Ανώτατοι Αξιωματούχοι: η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται υπό καθεστώς αποσύνθεσης - «μηδενική απόδοση μπροστά στην έξαρση της εγκληματικότητας»

Οργή ηγετικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για την αδιαφορία των αστυνομικών μπροστά στην ανάγκη περιορισμού της εγκληματικότητας.

Ανώτατοι Αξιωματούχοι: η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται υπό καθεστώς αποσύνθεσης - «μηδενική απόδοση μπροστά στην έξαρση της εγκληματικότητας»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Για μία ακόμη φορά οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται απροστάτευτοι. Αυτή τη φορά ανώτατοι αξιωματούχοι ομολογούν πως η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται κυριολεκτικά υπό καθεστώς αποσύνθεσης, με «μηδενική απόδοση» μπροστά στην έξαρση της εγκληματικότητας, λόγω της απουσίας του κράτους, που οδήγησε τους ανθρώπους στο γενικευμένο φόβο.

Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες απεστάλη ένα έγγραφο από ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προς αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής, μες στο οποίο υπό τον τίτλο «Εντατικοποίηση αστυνομικών δράσεων για την  αντιμετώπιση της εγκληματικότητας κι εν γένει παραβατικών συμπεριφορών αρμοδιότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής» παραδέχονται τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά της αστυνομίας.

Φαίνεται πως η υπόσχεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών διαψεύδεται για μία ακόμη φορά, καθώς το έγγραφο που συντάχθηκε στις Σεπτεμβρίου 2023, αναφέρει συγκεκριμένα πως «στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος αντιεγκληματικής πολιτικής για την περίοδο 2020 – 2024 και κατόπιν χαρτογράφησης  της εγκληματικότητας σε τοπικό επίπεδο εκπονήθηκαν και αναπτύσσονται ειδικά επιχειρησιακά σχέδια δράσης με μεικτά συνεργεία ελέγχου καθώς και έκτακτες ειδικές δράσεις εξορμήσεις. Με  κύριο γνώμονα την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων παραβατικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».

Διαπιστώνεται ότι «από τις μέχρι σήμερα υποβληθείσες  αναφορές σας προκύπτει μειωμένη απόδοση των υπηρεσιών σας και μη επαρκής στελέχωση  των σχεδίων δράσεων κι εξορμήσεων με τον ανάλογο αριθμό ατόμων και μέσων. Με ευθύνη των διευθυντών των υπηρεσιών σας να ελέγχεται η πορεία υλοποίησης των δράσεων δίνοντας ειδικότερες εντολές και οδηγίες σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ανακύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, ασκώντας παράλληλα τον αντίστοιχο πειθαρχικό έλεγχο , στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, σε περίπτωση κατά την οποία συνεχισθεί να παρατηρείται αναίτια χαμηλή ή και μηδενική δραστηριότητα των υφιστάμενων σας υπηρεσιών».

Τέλος, στο υπηρεσιακό έγγραφο επισημαίνεται ότι εφεξής «η αναίτια επαναλαμβανόμενη, σε καθημερινή βάση μηδενική απόδοση δεν μπορεί  σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτή».

Τα μέτρα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

«Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», δηλώνει ο Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά εγκληματικότητας.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα, εξετάζεται εκ νέου το καθεστώς χορήγησης άδειας για όπλα, καθώς το τρέχον καθεστώς δεν παρέχει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες και θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρό. Επιπλέον, και με στόχο της πάταξη της εγκληματικότητας, με σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία 750 καμερών σε περιοχές της Αττικής με υψηλή εγκληματικότητα, οι οποίες που θα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Τέλος, καθώς η νεανική παραβατικότητα έχει τρομακτική έξαρση, υπάρχουν και σκέψεις και για κουμπί πανικού για τους ανηλίκους.

Όλα αυτά ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 3.000 γυναίκες έπεσαν θύματα κακοποίησης το 2023 και βρήκαν τη δύναμη να το καταγγείλουν. Ποιος τις προστάτεψε; Όλα αυτά, ενώ ένας αστυνομικός κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση. Και τι άλλο να θυμηθεί κανείς από το πρόσφατο παρελθόν; Τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη από τους ναζί χούλιγκαν της Κροατίας ή τους έξι δολοφονηθέντες στη Λούτσα; Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση πασχίζει να σταθεί πρώτη σ’ ένα παιχνίδι εντυπώσεων, με μόνο αντίπαλο τον εαυτό της.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ