Γάζα: Τουλάχιστον 3.195 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Μέσα σε 3 εβδομάδες έχουν σκοτωθεί περισσότερα παιδιά στη Γάζα, από όσα σκοτώθηκαν στις παγκόσμιες συγκρούσεις από το 2019, και η ανθρωπιά δεν έχει μπει ακόμα πάνω από την πολιτική. 

Γάζα: Τουλάχιστον 3.195 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και μετά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ένας ακανόνιστος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου ένα μήνα. Ένας πόλεμος χωρίς κανόνες. Ένας πόλεμος σκληρός, που δεν χαρακτηρίζεται από τις οργανωμένες στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Που δεν περιορίζεται στο πεδίο μάχης. Που θέλει να συνθλίψει τον Παλαιστινιακό λαό, με μανία. Που σκοτώνει ότι μπορεί να συμβάλλει στην διαιώνιση αυτού του λαού. Που αφήνει πίσω χιλιάδες νεκρά παιδιά.

Σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children τουλάχιστον 3.195 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου και μετά - περισσότερα από όσα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο, από το 2019 και μετά.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ την Κυριακή, επικαλούμενη τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, δείχνουν ότι τουλάχιστον 3.324 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ 36 έχουν πεθάνει στη Δυτική Όχθη.

«Ο θάνατος ενός παιδιού είναι πάρα πολύς, αλλά πρόκειται για σοβαρές παραβιάσεις επικών διαστάσεων», δήλωσε ο Τζέισον Λι, διευθυντής του Save the Children για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με το Al Jazeera. «Η κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βάλει τους ανθρώπους πάνω από την πολιτική – κάθε μέρα που ξοδεύεται σε συζητήσεις, αφήνει τα παιδιά να σκοτώνονται και να τραυματίζονται. Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν αναζητούν ασφάλεια σε σχολεία και νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, συνολικά 2.985 παιδιά σκοτώθηκαν σε 24 χώρες το 2022, 2.515 το 2021 και 2.674 το 2020 σε 22 χώρες, ανέφερε η Save the Children.

Τα παιδιά αποτελούν πάνω από το 40% των 7.703 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα και πάνω από το ένα τρίτο όλων των νεκρών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ.

Με άλλα 1.000 παιδιά να έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα στη Γάζα και να θεωρούνται θαμμένα κάτω από τα ερείπια, ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

Την περασμένη Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν «εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις» στη Λωρίδα της Γάζας, με τη Save the Children να προειδοποιεί ότι θα επιφέρει περισσότερους θανάτους, τραυματισμούς και δυστυχία, ενώ παράλληλα ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Αναφέρεται ότι τουλάχιστον 6.360 παιδιά στη Γάζα έχουν επίσης τραυματιστεί, καθώς και τουλάχιστον 180 παιδιά στη Δυτική Όχθη και τουλάχιστον 74 παιδιά στο Ισραήλ. Περισσότερα από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, παραμένουν όμηροι μέσα στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το ένα τρίτο των νοσοκομείων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας δεν λειτουργούν πλέον λόγω των διακοπών της ηλεκτροδότησης και της «απόλυτης πολιορκίας» από την κυβέρνηση του Ισραήλ που εμποδίζει την είσοδο αγαθών όπως καύσιμα και φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό τα παιδιά που έχουν τραυματιστεί, να πεθάνουν. 

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, σφίγγοντας τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από το 2007, διακόπτοντας όλες τις προμήθειες τροφίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων και νερού και επιτρέποντας μόνο μικρές ποσότητες βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, από τις 21 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ