Το «Ελάφι» της Ρόδου παλεύει με το τέρας του ρατσισμού

Στο κέντρο της Ρόδου για δέκα ημέρες 65 πρόσφυγες αντιμετώπιζαν στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, σε απόσταση αναπνοής από την Αστυνομία, το Δημαρχείο και την Περιφέρεια το τέρας του ρατσισμού. Το ίδιο τέρας με το οποίο μίλησε στο τηλέφωνο ο υπογράφων, το ίδιο τέρας που κοίταξαν στα μάτια οι εθελοντές της Ρόδου.  

Το «Ελάφι» της Ρόδου παλεύει με το τέρας του ρατσισμού
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αρχικά έγιναν αντιληπτά 65 άτομα περίπου στις 17:00 το απόγευμα της 18ης Σεπτεμβρίου στο σημείο το οποίο σας περιγράψαμε. Κατόπιν συνεννόησης και καθώς 19 άτομα χρειάζονταν άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο ο γραφών, όσο και μέλη της υπό σύσταση ομάδας εθελοντών της Ρόδου «Το Ελάφι», προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο να μεταφερθούν σε νοσοκομείο όσοι είχαν ανάγκη και ειδκά ένας άνθρωπος με 41 πυρετό που θα πέθαινε στα χαρτόκουτα σε κοινή θέα. Το χρονικό των προσπαθειών μέχρι το απόγευμα πήγε ως εξής:

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με μέλος του «Ελαφιού» το ΕΚΑΒ απάντησε αρκούντως ειρωνικά πως δεν μπορούσε να στείλει 19 ασθενοφόρα (!) και ως εκ τούτου δεν έστειλε κανένα.

Το Νοσοκομείο Ρόδου σε επικοινωνία του "20" ανέφερε πως οι πρόσφυγες είναι υπ' ευθύνη του Λιμενικού Σώματος.

Σε επόμενη επικοινωνία του 20 με το Λιμενικό, το Λιμενικό ανέφερε πως είναι υπ' ευθύνη της Αστυνομίας καθώς οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται στην ακτογραμμή!

Σε επικοινωνία με την Αστυνομία Ρόδου, η απάντηση ήταν πως δεν χρειάζεται άδεια της Αστυνομίας για να έρθει ένα ασθενοφόρο, λέγοντας χαρακτηριστικά «δηλαδή αν κάποιος πεθαίνει χρειάζεται άδεια της Αστυνομίας;». Βέβαια ο φόβος ήταν η σύλληψη από την ίδια την Αστυνομία σε περίπτωση που εθελοντές μετέφεραν με δικά τους μέσα τους πρόσφυγες στο νοσοκομείο. Από την Αστυνομία μας υποδείχθηκε ως υπεύθυνο το Τμήμα Αλλοδαπών και εκεί σταμάτησε η επικοινωνία, αφού μας είπαν πως τα κρατητήρια είναι γεμάτα εδώ και 5 μήνες.

Σε επόμενη επικοινωνία με το Νοσοκομείο Ρόδου και μεταφορά της στιχομυθίας με την Αστυνομία, ο υποφαινόμενος τέθηκε σε αναμονή μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Για Δήμο και Περιφέρεια ούτε λόγος, καθώς διανύουμε προεκλογική περίοδο και το να αφήνεις πρόσφυγες χωρίς τροφή, στέγη και υγιεινή για 10 ημέρες, στην κοινωνία της Ρόδου το 2023 είναι μια καλή πρακτική για να εκλεγείς. 

Ευτυχώς που υπήρχαν οι εθελοντές και πάλευαν ενώ πήραν κάποια από τα ασυνόδευτα παιδίά σπίτια τους. «Όποιος θέλει τους πρόσφυγες να τους πάρει σπίτι του» λένε οι φασίστες και οι εθελοντές το έκαναν και αυτό! Γιατί η ανθρωπιά φαίνεται και στις πράξεις.

Οι άνθρωποι της Ρόδου, το άνθρωποι ως τίτλος τιμής, οργανώθηκαν και μαγείρεψαν 140 μερίδες καθώς 65 ήταν μόνο τα άτομα πλησίον του Δημαρχείου. Σε άλλες πλατείες ήταν σε πρώτο έλεγχο άλλοι 75 και αργότερα βρέθηκαν άλλοι 20. Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες από γιατρό σε όσους έχρηζαν άμεσης φροντίδας και μετά άρχισε μια μάχη ώστε το νοσοκομείό να δεχθούν τους τραυματίες. Η παρακάτω μαρτυρία είναι χαρακτηριστική:

Είστε σίγουρα γιατροί;

«Εθελοντές (με Εθελόντρια Νοσηλεύτρια) χθες το μεσημέρι μετακίνησαν με συγκατάθεση από ιατρό Αντιδήμαρχο λόγω των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας 2 παιδιών προσφύγων (αναφυλαξία από μόλυνση, ηλίαση) συνοδεία γονέα και μεταφραστή στο Γ.Ν. Ρόδου. Έχρηζαν άμεσης μεταφοράς στο νοσοκομείο όπως και άλλοι πρόσφυγες οι οποίοι είχαν αξιολογηθεί από την προηγούμενη μερα και ενώ υπήρχαν εκκλήσεις, δεν εμφανίστηκε κανείς.4 άτομα συνοδεύτηκαν το βράδυ με αστικό λεωφορείο για τη μετάβασή τους στο νοσοκομείο με σπασμένα άκρα και ουρολοίμωξη.

Οι γιατροί αρνήθηκαν να τους εξετάσουν και συμπεριφέρθηκαν πολύ προσβλητικά. Η γραμματεία φώναζε να φύγουν και πως δεν θα τους εξετάσουν "γιατί αυτοί έβαλαν τις φωτιές" και στα στοιχεία του καθενός τίποτα, απλά τη λέξη «λάθρο».

Τσίπα, ανθρωπιά, φιλότιμο, αξιοπρέπεια δεν σας έχει μείνει. Βούρκος μυρωδάτος. Αλλά δεν κερδίζετε, όπου σας βρίσκουμε θα σας γλεντάμε. Οι άνθρωποι με την επιμονή των εθελοντών εξετάστηκαν.

Ξανά μανά ντροπή σας. ΧΦΤΟΥ ρατσίσταροι, κινείται νομική διαδικασία προς κάθε υπεύθυνο για αυτά τα εγκλήματα, έρχονται κυρώσεις

«Λάθρο»... Αν θέλεις να αφαιρέσεις από κάποιον την ανθρώπινη υπόσταση χρειάζεσαι μια ταμπέλα. Η ταμπέλα «λάθρο», πρώτα πρέπει να μπει στους «λαθροανθρώπους» και σε όσους υποκρίνονται τους ανθρώπους, κοροϊδεύοντας με περίσσια άνεση τους βιολόγους που κατατάσσουν λανθασμένα τους ρατσιστές στο είδος homo sapiens sapiens. Δεν έχουμε καμία σχέση εμείς με εσάς.

Η ακόμα πιο σοκαριστική ανακοίνωση από «Το Ελάφι»

«Ήταν Απρίλιος του 2021, όταν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Χατζημάρκος με κοινές τους ενέργειες, εκκένωσαν την άτυπη δομή φιλοξενίας στα Παλιά Σφαγεία, «με πολύ σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους και στην πατρίδα μας». Οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί ήταν επικίνδυνες για μετανάστες και ντόπιους και η εικόνα αυτή, στην είσοδο του επιβατικού λιμανιού, δυσφημούσε το νησί μας.

Σεπτέμβριος του 2023 και έχει γίνει γνωστό από μέρες ότι στο μικρό πάρκο του Ταχυδρομείου, στο Μανδράκι της Ρόδου, υπήρχαν συγκεντρωμένοι μετανάστες συνάνθρωποί μας σε άθλιες συνθήκες. Μιλάμε για ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Ρόδου, δίπλα στις δημόσιες υπηρεσίες, ακριβώς πίσω από το κτίριο της αστυνομίας και σε απόσταση αναπνοής από το Δημαρχείο και απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού. Για σημείο από το οποίο περνούν χιλιάδες κόσμου καθημερινά, ντόπιοι και τουρίστες.

Τη Δευτέρα το απόγευμα εθελοντές της υπό σύσταση ομάδας πολιτών και εθελοντών «Ελάφι» πέρασαν από το σημείο για να ελέγξουν την κατάσταση και να δουν τι ανάγκες μπορεί να υπάρχουν. Η κατάσταση που αντίκρυσαν ήταν αποκαρδιωτική. Στην καρδιά της πόλης ήταν στοιβαγμένα 67 άτομα, κυρίως από τη Συρία και την Παλαιστίνη και λίγοι από χώρες της Αφρικής, χωρίς καμία πρόνοια: δεν τους είχε παρασχεθεί απολύτως τίποτα, πέρα από εμβόλια που τους τα είχαν πετάξει για να τα κάνουν μόνοι τους. Οι περισσότεροι κοιμούνταν σε χαρτόνια, κάποιοι απευθείας στο χώμα. Για τρεχούμενο νερό είχαν κάνει αυτοσχέδια επέμβαση στο σύστημα ποτίσματος του πάρκου. Υπήρχαν παιδιά χωρίς παπούτσια και επαρκή ρουχισμό και τα μωρά κοιμούνταν στα παγκάκια χωρίς κουβέρτες. Ο χώρος ήταν γεμάτος σκουπίδια.

Κινητοποιήθηκαν εθελοντές με γνώσεις πρώτων βοηθειών για να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων. Διαπιστώθηκαν: ένας ενήλικας με εξαρθρωμένο χέρι· ένα παιδάκι 9 ετών με εγκαύματα από τα οπίσθια μέχρι κάτω τα πόδια· ένα παιδάκι με αναφυλαξία λόγω μόλυνσης από κουνούπια και επιμόλυνση στα γεννητικά όργανα· 4 άτομα με πυρετό· ένα άτομο με βρογχίτιδα· ένας ενήλικας με διάστρεμμα αστραγάλου· ένας με σπαστικότητα σπονδύλου και ένας με πρόβλημα στη μέση που χρειάστηκαν ενέσεις· τρία άτομα με τραύματα στα πόδια· αριθμός εκδορών σε παιδιά (6-7 τον αριθμό)· μολυσμένα τσιμπήματα· αλλά και ένα άτομο με αναπηρία.

Στην επικοινωνία με τους εθελοντές, οι άνθρωποι αυτοί επαναλάμβαναν συνεχώς δύο λέξεις: doctor και food. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, το μόνο φαΐ που τους είχε παρασχεθεί όσες ημέρες ήταν εκεί, ήταν ψωμί από μια κυρία που βγήκε από τον Ευαγγελισμό – μάλλον άρτος. Ενημέρωσαν επίσης ότι είχαν εντολή από την αστυνομία να μην απομακρυνθούν από το σημείο.

Ήταν πλέον σαφές ότι έπρεπε να υπάρξει κινητοποίηση, γιατί ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, τόσο για την υγεία των ατόμων που βρίσκονταν εκεί, όσο και για τη δημόσια υγεία.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του «Ελαφιού» κινητοποιήθηκαν και έγινε δημόσια έκκληση για παθολόγο και νοσηλευτές. Παράλληλα κοινοποιήθηκαν εκκλήσεις για εθελοντές και προσφορά απαραίτητων ειδών. Στην έκκληση για γιατρό ανταποκρίθηκε ένας μόνο, ο ωτορινολαρυγγολόγος και δημοτικός σύμβουλος κύριος Δημήτρης Ιωσήφ, ο οποίος εκτίμησε την κατάσταση και την παρασχεθείσα βοήθεια από τους εθελοντές και έδωσε οδηγίες.

Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε συγκινητική. Παρά το ότι τα καλέσματα του «Ελαφιού» έγιναν αργά το απόγευμα, συγκεντρώθηκε σημαντικός αριθμός πραγμάτων και εθελοντές προσέρχονταν μέχρι αργά το βράδυ. Στους ανθρώπους παρασχέθηκαν κρουασάν και ξηρά τρόφιμα για βραδινό, είδη υγιεινής, καθώς και φάρμακα, γάζες κλπ.

Παράλληλα υπήρξε το πινγκ πογκ με τις υπηρεσίες. Το ΕΚΑΒ είπε, με δόση ειρωνείας, ότι δε μπορεί να στείλει επαρκή αριθμό ασθενοφόρων και να μιλήσουμε με το νοσοκομείο· το νοσοκομείο είπε ότι είναι ευθύνη του Λιμενικού· το Λιμενικό ενημέρωσε ότι ο χώρος όπου βρίσκονται είναι ευθύνη της Αστυνομίας· η Αστυνομία εξήγησε ότι δε χρειάζεται άδεια για να έρθει ένα ασθενοφόρο. Ο δε Ερυθρός Σταυρός δήλωσε κώλυμα διότι δεν υπήρχε επίσημο αίτημα από την Αστυνομία για να παραστεί. Έτσι λοιπόν, δύο παιδιά μεταφέρθηκαν από εθελοντές στο νοσοκομείο με ΙΧ, όπου και έλαβαν τη βασική φροντίδα.

Να σημειώσουμε ότι παρόλο που υπήρχαν πολλά υλικά συγκεντρωμένα από τις δωρεές των πολιτών, οι εθελοντές αποφάσισαν να τα διανείμουν σταδιακά. Ο λόγος ήταν ότι οι άνθρωποι φοβούνταν ότι θα τους τα κλέψουν. Είχε συμβεί τις προηγούμενες μέρες να περνούν άτομα, ντόπιοι σύμφωνα με τις μαρτυρίες, και να τους παίρνουν πράγματα μέσα από τα χέρια. Μέλη του «Ελαφιού» επιβεβαιώνουν τέτοιο περιστατικό, αφού ηλικιωμένος «κύριος» άρπαξε με επιθετικό και εριστικό τρόπο γάλατα από τα χέρια εθελόντριας και στις αντιδράσεις απάντησε ότι «θα τα πάει σε κάποιον φτωχό».

Το επόμενο πρωί οι εθελοντές που μετέβησαν στο σημείο για να προσφέρουν κρουασάν και ξηρά τρόφιμα για πρωινό, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των εν λόγω ταλαιπωρημένων και στοιβαγμένων μεταναστών, συνανθρώπων μας, είχε πολλαπλασιαστεί. Δόθηκαν 104 μερίδες πρωινού.

Οι εθελοντές του «Ελαφιού» ανέλαβαν να μαγειρέψουν, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι επαφές με αρχές, υπηρεσίες και φορείς. Ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ προσφέρθηκε να παραχωρήσει βανάκι το απόγευμα για τη μεταφορά τραυματιών και αρρώστων, που τελικά δε χρησιμοποιήθηκε αφού μας πρόλαβαν τα γεγονότα.

Το μεσημέρι ο κόσμος είχε αυξηθεί περαιτέρω και οι εθελοντές διένειμαν 140 μερίδες φαγητό. Μεταξύ των παρόντων ήταν και 2 ασυνόδευτα ανήλικα. Κατόπιν συνεννοήσεων με διάφορους υπευθύνους και τη συγκατάθεση ιατρού αντιδημάρχου, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ΙΧ, δύο παιδιά συνοδεία γονέα και μεταφραστή. Όπως και αυτοί που είχαν αξιολογηθεί την προηγούμενη ημέρα, έχριζαν άμεσης ιατρικής φροντίδας, αυτή τη φορά όμως η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική. Οι γιατροί αρνήθηκαν να τους εξετάσουν και μέλη του προσωπικού επέδειξαν προσβλητική συμπεριφορά τόσο προς τους ασθενείς, όσο και προς τους εθελοντές. Μία κυρία, μάλιστα, φώναζε να φύγουν γιατί «αυτοί έβαλαν τις φωτιές».

Στο μεταξύ οι διαμένοντες στο πάρκο ενημέρωσαν τους εθελοντές ότι ήρθαν αστυνομικοί και τους είπαν ότι θα τους πάρουν στα κρατητήρια. Τους δόθηκαν έγγραφα για να δηλώσουν τα στοιχεία τους και προς το βράδυ άρχισαν σταδιακά να τους δέχονται στην Ασφάλεια. Άρχισε νέος κύκλος συνεννοήσεων με υπεύθυνους και με την αστυνομία, αφενός για να μην χωριστούν οικογένειες (πχ αυτοί που είχαν μεταβεί στο νοσοκομείο και ακόμα δεν είχε καταστεί δυνατό να επιστρέψουν), αφετέρου για την παροχή υλικής στήριξης και τροφής. Η Αστυνομία ενημέρωσε τους εθελοντές ότι πλέον απαγορεύεται να έρθουν σε επαφή με τους κρατούμενους για οποιονδήποτε λόγο· ούτε για διανομή τροφίμων, ούτε για να ρωτήσουν για τις ανάγκες των μανάδων με τα μωρά. Μας είπαν δε να μη φέρουμε καν τρόφιμα να τα παραδώσουμε στην Αστυνομία για να τα διανείμει, αφού «τώρα αναλαμβάνει η Υπηρεσία» - αυτό τελικά παρακάμφθηκε κατ’ εξαίρεση για ένα βράδυ, αφού, όπως υποθέτουμε, παρά την εντολή προσαγωγής 140 ατόμων δεν είχε υπάρξει μέριμνα για επαρκή σίτιση. Η ενημέρωση που έχει το δίκτυο πολιτών «Ελάφι» είναι ότι σταδιακά θα προωθηθούν σε δομές σε άλλα νησιά.

Όπως είναι φυσικό, τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Αλλά εμείς κρατάμε δύο θετικά: τη συγκινητική ανταπόκριση απλών πολιτών και τη διαπίστωση ότι άμα κάνεις αρκετή φασαρία, κάτι κινητοποιείται. Εντός 24 ωρών από τη μαζική και δημόσια κινητοποίηση της άτυπης ακόμα ομάδας πολιτών και εθελοντών «Ελάφι», οι αρχές ξεκίνησαν προσπάθειες για να λύσουν ένα πρόβλημα που υπήρχε μπροστά στα μάτια τους επί 10 και πλέον ημέρες. Ελπίζουμε μόνο να μη χρειάζεται συνεχώς τέτοια κινητοποίηση εκ μέρους μας, γιατί οι ροές είναι συνεχείς».

Όλα αυτά που υπογραμμίζονται στις καταγγελίες αλλά και την προσωπική μαρτυρία του συντάκτη τον οποίο διαβάζετε, απλά δείχνουν μια κοινωνία βαριά άρρωστη. Το «φάρμακο» το ξέρουμε, είναι σπάνιο και δυσεύρευτο και ονομάζεται «ανθρωποκεντρική παιδεία και πολιτική». Την δεδομένη στιγμή το νησί της Ρόδου αλλά και η χώρα πονάει. Λείπει ο ανθρωπισμός και η mainstream φιλανθρωπία την οποία βαφτίζουν αλληλεγγύη σε έναν μεγάλο βαθμό κοιτάει το χρώμα του δέρματος και αν έχει σφραγίδα το διαβατήριό σου. Όμως οι πολίτες, οι εθελοντές και οι δημοσιογράφοι της δικής μας πλευράς έχουν κάτι που λείπει από τους απέναντι: Μαχητικό πνεύμα. Και για αυτό δεν θα σταματήσουμε ποτέ.  

Την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε κάποια άγνωστη δομή, πιθανότερο της Κω ή της Λέρου και οι δύο με προβλήματα υπερπληθυσμού. Η λίστα των ανθρώπων υπό μεταφορά, δεν κατέστη δυνατόν να δοθεί στους εθελοντές.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ