Η κυβέρνηση δωροδοκεί τα κανάλια με 6,8 εκατομμύρια ευρώ λόγω…Ουκρανίας!

Ο Στέλιος Πέτσας φαίνεται πως άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του ως μέλος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα ανδραγαθήματά του έγιναν μάθημα, παράδειγμα προς μίμηση για τους επόμενους. Ο λόγος αυτή τη φορά για τον Ιωάννη Μπρατάκο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, ο οποίος φόρεσε τη βαριά μπέρτα του Στέλιου Πέτσα και αποφάσισε να μοιράσει κι εκείνος κρατικό χρήμα στα τηλεοπτικά κανάλια.

Η κυβέρνηση δωροδοκεί τα κανάλια με 6,8 εκατομμύρια ευρώ λόγω…Ουκρανίας!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Είναι φανερό πως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα λεφτά υπάρχουν μόνο για όσους η ίδια επιθυμεί. Για τους υπόλοιπους υπάρχει μόνο παντεσπάνι, ανατιμήσεις, κοροϊδία και αισχροκέρδεια. Κάθε φορά που πρέπει να εξυπηρετηθεί οποιοδήποτε αφήγημα θα συγκαλύψει κάποια κρίση, είτε αυτή αφορά τη χώρα είτε τη διεθνή πραγματικότητα και θα μας αποπροσανατολίσει από την ουσία, οι γνωστές πια λίστες ενίσχυσης φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Πόσα σκάνδαλα να αντέξει; Κάτι πρέπει να μπει κάτω απ’ το χαλί, σωστά; Κάπως πρέπει να διατηρηθεί η ομερτά.

Για μια κυβέρνηση, λοιπόν, που έχει αναχθεί σε marketing project, τα λεφτά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της δημοτικότητάς της και τη χειραγώγηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό σκάει το παραμύθι με τις λίστες επιχορηγήσεων στα μέσα και στους καναλάρχες, με στόχο να να εξασφαλίσει την εύνοια τους. Τότε ήταν η πανδημία του κορονοϊού, τώρα είναι... ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το χρονικό της απόφασης

Ήταν ένα μήνα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όταν δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για το «πρόγραμμα χρηματοδότησης», με προσδιορισμό των δικαιούμενων ποσών ανά δικαιούχο όσο και του αποδοτέου στον ΕΔΟΕΑΠ ποσού για όλο το έτος 2022.

Ήταν μια προεκλογική δέσμευση-δώρο της κυβέρνησης, επιλεκτική βέβαια, καθώς αφορά μόνο σε συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς (Mega, Alpha, ΣΚΑΪ, Open, Star, ANT1, Μακεδονία TV) και όχι στο σύνολο των έντυπων και ηλεκτρικών ΜΜΕ της χώρας και, ασφαλώς, όχι το σύνολο των ιδιωτικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ της 21ης Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, με τις υπογραφές των τότε υπουργών Σκυλακάκη και Οικονόμου, σκοπός του προγράμματος χρηματοδότησης οριζόταν η οικονομική στήριξη των δικαιούχων επιχειρήσεων (δηλαδή, των επτά τηλεοπτικών καναλιών), καθώς και των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές κι αυτό γιατί πρώτον, «επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. και τους διεθνείς εταίρους, καθώς και από τα αντίμετρα που ελήφθησαν» και δεύτερον, «προάγουν την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ποιότητα στο δημόσιο διάλογο».

Ακόμα αναρωτιόμαστε, βέβαια, πώς ακριβώς επλήγησαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πώς προάγουν την ποιότητα και τον πλουραλισμό. Δεν παρατηρήσαμε κάτι που να δικαιολογεί την απαλλαγή τους από την υποχρέωση πληρωμής των εισφορών τους.

Να θυμίσουμε ότι το ΦΕΚ ανέφερε πως «η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των εννέα εκατομμυρίων ευρώ (9.000.000) και θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης…»

Σύμφωνα με έρευνα των Data Journalists, η απόφαση για την εν λόγω χρηματοδότηση εκδόθηκε από την Προεδρία της Κυβέρνησης και την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης την Τρίτη 24 Οκτωβρίου και το συνολικό ποσό φτάνει στα 6,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρονται μάλιστα και τα ποσά χρηματοδότησης ανά κανάλι για τις εισφορές τους το έτος 2022:

  • Star Channel: 1,175 εκατ. ευρώ
  • Open: 400.926 ευρώ
  • Μακεδονία TV: 78.291 ευρώ
  • ΑΝΤ1: 1,878 εκατ. ευρώ
  • Alpha: 1,304 εκατ. ευρώ
  • ΣΚΑΪ: 1,045 εκατ. ευρώ
  • Mega: 957.240 ευρώ

Διαβάστε εδώ την απόφαση για την χρηματοδότηση.

Το αφήγημα «Ουκρανία» μπάζει από παντού

Όσο σκιώδης και παραπλανητικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο μοιράστηκαν τα 20 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ της Λίστας Πέτσα, άλλο τόσο προσχηματικός είναι και ο λόγος της νέας αυτής χρηματοδότησης. Και όχι, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι σίγουρα η πραγματικότητα. Μοιάζει με ένα εντελώς πρόχειρο εφεύρημα, το οποίο δεν έχει έρεισμα για πολλούς λόγους. Αρχικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, όλα τα κανάλια είχαν πληρώσει ήδη κανονικά τις εισφορές προς τον ΕΔΟΕΑΠ για το 2022  κι αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι τα επτά κανάλια δεν είχαν καμία δυσκολία στο να εκπληρώσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους. Τώρα, όμως, θα τους επιστραφούν τα ποσά αυτά από το ταμείο των φορολογουμένων πολιτών. Επίσης, εκτός από το ότι τα διαφημιστικά έσοδα των καναλιών παρουσιάζονται αυξημένα την περίοδο μετά την πανδημία, τον Απρίλιο 2023, όταν η κυβέρνηση πέρασε με ΦΕΚ το πρόγραμμα χρηματοδότησης, κανένα κανάλι δεν είχε δημοσιεύσει ακόμα τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, ώστε να διαφανεί αν υπήρχε κάποιου είδους οικονομικό κώλυμα την περασμένη χρονιά. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ