Δ. Όχθη: Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί, εξευτελισμός και απόπειρα βιασμού για ακτιβιστές (σκληρές εικόνες)

Ομάδες Ισραηλινών εποίκων, στρατιωτών και της Sin Bet, της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ, συνέλαβαν Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς ακτιβιστές και τους βασάνιζαν για ώρες. Οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας ενός κράτους βασανιστών.

Δ. Όχθη: Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί, εξευτελισμός και απόπειρα βιασμού για ακτιβιστές (σκληρές εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ακτιβιστές συνελήφθησαν στις 12 Οκτωβρίου από μεικτό τάγμα θανάτου του Ισραήλ αποτελούμενο από στρατιώτες, εποίκους και πράκτορες της Sin Bet. Το έγκλημά τους; Βοήθησαν Παλαιστίνιους αγρότες να μαζέψουν το βιος τους σε ένα φορτηγό και να φύγουν από την γη τους για να μην δολοφονηθούν.

Η απάντηση του Ισραηλινού κράτους; Βασανιστήρια, εξευτελισμός και απόπειρα βιασμού. Φωτογραφίες και σκληρές περιγραφές των κακοποιημένων ακτιβιστών ακολουθούν.

Συνεχίστε με δική σας ευθύνη.

Μια ολόκληρη ημέρα βασανιστηρίων περίμενε τρεις Παλαιστίνιους από το χωριό Wadi as-Seeq της Δυτικής Όχθης μετά την σύλληψή τους από τις Ισραηλινές αρχές. Παρεμφερής μοίρα περίμενε και 5 Ισραηλινούς ακτιβιστές. Τα γεγονότα που ακολουθούν είναι επαναλαμβανόμενα εδώ και χρόνια στην Δυτική Όχθη, ως τρόπος επέκτασης των παράνομων εποικισμών και εκδίωξης των Παλαιστινίων.

Τον Φεβρουάριο εκατοντάδες έποικοι έβαλαν φωτιά στην πόλη Huwara, ενώ η ίδια μοίρα περίμενε και τις κοινότητες Tutmus Ayya, Urif, και Umm Safa τον Ιούνιο. Δύο λέξεις έρχονται πρώτες στο μυαλό: White Supremacy, λευκή υπεροχή, όπως οι ομάδες των λευκών δολοφόνων μαύρων κα αντιφασιστών στην Αμερική. Ύστερα οι φράσεις κρατικά πογκρόμ και κρατικές εξωδικαστικές δολοφονίες. Για να ξέρουμε τι λέμε.

Όταν δεν επιδίδονται σε βασανιστήρια Παλαιστινίων, οι δυνάμεις ασφαλείας από εποίκους, σκοτώνουν ή κλέβουν τα ζώα κτηνοτρόφων ή καίνε και κόβουν ελιές χτυπώντας παράλληλα τους αγρότες. Καλώς ήρθατε στην ζωή στην Δυτική Όχθη.

Τα μαχαίρια που φόρτωσαν στους Παλαιστίνιους ακτιβιστές.

Η είδηση βγήκε στην επιφάνεια όταν έποικοι ανήρτησαν φωτογραφίες από τα βασανιστήρια των Παλαιστινίων στην πλατφόρμα Facebook. Έπειτα ανέλαβε η Haaretz, μια δημοκρατική Ισραηλινή εφημερίδα στοχοποιημένων από το καθεστώς δημοσιογράφων να φέρει στο φως όλες τις λεπτομέρειες.

Οι τρεις βασανισθέντες και τρεις από τους πέντε ισραηλινούς ακτιβιστές μίλησαν για την σύλληψή τους από την μονάδα Dessert Frontier του ισραηλινού στρατού, με την βοήθεια υπερορθόδοξων εποίκων της ακροδεξιάς οργάνωσης Hilltop Youth.

H ομάδα των Παλαιστινίων ακτιβιστών βοηθούσε τους αγρότες να εκκενώσουν την γη τους, μετά από επιθέσεις εποίκων που λαμβάνουν χώρα πριν ακόμη την επίθεση της Χαμάς. Κατήγγειλαν πως συνελήφθησαν από 20 με 25 στρατιώτες και εποίκους με στρατιωτική στολή που αναγνώρισαν από τους κοντινούς οικισμούς.

Αφού τους έδεσαν, τους έκλεισαν τα μάτια και τους έκοψαν τα ρούχα με μαχαίρι, τους φωτογράφιζαν με τα εσώρουχά τους. Στους δύο από αυτούς, γνωστούς ακτιβιστές, τους ούρησαν και έσβηναν τσιγάρα πάνω τους. Ο τρίτος δεν μίλησε στην Haaretz πιθανώς φοβούμενος για την ζωή του. Την φωτογραφία με τους δεμένους πισθάγκωνα βασανισμένους παλαιστίνιους την ανέβασε στο Facebook ένας έποικος πριν την διαγράψει. Μέχρι τότε όμως η είδηση είχε γίνει γνωστή.

Ένας από τους βασανισθέντες, ο Μοχάμεντ Ματάρ γνωστός και ως Αμπού Χασάν, το περιέγραψε στην Haaretz ως βασανιστήρια τύπου Αμπού Γκράιμπ. Από την φυλακή στο Ιράκ και κολαστήριο για εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι Παλαιστίνιοι απελευθερώθηκαν το απόγευμα από αξιωματούχους της Πολιτικής Διοίκησης, την τοπική κυβέρνηση της Ισραηλινής κατοχής στην Δυτική Όχθη. Πήγαν σε νοσοκομείο στην Ραμάλα για τις πρώτες βοήθειες, ενώ οι έποικοι τους έκλεψαν το αυτοκίνητο και τα μετρητά τους. Ο Ισραηλινός στρατός σε άπταιστα ελληνικά διέταξε ΕΔΕ και έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διοικητή της ομάδας των βασανιστών.

Λίγο μετά τους Παλαιστινίους κατέφθασε η ομάδα των αριστερών Ισραηλινών ακτιβιστών που συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν και αυτοί. Οι στρατιώτες και οι έποικοι τους απείλησαν πως θα τους σκοτώσουν, χτύπησαν τους πιο αναγνωρίσιμους από αυτούς και τους άφησαν ελεύθερους μετά από τρεις ώρες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες Ισραηλινούς ήταν και ένα μικρό παιδί. Στην μαρτυρία τους ανέφεραν πως κατά την κράτησή τους, υπεύθυνος ήταν ένας έποικος, δείχνοντας το μέγεθος της συνεργασίας των παραστρατιωτικών με τις επίσημες δυνάμεις.

Ένα κρατικό έγκλημα αλά Ισραηλινά: Το πογκρόμ της Δυτικής Όχθης

Οι Αμπού Χασάν και Μοχάμεντ Χαλέντ εργάζονται για την Παλαιστινιακή Αρχή και βοηθούσαν τους κατοίκους τους Wadi al-Seeq για αρκετές εβδομάδες. Είχαν μπει στο αυτοκίνητό τους να φύγουν όταν κατέφθασαν οι στρατιώτες και οι έποικοι «με στρατιωτικές στολές, οπλισμένοι και οι περισσότεροι με full face». Τους πρόλαβαν πριν φύγουν και τους έριξαν κάτω, τους έδεσαν και άρχισαν να τους κλωτσάνε, να τους πατάνε το κεφάλι στο χώμα, να τους χτυπάνε με κοντακιές. Οι Ισραηλινοί τότε παρουσίασαν κάποια μαχαίρια, τα οποία και φόρτωσαν στους συλληφθέντες για να δικαιολογηθεί το αίσχος που θα ακολουθούσε. «Είχαν σιδερένιο σωλήνα και μαχαίρια και μας χτύπαγαν παντού. Στα χέρια το στήθος και το κεφάλι. Παντού», είπε ο Μοχάμεντ Χαλέντ.

Σε ένα σημείο της κράτησης παρουσιάστηκαν κάποιοι αξιωματικοί ως μέλη της Sin Bet, της υπηρεσίας ασφαλείας του εσωτερικού του Ισραήλ, οι οποίοι τους ανέκριναν και τους κακοποίησαν. Κάτι που η υπηρεσία αρνήθηκε στην Haaretz.

Την ώρα των βασανιστηρίων ήταν δύσκολο να πουν πότε τους βασάνιζαν οι έποικοι και πότε οι στρατιώτες του IDF. Μετά την αρχική κράτηση, τους πήγαν σε ένα άδειο κτίριο, τους έδεσαν τα μάτια με πανί και τα χέρια με σύρμα.

Τους έβαλαν μπρούμυτα και τους έκοψαν τα ρούχα με μαχαίρι αφήνοντας μόνο τα εσώρουχά τους. Συνέχισαν να τους χτυπούν, έσβηναν τσιγάρα πάνω τους και προσπάθησαν να βγάλουν τα νύχια του Χαλέντ.

Τον Αμπού Χασάν του πατούσαν το κεφάλι στο χώμα και σε ανθρώπινα περιττώματα που είχε στο πάτωμα του κτιρίου. Συνέχιζαν να τους χτυπούν και να τους «ανακρίνουν» δήθεν που οργάνωναν επιθέσεις με τα μαχαίρια που δεν είχαν δει ποτέ στην ζωή τους.

Τους έριχναν νερό (χωρίς η περιγραφή να θυμίζει το βασανιστήριο waterboarding), ούρησαν πάνω τους και ύστερα ένας με ξύλο πήγε να τον βιάζει. Ο Αμπού Χασάν αντιστάθηκε, μέχρι που ο βασανιστής και επίδοξος βιαστής βαρέθηκε.

Μετά από 6 ώρες τους έβγαλαν από το κτίριο με τα περιττώματα, ξυπόλητους και με τα εσώρουχά τους. Δεν γνώριζαν πως είχε συλληφθεί και τρίτος Παλαιστίνιος, ο Ματζέντ, τον οποίο είχαν δέσει με σχοινί και τον βασάνιζαν, με αποτέλεσμα να περάσει δύο μέρες στο νοσοκομείο.

Απελευθερώθηκαν και οι τρεις το βράδυ.

Οι 5 Ισραηλινοί ακτιβιστές εν τω μεταξύ κρατούνταν από τους έποικους. «Μόλις μας είδαν μας κυνήγησαν. Κάποιοι φορούσαν στολή ή μισή στολή και μισά πολιτικά, τα οχήματα τους όμως ήταν πολιτικά» ανέφερε ο ένας από αυτούς.

Τυχαία σύλληψη;

Ο Αμπού Χασάν πιστέυει πως στοχοποιήθηκε επειδή είναι γνωστός στις τάξεις των εποίκων ως ακτιβιστής που βοηθά την κοινότητα των κτηνοτρόφων της περιοχής. Ανέφερε πως ήθελαν να περάσουν δύο μηνύματα, πως «μετά την επίθεση από την Γάζα τρελάθηκαν και να μην τα βάζουν οι Άραβες με εμάς. Τους είπα πως είμαι ενάντια στην Χαμάς και ενάντια στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ αλλά δεν τους ενδιέφερε. Είπαν πως όλοι οι Άραβες είμαστε σκατά και πως πρέπει να μας στείλουν στην Ιορδανία. Όσα συνέβησαν δεν έχουν σχέση με τον νόμο, την τάξη ή τον τρόπο που δρα μια χώρα. Ήταν απλά μια μεικτή συμμορία».

Δυτική Όχθη 2023

Στις 10 Οκτωβρίου ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ανακοίνωσε πως το υπουργείο αγόρασε 10.000 αυτόματα για να οπλίσει τους έποικους στην Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ έχει θέσει την Δυτική Όχθη υπό lockdown με ελεύθερους σκοπευτές να δολοφονούν πολίτες και τεθωρακισμένα φορτηγά του στρατού να τραμπουκίζουν τον κόσμο. Οι διαδηλωτές πυροβολούνται. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εκδιώκονται από την γη τους. Είναι ένα πλήρες πογκρόμ σε εξέλιξη με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της πολιτισμένης Ευρώπης.

Από την έναρξη του πολέμου ο πληθυσμός των φυλακών στην Δυτική Όχθη έχει υπερδιπλασιαστεί. Η Χαμάς δεν έχει ισχυρό έρεισμα στην Δυτική Όχθη με την έννοια των στελεχών, ούτε στρατολογεί ενεργά. Η Παλαιστινιακή Αρχή σε πολιτικό επίπεδο είναι σε συνεργασία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ προσπαθώντας να μην χάσει την εξουσία, γεγονός που τους έχει φέρει εναντίον του απλού κόσμου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ουσιαστικά κατέχει την Δυτική Όχθη μη επιτρέποντας την διενέργεια κεντρικών εκλογών, αλλά μόνο δημοτικών. Στις εκλογές του 2021 από τα 367 χωριά τα 60 δεν είχαν υποψήφιο και τα 162 μόνο έναν, οπότε μόλις 154 μπήκαν στην διαδικασία της ψήφου για τοπικό εκπρόσωπο.

Εκλογές δεν έχουν διεξαχθεί για 17 περίπου χρόνια. Γεγονός που διευκολύνει τόσο την ανάδειξη τζιχαντιστικών οργανώσεων με τον μανδύα της προστασίας της δημοκρατίας, όσο και την παντοκρατορία διαφθοράς που εκπροσωπεύει ο Μ. Αμπάς


Links για τα προγκρόμ στην Δυτική Όχθη: Times of Israel, CNN, Btselem, Btselem 2.+972magazine


Να αναφέρουμε πως η ανάδειξη του ζητήματος και οι περισσότερες νομικές ενέργειες έγιναν από την πλευρά των Ισραηλινών ακτιβιστών και ισραηλινών οργανώσεων, χωρίς τις μαρτυρίες των οποίων το ζήτημα θα είχε θαφτεί. Φυσικά, η επιμονή της Haaretz να βρει τα θύματα και να μιλήσει με κίνδυνο της ζωής των ρεπόρτερ, χαίρει τεράστιου σεβασμού.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ