Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα των Αρχαιολόγων για το κτήριο της Ερμού

Η αίτηση ακύρωσης κρίνεται στις 20 Μαρτίου, αλλά ούτε ως τότε δεν αντέχει το ΥΠΠΟ να παραμείνουν οι Αρχαιολόγοι στο κτίριο τους. Ο πολιτισμός σε αυτή τη χώρα ενοχλεί.

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα των Αρχαιολόγων για το κτήριο της Ερμού
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, να επιστρέψει το κτήριο, όπου στεγαζόταν ο Σύλλογος στο υπουργείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε αμετάκλητα το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) περί αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία η υπουργός Πολιτισμού ανακάλεσε την παραχώρηση προς τον ΣΕΑ, του ακινήτου της οδού Ερμού 134-136.

«Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 εκδόθηκε η 327/2023 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απέρριψε αμετάκλητα το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων περί αναστολής εκτέλεσης της με αρ. 388268/11.8.2023 απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού, που ανακάλεσε την παραχώρηση προς τον ΣΕΑ, του ακινήτου της οδού Ερμού 134-136. Η αυτόβουλη συμμόρφωση του ΣΕΑ προς την άμεσα εκτελεστή δικαστική κρίση, στην οποία ο ίδιος προσέφυγε, συνιστά ενέργεια υποχρεωτική εκ του Συντάγματος», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του Συλλόγου, Δέσποινας Κουτσούμπα.

«Στις 6 μμ το ΔΣ του ΣΕΑ έχουμε συνάντηση με την Υπουργό. Στην ατζέντα της συνάντησης είναι και το θέμα του κτιρίου της Ερμού 134-136.

Το ΥΠΠΟ πρωί πρωί σήμερα έβγαλε αυτή την ανακοινωση:

"Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 εκδόθηκε η 327/2023 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απέρριψε αμετάκλητα το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων περί αναστολής εκτέλεσης της με αρ. 388268/11.8.2023 απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού, που ανακάλεσε την παραχώρηση προς τον ΣΕΑ, του ακινήτου της οδού Ερμού 134-136. Η αυτόβουλη συμμόρφωση του ΣΕΑ προς την άμεσα εκτελεστή δικαστική κρίση, στην οποία ο ίδιος προσέφυγε, συνιστά ενέργεια υποχρεωτική εκ του Συντάγματος."

Φαντάζομαι εννοεί ότι αύριο που έχω την ομιλία για το Παυλοπέτρι (εννοείται ότι θα πραγματοποιηθεί, σας περιμένουμε) στο κτίριο της Ερμού, αυτό είναι παραβίαση του Συντάγματος άραγε;

ΥΓ1. Στο μεταξύ την απόφαση αυτή εμείς δεν την έχουμε ακόμη στα χέρια μας, η Υπουργός προφανώς την έχει;

ΥΓ2. Η υπόθεση του κτιρίου μας σχετίζεται με το real estate σε όλο το κέντρο της Αθήνας, όπως και πολλές άλλες υποθέσεις του ΥΠΠΟ (Βασ. Όλγας, υπογεια επέκταση ΕΑΜ) και τα συμφέροντα που υπάρχουν πίσω από αυτό. Γι αυτό εξαρχής είπαμε ότι θα προσφύγουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί όσο κι αν όλα τα νομικά δεδομένα είναι υπέρ μας, υπάρχει μια μαγική δύναμη σε κάποιες υποθέσεις για να βγαίνουν οι αποφάσεις ανάποδες από αυτό που περιμένει ο καλοπροαίρετος και αντικειμενικός νομικός

ΥΓ3. Η αίτηση ακύρωσης κρίνεται στις 20 Μάρτη, αλλά ούτε ως τότε δεν αντέχει το ΥΠΠΟ να παραμείνουμε στο κτίριο μας, ως φαίνεται. Πολλή βιασύνη για "μελέτες και αποκατάσταση" σε ένα κτίριο που είναι σε πολυ καλύτερη κατάσταση από το κτίριο της Μπουμπουλίνας, για να πούμε μια σύγκριση. Για εστιατόριο ή για ξενοδοχείο θα είναι οι μελέτες άραγε;»

Cover Photo: Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ