ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιδράσεις και οι κανονισμοί που πήγαν περίπατο

Αρνητικό ξεκίνημα για την προεδρία Κασσελάκη στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν για την αλλαγή του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκτός του κανονισμού λειτουργίας της Κ.Ο. και η αλλαγή εκπροσώπου Τύπου η οποία απαιτεί την έγκριση της Πολιτικής Γραμματείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιδράσεις και οι κανονισμοί που πήγαν περίπατο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πολλές αντιδράσεις σημειώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την παράβλεψη των εσωτερικών κανονισμών του κόμματος. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και από δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη ο οποίος έριξε τον σπόρο για την ύπαρξη αντιπροέδρου στο κόμμα, κάτι που δεν προβλέπεται από το καταστατικό, το οποίο μπορεί να αλλάξει μόνο σε συνέδριο. Ακόμα μια αλλαγή στο καταστατικό θα χρειαστεί εφόσον τοποθετηθεί άντρας στην θέση του αντιπροέδρου, καθώς θα πρέπει να αλλάξει η πρόβλεψη της ισάριθμης αντιπροσώπευσης που ορίζει πως για κάθε θέση ευθύνης, υπάρχει αντιπροσώπευση σε κάθε φύλο. Δηλαδή εφόσον ο πρόεδρους είναι άντρας, πρέπει να υπάρξει γυναίκα αντιπρόεδρος, κάτι που δεν φαίνεται την δεδομένη στιγμή πιθανό, καθώς όλες οι κορυφαίες γυναίκες στο κόμμα αντιδρούν.

Ακόμα ένα ζήτημα είναι, πως σύμφωνα με το καταστατικό για να μπει άτομο της εμπιστοσύνης του νέου προέδρου στην Κεντρική Γραμματεία, πάλι απαιτείται επόφαση συνεδρίου. Για την ώρα οι Σβίγκου και Βασιλειάδης που κατέχουν τις θέσεις της γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα, δεν θεωρούνται πολύ «ζεστοί» στις κινήσεις Κασσελάκη. Την Κυριακή όμως ο Νίκος Παππάς στενός -πλέον συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη- ανέφερε πως μπορεί να μην χρειαστεί συνέδριο.
Δηλαδή έχουμε περισσότερα αδιέξοδα από λύσεις την δεδομένη στιγμή.

Η Δώρα Αυγέρη πήρε το όπλο της

Γεμάτη μέρα η χθεσινή για την Δώρα Αυγέρη, η οποία σε 20 λεπτά επιτέθηκε στην ΕΡΤ, τόσο στον Γιώργο Κατρούγκαλο στον οποίο χρέωσε πρόθεση για την ατάκα του περί φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών 3 ημέρες πριν τις εκλογές, όσο και στον Νίκο Φίλη τον οποία κατηγόρησε πως κάνει αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα. Αντίστοιχα θα υπάρξει προσπάθεια αποδυνάμωσης της ομάδας που στήριξε την Αχτσιόγλου, ώστε η προεδρία Κασσελάκη να συνεχιστεί χωρίς εσωτερικό αντίλογο. Λογικό και δεδομένο.

Η τοποθέτηση της Δ. Αυγέρη, ώθησε άμεσα την Νέα Δημοκρατία να τοποθετήσει απέναντί της τον Νίκο Ρωμανό ως εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Ο τρόπος που κινούνται και οι δύο είναι λίγο πιο επιθετικός και λίγο πιο κοντά στα πλαίσια των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, οπότε να περιμένετε δυναμικές μονομαχίες μεταξύ των δύο, όχι πάντα με ακλόνητα επιχειρήματα. Δεν είναι πρόβλεψη για το πως θα κινηθούν απέναντι σε τρίτους, όμως στην μεταξύ τους αναμέτρηση οι παραπλήσιες ικανότητες και δυνατότητες προοικονομούν μεγάλη κόντρα.

Η Αχτσιόγλου χρειάζεται ξεκούραση

Ναι προφανώς δύο back to back αναμετρήσεις για την διακυβέρνηση και μια εσωκομματική, δημιουργούν κόπωση αλλά το επιχείρημα των προεδρικών είναι πως αν εξελέγονταν πρόεδρος θα ήταν το ίδιο κουρασμένη; Η απάντηση είναι πως μπορείς να παίζεις σε έναν αγώνα μπάσκετ 35 λεπτά και αλλιώς σε χτυπάει η κούραση αν κερδίσεις και διαφορετικά αν χάσεις. Διαφαίνεται ψυχική κούραση από τις επιθέσεις επί προσωπικού στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά παρά το νεαρό της ηλικίας της η Έφη Αχτσιόγλου είναι έμπειρη και μπορεί να επανέλθει γρήγορα σε θέση μάχης. Οπότε η προσωπική ανάγνωση είναι πως χρησιμοποίησε την δικαιολογία της κόπωσης, ώστε να μην αναφερθεί σε ψυχική κόπωση εξαιτίας επιθέσεων επί προσωπικού ή σε απόλυτη διάσταση απόψεων με τον νέο πρόεδρο, για να μην δυναμιτίσει με προσωπική υπαιτιότητα το κλίμα εντός του κόμματος. Κάτι που συνέβη, έτσι και αλλιώς καθώς από την πλευρά Κασσελάκη φαίνεται πως εξέλαβαν την απάντηση ως υποκρισία, παρά ως «white lie» όχι.

Ο καθένας βέβαια έχει το δικαίωμα να αρνηθεί μια θέση ευθύνης αν δεν συντάσσεται με το όραμα του αρχηγού του.

Το όραμα Κασσελάκη

Το όραμα Κασσελάκη αρχίζει στην θέση πως φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός και για την ώρα τελειώνει κάπου εκεί. Η απουσία σαφών θέσεων σε σειρά ζητημάτων όπου η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρη, θα οδηγήσει πολλά από τα έμπειρα στελέχη που έχουν εμπειρία ως τομεάρχες στο να μην αναλάβουν πόστο. Η ηγεσία είναι η εικόνα, η προσωπικότητα, η ικανότητα και οι θέσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εικόνα και προσωπικότητα, αλλά δεν έχει εμπειρία και σαφείς θέσεις. Οι οποίες θέσεις θα έρθουν με τον καιρό, έχει ομάδα συμβούλων για αυτό, η εμπειρία όμως όχι. Η εμφανής αδυναμία του σε συνεντεύξεις που δεν βρίσκονται σε έλεγχόμενο πλαίσιο, όπου ρεπόρτερ και παρουσιαστές θα θελήσουν την ευκαιρία να τον εκθέσουν για την απουσία της γνώσης του πολιτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από σίγουρη. Ο καθένας θα το έκανε, κάθε δημοσιογράφος οφείλει να ψάχνει για αντιφάσεις.  Οπότε θεωρήστε πως οι παρεμβάσης θα γίνονται σε λογική διαγγέλματος. Για αυτό και παραμένει η επικοινωνιακή ομάδα που έκανε τα μέγιστα για να έρθει αυτή η νίκη.

Για αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί απαντώντας σε νομοθετήματα της Κυβέρνησης και για το πρώτο εξάμηνο αυτό θα αρκεί. Η αντίδραση σε πιθανούς αντιλαϊκούς αντιλαϊκούς νόμους, θα δώσει χρόνο στον Στέφανο Κασσελάκη, αν το κλίμα απέναντι στην Κυβέρνηση είναι αυτό της λαϊκής δυσαρέσκειας. Το ζήτημα είναι πως αν θέλει να πάρει με το μέρος του το πιο πολιτικοποιημένο κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να προτείνει λύσεις, ακόμα και για το φαίνεσθαι γνωρίζοντας πως θα καταψηφιστούν στην Βουλή. Εκεί χρειάζεται τους έμπειρους τομεάρχες.

Ταυτόχρονα, μια από τις προφανείς του κινήσεις είναι πως θα συνεναίσει σε ζητήματα δικαιωμάτων αλλά και σε ζητήματα που δεν θα έρθουν σε μεγάλη ρήξη με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο θα αφοπλίσει την Κυβέρνηση από την «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» την οποία όλη την προηγούμενη τετραετία κατηγορούσε για «τοξικότητα». Όμως ο κύριος στόχος θα είναι να ανακόψει τις αποχωρήσεις μελών και αν δεν τα καταφέρει να φέρει στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ τους ψηφοφόρους που πίστεψαν σε αυτόν. Αυτό προϋποθέτει όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι να γραφτούν και τις τοπικές. Κάτι που θα χρειαστεί μια δεύτερη ολόκληρη καμπάνια για να αγκαλιάσουν τα όργανα του κόμματος άτομα που είναι ξένα προς τις διαδικασίες.

Αν και εφόσον διεξαχθεί συνέδριο, το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης να ελέγξει την πλειοψηφία των συνέδρων. Κάτι που μοιάζει εναντίον του, αν αναλογιστούμε πως τα νέα μέλη που τον στήριξαν δεν έχουν σχέση με την σκληρή πολιτική. Το πρόβλημα είναι πως όσο έχουμε επέλαση καταστροφών και της ακρίβειας, ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, είτε ανήκει στην ευρύτερη Αριστερά, είτε κόψει κάθε δεσμό και μετασχηματιστεί σε κεντρώο κόμμα, έχει οριακά ένα εξάμηνο να δημιουργήσει την νέα ταυτότητα και με αυτή να πορευτεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ