Τα ψέματα της κυβέρνησης για τα αιολικά πάρκα σε καμένη περιοχή Natura στον Έβρο

Στην ακύρωση εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στις περιοχές Natura στον Έβρο προχωρά το ΥΠΕΝ, μετά την καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που ανέδειξε το θέμα της αδειοδότησης τους, λιγότερο από 20 μέρες μετά την καταστροφή.

Τα ψέματα της κυβέρνησης για τα αιολικά πάρκα σε καμένη περιοχή Natura στον Έβρο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Έκθετη η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά μετά τον σάλο που ξέσπασε σχετικά με την είδηση για την αδειοδότηση κατασκευής δύο αιολικών σταθμών στις καμένες περιοχές στον Έβρο, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε να ανακοινώσει καθυστερημένα πως το έργο μπαίνει τελικά στον πάγο για ένα χρόνο.

Τα δημοσιεύματα που ανέφεραν την παραπάνω αθλιότητα προκάλεσαν εύλογα την οργή πολλών, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως η πυρκαγιά στον Έβρο έκαιγε για περισσότερο από δύο εβδομάδες, με την κυβέρνηση να υπαινίσσεται πολύ βολικά πως η καταστροφή οφείλεται μάλλον σε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών και ταυτόχρονα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πως η πυρκαγιά προκλήθηκε από μετανάστες.

Το πρώτο πράγμα που αναρωτιόμαστε όλοι μας είναι γιατί να εκδώσει κάποιος άδεια κατασκευής αιολικού πάρκου σε μια καμένη γη. Γιατί μάλλον αποτελεί ιδανική ευκαιρία για επενδύσεις, θα πει κανείς. Γιατί σε περιοχή Natura, όμως; Μήπως γιατί παύει ξαφνικά να είναι προστατευμένη, ακριβώς επειδή είναι καμένη και ό,τι πολύτιμο εντός της δεν υπάρχει πια;

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται πως αποφασίζεται η αναστολή όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων κι αυτό «επειδή απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος».

Η καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Να υπενθυμίσουμε πως το θέμα είχε αναδείξει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με δημόσια καταγγελία της, στην οποία ανέφερε πως η άδεια για τις ανεμογεννήτριες δόθηκε εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην προστατευόμενη περιοχή για τον μαυρόγυπα. Ανατριχιάζουν ακόμα οι αποκαρδιωτικές εικόνες που είχαμε δει πριν από μερικές εβδομάδες από το καμένο δάσος της Δαδιάς και ειδικότερα εκείνη του μαυρόγυπα, που έψαχνε αποπροσανατολισμένος και απελπισμένος τη φωλιά του.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η τεράστια σε καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιά του Έβρου, της μεγαλύτερης σε έκταση που συνέβη ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 “Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου”!»

Όχι μόνο αυτό, αλλά η αδειοδότηση βασίστηκε μάλιστα στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παράκαμψε την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο.

Κι αφού ο στόχος ήταν από την αρχή «να προστατευθούν» η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, γιατί προχώρησαν σε αδειοδότηση του έργου;

Τα φθηνά ψέματα Μαρινάκη

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην αποτυχημένη προσπάθειά του να απαντήσει στις καταγγελίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, χρησιμοποίησε φθηνά ψέματα για να δικαιολογήσει την απόφαση της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, υποστηρίζοντας πως «η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν τις πυρκαγιές στον Έβρο».

Παρ΄όλα αυτά, όπως μπορεί κανείς να ελέγξει από τα σχετικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» η αδειοδότηση δόθηκε μετά τις πυρκαγιές στον Έβρο και συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Και μετά τα ψέματα του κυρίου Μαρινάκη για να «δικαιολογήσει» την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παραδέχεται ότι η τελική αδειοδότηση δόθηκε μετά τις πυρκαγιές.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταγράφεται πως «η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023».

Τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανεπάρκεια ή σκοπιμότητα η έλλειψη προστασίας περιοχών Natura 2000;

Σε πρόσφατη δήλωση της βουλεύτριας Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Πέτης Πέρκα, εκφράζεται ανοιχτά για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, η οποία «κατόπιν εορτής, και μετά από σφοδρές αντιδράσεις, έσπευσε να ανακοινώσει την αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων σε δασικές περιοχές του Έβρου που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά».

Συμπληρώνει δε πως ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προτείνει την αναστολή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Τέλος, προσθέτει πως «με έκπληξη ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να απαντά σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η κλιματική κρίση μπορεί να αποτελεί ευκαιρία για τον τουρισμό, αγνοώντας ότι το περιβάλλον, που υφίσταται καταστροφικές συνέπειες από την κλιματική κρίση αλλά και από τις κυβερνητικές επιλογές, αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Αλήθεια νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι οι φετινές πυρκαγιές σε Ρόδο και Έβρο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, για τις οποίες δεν θωράκισε ως όφειλε τη χώρα, ωφέλησαν το τουριστικό προϊόν και την οικονομία;».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ