Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Τα γαλατικά χωριά είναι εκείνα που μας κάνουν να αντέχουμε το σκοτάδι

Σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πρέπει να παραδώσει τα κλειδιά. Του κτιρίου του. Θα το κάνει; Όχι φυσικά. Γιατί τα γαλατικά χωριά του τόπου, είναι εκείνα που μας κάνουν να αντέχουμε. Το σκοτάδι τους.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Τα γαλατικά χωριά είναι εκείνα που μας κάνουν να αντέχουμε το σκοτάδι
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που βρίσκεται στον αριθμό 134 της Ερμού, στο Θησείο, άλλαξε πολλές χρήσεις στον έναν αιώνα ζωής του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και απαλλοτριώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Επιστημών. Και παραχωρήθηκε το 1982 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ο ΣΕΑ, ένας από τους παλαιότερους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας, πήρε το κτίριο-στολίδι και το αξιοποίησε. Στον πάνω όροφο υπάρχουν ξενώνες που φιλοξενούν αρχαιολόγους από όλη τη χώρα, που επισκέπτονται την Αθήνα για να συμμετάσχουν σε συνέδρια ή ημερίδες, στον κήπο του φιλοξενούνται δραστηριότητες για παιδιά, θερινό σινεμά αλλά και συνέδρια, συναυλίες, και εκδηλώσεις.

Εκεί βρεθήκαμε και εμείς

Το πρώτο ντοκιμαντέρ του 20/20 Magazine, το «ΣΑΜΠΟΤΑΖ», έκανε πρεμιέρα στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, πέρυσι τον Σεπτέμβρη. Εκεί μας τίμησαν με την παρουσία τους 180 άνθρωποι.

Ήρθαν, το είδαν και θέλησαν να μιλήσουν. Υγειονομικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι, φίλοι. Φωτορεπόρτερ, δικηγόροι, άνθρωποι από την πολιτική και την τέχνη. Και είχαν το βήμα να το κάνουν.

Αφορμή για την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, της υπουργού του δηλαδή, Λίνας Μενδώνη, της αμετακίνητης μη εκλεγμένης από τον λαό και με καμία αλληλεπίδραση μαζί του, αφού δεν συνομιλεί μαζί του, με πλήρη εσωστρέφεια, κόντρα χαρακτηριστικό και μέγιστη ειρωνεία στο ρόλο της ήταν η φιλοξενία στον χώρο της εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου». Δηλαδή η παραχώρηση βήματος σε όποιον αντιστέκεται, αντιδρά, μιλάει.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός έστειλε επιστολή στον ΣΕΑ επισημαίνοντας πως δεν είχε δοθεί άδεια για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Σύμφωνα με τον Σύλλογο όμως, «δεν απαιτείται άδεια του Συμβουλίου για εκδηλώσεις που γίνονται μέσα σε ακίνητα που αποτελούν νεότερα ή σύγχρονα μνημεία, ακόμη και αυτά του ΥΠΠΟΑ».

Από εκεί και πέρα η συνέχεια είναι γνωστή με αποκορύφωμα τη χθεσινή νύχτα. Μια νύχτα που γίναμε όλοι αρχαιολόγοι και η Ερμού έγινε ένα ποτάμι ανθρώπων για δεύτερη φορά, ένας χείμαρρος περιφρούρησης του δίκαιου αιτήματος.

Αίτημα που έφτασε τον Σύλλογο να προσφύγει στο ΣΤΕ αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Λίνας Μενδώνη, η οποία υποστήριξε ότι δεν κατατέθηκε αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης για την «έξωση» του ΣΕΑ από το κτήριο επί της Ερμού στο οποίο στεγάζεται από το 1982.

Με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με το Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥΠΠΟ, μετά από έλεγχο στη Γραμματεία του ΣτΕ, σήμερα 10/10/2023, δεν διαπιστώθηκε η κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού περί ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης ακινήτου, επί της οδού Ερμού 136, ούτε και κατάθεση συναφούς αίτησης αναστολής εκτελέσεως».

Οι αρχαιολόγοι  απάντησαν στα περί μη προσφυγής τους στο ΣΤΕ, με το λογικό: «Δεν εγκαταλείπουμε το κτίριο μέχρι την έκδοση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου» και δημοσιοποίησαν τις αιτήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με την άρση παραχώρησης της ιστορικής έδρας του στην οδό Ερμού 134-136, οι οποίες έχουν κατατεθεί από τις 5/10/2023 και έχουν τους εξής αριθμούς:

Είδος Δικογράφου: Αίτηση αναστολής

Αριθμός: ΕΔ207/2023

Ημ/νια Πρωτ.: 5-10-2023

Είδος Δικογράφου: Αίτηση ακυρώσεως

Αριθμός: Ε2127/2023

Ημ/νια Πρωτ.: 5-10-202».

Χθες εξέπνευσε η προθεσμία του υπουργείου Πολιτισμού και ο ΣΕΑ καλείται να αδειάσει την ιστορική του έδρα. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανακοινώθηκαν τα βήματα στα οποία έχει καταφύγει ως σήμερα: αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να κρατήσει την ιστορική έδρα του και να συνεχίσει να λειτουργεί για την εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών, τη στέγαση των γραφείων, της βιβλιοθήκης, του ξενώνα για τα μέλη, του ιστορικού του αρχείου, των συνεδριάσεων των οργάνων του, των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων του, τη συνεργασία του με άλλα σωματεία και φορείς.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΠΟ δεν έχει διαθέσει άλλο κτίριο για την στέγαση του ΣΕΑ, αλλά καλεί τους αρχαιολόγους να εγκαταλείψουν το κτήριο. «Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει άστεγος», δηλώνουν και ξεκαθαρίζουν πως «για λόγους προστασίας της κινητής του περιουσίας και των λειτουργικών του αναγκών, ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναμείνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Με σύνθημα «O αυταρχισμός δεν θα περάσει» ο Σύλλογος ζητά τη στήριξή μας:

«Χρειαζόμαστε τη συμβολή σας για να στηριχτεί οικονομικά ο Σύλλογος ώστε να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα ενάντια στην κατάφωρη παραβίαση της συνδικαλιστικής του ελευθερίας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Οι δωρεές πρέπει να είναι επώνυμες και κατατίθενται στο IBAN του Συλλόγου: GR3301 4022 6022 6002 1011 30 369 (Alpha Bank)».

Φωτογραφίες: Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ