης ή εθνικού φορέα ο οποίος να αναλαμβάνει αποτελεσματικά τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και να οδηγεί το σύστημα σε μία συνεχή βελτίωση».

Το πόρισμα της ΕRA αποτελεί ακόμη ένα ράπισμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι το ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα δεν συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις κοινοτικές οδηγίες ασφαλείας. 

Κατά την ίδια πηγή το πόρισμα «συνιστά πολλαπλό ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση καθώς μέσα του η ερευνητική ομάδα του οργανισμού που συγκέντρωσε στοιχεία και ήρθε στην Ελλάδα για συνεντεύξεις με πρόσωπα από τους φορείς που εμπλέκονται στο σιδηροδρομικό έργο, διαπιστώνει ένα πλήθος σημείων στα οποία το ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα δεν συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις κοινοτικές οδηγίες ασφαλείας».

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου, 7 μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, το οποίο κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, το υπουργείο Υποδομών επιχειρεί να «καλύψει» την ανεπάρκειά του επιβάλλοντας «απόρρητο» κατά την συνηθισμένη πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του ERA ήρθαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με δεκάδες στελέχη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όμως το υπουργείο όχι μόνο δεν θέλησε να δώσει καμία δημοσιότητα στη διαδικασία, αλλά ο εκπρόσωπος του στη συνάντηση γ.γ Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ζήτησε από τους παρισταμένους να μην αποκαλύψουν καμία από τις παρατηρήσεις που άκουσαν στη διάρκεια της συζήτησης», αναφέρει το δημοσίευμα της ΕφΣυν.

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων επισημαίνει 13 σοβαρότατα ατοπήματα της κυβέρνησης της ΝΔ και γκρεμίζει οποιοδήποτε αφήγημα περί ασφάλειας, συμμόρφωσης και λήψης μέτρων για την πρόληψη οποιασδήποτε νέας τραγωδίας. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ