Το Υπ. Μετανάστευσης μειώνει τους διερμηνείς στα κέντρα μεταναστών και προσφύγων

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να φιμώσει τους πρόσφυγες.

Το Υπ. Μετανάστευσης μειώνει τους διερμηνείς στα κέντρα μεταναστών και προσφύγων
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ΜΕΤΑδραση αναγκάζεται μειώσει από σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος την παροχή διερμηνείας, λόγω πολύμηνης καθυστέρησης στην καταβολή των οφειλόμενων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση από τον Μάρτιο του 2011 έως και σήμερα παρείχε υπηρεσίες διερμηνείας σε πάνω από 1.468.450 περιπτώσεις, είτε μέσω φυσικής παρουσίας είτε εξ αποστάσεως, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες διερμηνείας όλων των αρμόδιων αρχών για την εξέταση αιτημάτων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι 300 εκπαιδευμένοι διερμηνείς σε 63 γλώσσες και διαλέκτους που καλύπτουν τις ανάγκες επικοινωνίας στις διαδικασίες ασύλου, στις Δομές και στο σύνολο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης ανά την Ελλάδα, μειώθηκαν περίπου κατά 80%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Οι 300 εκπαιδευμένοι διερμηνείς σε 63 γλώσσες και διαλέκτους που καλύπτουν τις ανάγκες επικοινωνίας στις διαδικασίες ασύλου, στις Δομές και στο σύνολο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης ανά την Ελλάδα, μειώθηκαν περίπου κατά 80%.

Οι καθυστερήσεις καταβολής των οφειλόμενων στη ΜΕΤΑδραση, συμπεριλαμβανομένου και του μηνός Οκτωβρίου, ανέρχονται σε έξι (6) μήνες από την Υπηρεσία Ασύλου και σε πέντε (5) μήνες από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ήδη από τον Αύγουστο ξεκίνησε το πρόβλημα ρευστότητας, αλλά λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών η ΜΕΤΑδραση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια τους τελευταίους μήνες ώστε να αποφευχθεί η διακοπή της διερμηνείας η οποία είναι απαραίτητη για τη διεκπεραίωση μιας σειράς διαδικασιών, όπως η ενημέρωση, η καταγραφή, η υποβολή και η εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Παρά το γεγονός ότι αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον λόγο της μη εκταμίευσης δεσμευμένων κονδυλίων που έχουν καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική Πολιτεία για τον σκοπό αυτό, ως ανθρωπιστική Οργάνωση θα συνεχίσουμε να διατηρούμε, για όσο ακόμα αυτό είναι δυνατό, μία ελάχιστη ομάδα διερμηνέων σε όλα τα σημεία ανά την Ελλάδα για την κάλυψη των ιδιαίτερα επειγουσών αναγκών του προσφυγικού πληθυσμού και των στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών.

Καλούμε την Πολιτεία να επιδείξει ευαισθησία και συνέπεια στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των συμβάσεων εκατοντάδων διερμηνέων και στελεχών μας, λόγω αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας. Την καλούμε να προβεί άμεσα  στην καταβολή των οφειλόμενων στη ΜΕΤΑδραση για τη συνέχιση της ομαλής παροχής διερμηνείας που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής και εξέτασης ασύλου και ως εκ τούτου αποσυμφόρησης των Κέντρων Υποδοχής στα νησιά και στην ενδοχώρα».

Cover Photo: metadrasi.org

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ