16η Αντιρατσιστική Γιορτή: Μια συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης (φωτορεπορτάζ)

Την ώρα που χτίζονται φράχτες και τα pushbacks έχουν γίνει κανονικότητα, η προσφυγιά αναζητά τη σωτηρία σε έναν κόσμο απόκοσμο. 

16η Αντιρατσιστική Γιορτή: Μια συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης (φωτορεπορτάζ)
ΠΡΟΒΟΛΗ

KEIMENO: ΜΑΡΙΑ ΡΑΝΤΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 
ΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑΤΗ

Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκε για 16η χρονιά η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», μια μεγάλη γιορτή συνύπαρξης και αλληλεγγύης, ενότητας και κοινού αγώνα ντόπιων, προσφύγων και προσφυγισσών, μεταναστών και μεταναστριών. 

Με συναυλίες, πάνελ συζητήσεων, κινηματογράφο, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και βιβλίου, δρώμενα, παιδότοπο και διεθνή κουζίνα, την συμμετοχή δεκάδων μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, εργατικών σωματείων, ομάδων δικαιωμάτων, φεμινιστικών, lgbtqi+ και αναπηρικών συλλογικοτήτων, η Αντιρατσιστική Γιορτή αποτέλεσε μια τεράστια αγκαλιά για όλους, όλες και όλα. 

Η αλληλεγγύη έχει αποδείξει ότι αποτελεί το μοναδικό ανάχωμα απέναντι σε οποιοδήποτε χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια. Την ώρα που χτίζονται φράχτες και που πίσω από αυτούς γίνονται φόνοι, που τα pushbacks έχουν γίνει κανονικότητα, που ακόμη δεν έχουν δοθεί ειλικρινείς απαντήσεις σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, που τα camps μεταναστών έχουν μετατραπεί σε σκληρές και απάνθρωπες φυλακές, προσφυγες και μετανάστες ψάχνουν να βρουν καταφύγιο σε έναν τόπο αφιλόξενο. Η αλληλεγγύη έρχεται να κάνει, λοιπόν, αυτό που δεν μπορεί - ή μάλλον δεν θέλει - το κράτος.  

Η ακροδεξιά στην Ελλάδα δεν καταδικάστηκε ποτέ και σήμερα βλέπουμε ακροδεξιά μορφώματα να αναδύονται επικίνδυνα, τα οποία πολύ σύντομα - αν δεν το κάνουν ήδη - θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν την αγανάκτηση των πολιτών από την ακρίβεια και την γενικότερη κοινωνικοπολιτική κρίση, σε ρατσιστικό μίσος. Το έχουμε ξανά δει και δεν θέλουμε να το ξανά δούμε. Θέλουμε να βλέπουμε ανθρώπους κάθε εθνικότητας, θρησκείας, σεξουαλικότητας μαζί, ενωμένους, όπως τότε στην Αντιρατσιστική Γιορτή. 

Γιατί η Αντιρατσιστική Γιορτή συμβολίζει και αναπαριστά αυτήν ακριβώς την ενότητα των κατατρεγμένων, των καταπιεσμένων, των περιθωριοποιημένων, των διαφορετικών, των κακοποιημένων. Εκείνων που βίωσαν τον πόλεμο και τη φτώχεια, τον σεξισμό και την κακοποίηση, τον ρατσισμό και το μίσος. 

Γιατί στην Αντιρατσιστική Γιορτή όλοι παλεύουν για την ισότητα, την δικαιοσύνη, αλλά και για την ίδια τη ζωή. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ