Μεταμφιεσμένο «πριγκιπικά» νομοσχέδιο - φωτορεπορτάζ από την πορεία της Πέμπτης 21/9

Οι ενώσεις εργαζομένων και τα συνδικάτα προχώρησαν σε 24ώρη Πανελλαδική Απεργία την 21η Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα έλαβαν χώρα μαζικές συγκεντρώσεις σωματείων και φοιτητών σε όλη την χώρα.

Μεταμφιεσμένο «πριγκιπικά» νομοσχέδιο - φωτορεπορτάζ από την πορεία της Πέμπτης 21/9
ΠΡΟΒΟΛΗ

Γράφει η Αρετή Ξενικάκη

Το «φιλεργατικό», όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη προβλέπει 13ωρη απασχόληση άνευ πληρωμένων υπερωριών, υποχρεωτικά Σαββατοκύριακα σε βιομηχανίες και συμβάσεις αναμονής καλέσματος από τους εργοδότες. Το αντάλλαγμα για την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων είναι η αύξηση του επιδόματος εργασίας και των εισοδημάτων. Πρόκειται δηλαδή για εξαγορά των εργατών, τιμολογώντας τα δικαιώματά τους.

Οι ενώσεις εργαζομένων και τα συνδικάτα προχώρησαν σε 24ώρη Πανελλαδική Απεργία την 21η Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα έλαβαν χώρα μαζικές συγκεντρώσεις σωματείων και φοιτητών σε όλη την χώρα.

Αντιδράσεις

Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της απεργίας των 2 σωματείων εργαζομένων στο Μετρό, δίνοντας αφετηρία στην παρεμπόδιση του δικαιώματος της εργατικής απεργίας. Το Μονομελές Πρωτοδικείο την ανήγγειλε παράνομη, με αποτέλεσμα των αναστολή της 24ώρης απεργίας. Η απόφαση αυτή επηρέασε και άλλα σωματεία, δημιουργώντας «ντόμινο παραίτησης» από την διεκδίκηση των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων, όπως των εργαζομένων της Hellenic Train.

Αντιπολίτευση ενάντια νομοσχεδίου

Η έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ξεκίνησε με το αίτημα του εισηγητή της ΝΔ, Νεοκλή Κρητικού, για υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Την καταψήφισή του δήλωσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και την προαναγγελία ονομαστικής ψηφοφορίας το ΚΚΕ.

Ο κ. Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για χειραγώγηση των πολιτών εκ μέρους της κυβέρνησης παρουσιάζοντας ως δέλεαρ την αύξηση των εισοδημάτων αλλά δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας εργαζόμενος με 8 ώρες δουλειά και όχι να τρέχουν 13 ώρες για ένα εξτραδάκι. Αυτό είναι μεσαίωνας κι εσείς οδηγείτε σε αυτόν».

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι το νέο εργατικό νομοσχέδιο είναι αντιληπτό από όλο και περισσότερους εργαζομένους ότι αποτελεί παρέμβαση στον εργάσιμο χρόνο «κατά παραγγελία». Σημείωσε ότι «εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, στα οποία δεν παρεμβαίνουν μόνο κομμουνιστές ή το ΠΑΜΕ, όχι μόνο εναντιώθηκαν στα μέτρα του νομοσχεδίου, αλλά βρίσκονται και στον απεργιακό αγώνα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης κατηγόρησε τους απεργείς ότι εμποδίζουν όσους θέλουν να εργαστούν και ότι πλέον δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Νομιμοποιεί την κατάργηση του δικαιώματος απεργίας, θεωρώντας ότι καταπατά το δικαίωμα εργασίας. Δεν είναι επιλογή η απεργία, η απεργία είναι δικαίωμα και αντίδραση.

Ο υπουργός κ. Γεωργιάδης προχώρησε στην υποτίμηση της απεργίας και των συγκεντρώσεων και ειρωνικά είπε «η συγκέντρωση κατά των νέων ταυτοτήτων είχε μεγαλύτερη συμμετοχή από την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. Τόσο ρεζίλι έχετε γίνει», μην λαμβάνοντας υπόψιν όσους θέλουν να απεργήσουν αλλά χρειάζονται κάθε μεροκάματο ή όσους έχουν απαυδήσει με την μη αποτελεσματικότητα των αγώνων και των αντιδράσεων.

Η χθεσινή πορεία παρά τις πολλές τρικλοποδιές από ΓΕΣΕΕ και κυβέρνηση είχε ό,τι έπρεπε. Δείτε στο φωτορεπορτάζ του Σοφιανού Σαντατσόγλου ό,τι δεν έδειξαν τα κανάλια.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ