Η κυβέρνηση παρατά αβοήθητους πρόσφυγες στην Αθήνα (εικόνες)

Η κυβέρνηση που όλοι αγαπήσαμε, η κυβέρνηση των pushbacks, της Πύλου και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, παράτησε έγκυες, νέες μητέρες, ανάπηρες γιαγιάδες και άλλους αβοήθητους στο κέντρο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση παρατά αβοήθητους πρόσφυγες στην Αθήνα (εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Πλατεία Βικτωρίας ξεκινά να γνωρίζει εποχές 2020 όπου το κράτος παρατά καταγεγραμμένους πρόσφυγες και πρόσφυγες για τους οποίους έχει εγκριθεί άσυλο στο κέντρο της Αθήνας. Παράνομα.

Χωρίς να υπάρχουν τα προγράμματα στέγης, χωρίς να υπάρχουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό δίχτυ προστασίας για κατόχους ασύλου που δεν έχουν πάρει την λευκή κάρτα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέταξε 50 άτομα στον δρόμο.

Και θα πετά κάθε μέρα τους μισούς από αυτούς στο κέντρο της Αθήνας.

Τους έβγαλε ένα εισιτήριο από την Λέσβο, γιατί δεν έχουν ούτε ευρώ πάνω τους και τους παράτησε στην τύχη τους. 

Αυτοί οι άνθρωποι αφέθηκαν να επιβιώσουν σε μια πλατεία από την ίδια την Κυβέρνηση. Η οποία εξέτασε στην περίπτωση όσων εγκρίθηκε το άσυλο τις περιπτώσεις τους, τους έκρινε ως άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και τους πέταξε στην πλατεία Βικτωρίας. 

Πόσο ελληνικό και πόσο ακροδεξιό;

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως κάνει διακρίσεις. Στην περίπτωση της Πύλου έπνιξε 600 από αυτούς τους ξένους, ενώ τώρα που σταμάτησε την πολιτική των pushbacks υπό το βάρος της κατακραυγής, οι ροές αυξήθηκαν.

Δεν θα τους πνίξει αλλά μπορεί να τους φερθεί απάνθρωπα.

Όλοι θα πάρετε.

Γιατί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να φεύγουν από την μανία του πολέμου, από την φτώχεια, την ξηρασία και την καταστροφή. Οι ροές δεν θα σταματήσουν. Άλλωστε μετανάστευση υπήρχε από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του ανθρώπου.

Ποτέ δεν σταμάτησε η κινητικότητα.

Από την Σάμο η κυβέρνηση τους στέλνει στην Καβάλα και από την Λέσβο στην Αθήνα. Χωρίς καμία αρωγή ή πρόβλεψη στέγης, ακόμα και στα καμπς με τις άθλιες συνθήκες. Τώρα η κυβέρνηση θέλει ακόμα χειρότερες συνθήκες για τους πρόσφυγες.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν προνόμιο και πολυτέλεια.

Ενώ ο δρόμος είναι ακόμα πιο σκληρός και αμείλικτος.

Κάθε μέρα η Κυβέρνηση σκοπεύει να παρατά στους δρόμους της Αθήνας, της Καβάλας και ποιος ξέρει ακόμα ποιας πόλης 20-30 πρόσφυγες. Γιατί δεν θέλει να μετακινήσει 500 και να γίνει το ζήτημα αισθητό. Έξυπνο. 
Κουτοπόνηρο.

Άλλωστε ο Κ. Μπακογιάννης έχει ήδη φύγει «με το κεφάλι ψηλά», δεν έχει πρόβλημα η κυβέρνηση να παρατήσει στις πλατείες κάποιες εκατοντάδες άτομα. Άσε που είναι και ξένοι. Ο εν ενεργεία δήμαρχος έχει «πετάξει πετσέτα». Ξεκίνησε τον δικό του Μεγάλο Περίπατο και δεν τον αφορά το ζήτημα.

Ειδικά τώρα που τα στρατόπεδα συγκέντρωσης χρησιμοποιούνται και για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις οικοσκευής να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Θα έπαιρνε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μια τέτοια απόφαση με τον Κώστα Μπακογιάννη δήμαρχο;

Μάλλον όχι.

Σίγουρα όχι.

Δεν θα το έκανε στον πρώτο ανιψιό, ενώ τώρα μπορεί να χρεώσει στον νέο δήμαρχο που θα αναλάβει από 1/1/2024. 

Ακόμα δεν υπάρχει ενημέρωση πως θα «αραιώσουν», πως θα γίνουν «πιο ανθρώπινες οι συνθήκες στα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης» και που θα στείλουν τις χιλιάδες υπεράριθμων προσφύγων από την Κω, την Λέρο και την Χίο.

Ενώ το κράτος έκανε την αγαπημένη του δουλειά: Παρατώντας τους ανθρώπους στην μοίρα τους, οι μοναδικοί που τους βοηθούν είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αυτοί οι δαιμονοποιημένοι οργανισμοί είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρθηκαν για την ευζωία των ανθρώπων.

Όταν κάνουμε pushbacks και πνίγουμε κόσμο στο Αιγαίο, «τους φέρνουν οι δουλέμποροι και οι ΜΚΟ» και όταν οι ΜΚΟ αναλαμβάνουν την φροντίδα των ανθρώπων που παράτησε το κράτος στις πλατείες είναι απλά Πέμπτη.

Βέβαια από μια κυβέρνηση που δεν έχει δείξει ποτέ καμία ευαισθησία στο ζήτημα της στέγης, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο.

Όταν αυτή η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει νέους άστεγους που έχασαν τα σπίτια τους από τα funds και τους servicers (που αγοράζουν τα δάνεια στο 8% και κάνουν όλο το ποσό απαιτητό), δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι άλλο.

Πόσοι έφηβοι άραγε να αναγκσστούν να πάνε στις πιάτσες, να πουλήσουν το κορμί τους σε κάποιον τουρίστα ή ντόπιο για να επιβιώσουν;

Πόσοι άνθρωποι θα καταλήξουν σε κυκλώματα;

Θα μου πείτε και οι Έλληνες trafficker ζωή (και ενίοτε στολή) δεν έχουν και αυτοί;
Οι παιδόφιλοι και οι παιδοβιαστές;
Να ψάχνονται; 

Όχι, εδώ μόλις δέκα λεπτά από το κέντρο να βρει ο κάθένας αυτό που ψάχνει. Κερνάει το κράτος.

Ούτε οι ερωτήσεις, ούτε οι απαντήσεις ενδιαφέρουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μια Ευρώπη που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια Ευρώπη που επικροτεί μια γενοκτονία στην Παλαιστίνη.

Μια Ευρώπη που αφήνει έγκυες γυναίκες να κοιμούνται στα τσιμεντένια πλακάκια μιας πλατείας.

Μια Ευρώπη που αφήνει γιαγιά 80+ ετών σε αναπηρικό καροτσάκι με αλτσχάιμερ να επιβιώσει στην πλατεία Βικτωρίας.

Μια Ευρώπη που αφήνει παιδιά 2, 3 και 5 ετών να κοιμούνται στα τσιμέντα με το ένα μάτι ανοιχτό και τους γονείς τους πανικόβλητους.

Αυτή είναι η Ευρώπη της δεξιάς, που κοιτάει μόνο τον ξένο με λεφτά και τον φτωχό τον πετάει να πεθάνει, να πουλήσει το κορμί του, να ζητιανέψει, να ταλαιπωρηθεί και άλλο. Να εξαθλιωθεί περαιτέρω. Λες και δεν του έφτανε που δραπέτευσε από εμπόλεμη ζώνη.

Που θέλει τον πρόσφυγα να πάει στα χωράφια να μαζεύει ελιές γιατί λείπουν αγροτικά χέρια. Αλλιώς να μείνει στο στρατόπεδο με το συρματόπλεγμα.

Για το εντελώς τυπικό της υπόθεσης να αναφέρουμε πως από την έκδοση της θετικής απόφασης για άσυλο, έως την κάρτα ασύλου, το κράτος οφείλει να παρέχει στους ανθρώπους αυτούς στέγη. 

Παρανομεί η κυβέρνηση;

Πότε δεν παρανομούσε; 

Στην περίπτωσή μας σήκωσε τα χέρια ψηλά και τους διώχνει από τα νησιά λίγους-λίγους για να μην το καταλάβει ο κόσμος, πως η κυβέρνηση εξάγει την δυστυχία των στρατοπέδων συγκέντρωσης στα πάρκα και στις πλατείες.

Στην περίπτωση που θέλετε να βοηθήσετε, αυτό που χρειάζεται είναι sleeping bags, το νερό, το φαγητό και τον ρουχισμό τον έχουν καλύψει οι ΜΚΟ.

Οι ΜΚΟ που εν τέλει τους προστατεύουν όπως μπορούν.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ