Σκάνδαλο υποκλοπών: 11 πρόσωπα που μολύνθηκαν από τον τηλεφωνικό αριθμό του Δημητριάδη

Οι αποκαλύψεις έχουν να κάνουν με την αποστολή μηνυμάτων μολυσμένων με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator σε έντεκα πρόσωπα

Σκάνδαλο υποκλοπών: 11 πρόσωπα που μολύνθηκαν από τον τηλεφωνικό αριθμό του Δημητριάδη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με τίτλο «Predator- Από το κινητό του Γρηγόρη... με αγάπη» κυκλοφόρησε σήμερα το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», φέρνοντας στο προσκήνιο νέα στοιχεία σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator.

Στο πλαίσιο των Predator Files του δικτύου EIC και δημοσιεύοντας ταυτόχρονα με διεθνή ΜΜΕ, όπως το Spiegel και το Mediapart, το Reporters United και η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτουν στοιχεία της δικογραφίας που βασίζονται στην έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. 

Οι αποκαλύψεις έχουν να κάνουν με την αποστολή μηνυμάτων μολυσμένων με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator σε έντεκα πρόσωπα, ανάμεσά τους πολιτικοί, εκδότες, επιχειρηματίες και μία δικαστικός.

Τα 11 μηνύματα εστάλησαν το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου 2021, από τις 20.05 έως τις 20.54 και αφορούν τους παρακάτω:

1. Ελίνα Κυπραίου, υποδιευθύντρια του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. (20:05:52)

2. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. (20:08:01) 

3. Ευάγγελος Πιττερός, ιδιοκτήτης καφέ στο Κολωνάκι όπου συχνάζουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. (20:13:18) 

4. Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής. (20:15:18) 

5. Σπύρος Καρανικόλας, πολιτευτής ΠΑΣΟΚ, πλέον Ν.Δ. (20:15:51) 

6. Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία Νίκος Παπαθανάσης και ΣΙΑ ΕΕ. (20:35:51) 

7. Αντώνης Δελατόλας, εκδότης του «Ποντικιού». Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία D.A. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (20:36:15). 

8. Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέας ΕΥΠ. (20:46:15) 

9. Γεώργιος Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος της Euroxx. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στη Euroxx Χρηματιστηριακή. (20:46:37) 

10. Μιχάλης Καραμαλάκης, αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. (20:53:58) 

11. Γιώργος Πατεράκης, επιχειρηματίας, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία MCI του κ. Πατεράκη. (20:54:22)

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι παραπάνω έλαβαν τα μηνύματα στις 26 Ιανουαρίου 2021, την επομένη του Αγίου Γρηγορίου, από το κινητό τηλέφωνο του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε σήμερα, Παρασκευή 03/11, η ΕφΣυν: «Στις αρχές του 2021, ο αριθμός του (τότε) πολιτικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ και γενικού γραμματέα του τότε πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει και να παγιδεύσει στόχους παρακολούθησης με το (παράνομο) Predator».

Το μήνυμα έμοιαζε με απάντηση σε ευχές προς τον κ. Δημητριάδη για την ονομαστική του εορτή και συγκεκριμένα ανέφερε: «Σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας και αντεύχομαι τα καλύτερα!», και συνοδευόταν από τον σύνδεσμο www.thankyou.ewish.cards/gregory-card, ο οποίος θα οδηγούσε υποτήθεται σε κάρτα ευχών. 

Κατόπιν έρευνας, διαπιστώθηκε ότι τα μηνύματα έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου και, επομένως, τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης.

«Οι παραλήπτες των 11 κακόβουλων μηνυμάτων είδαν στην οθόνη τους τον αριθμό και το όνομα του κ. Δημητριάδη (εφόσον το είχαν αποθηκευμένο στις επαφές τους) θεωρώντας ότι το μήνυμα το έστελνε εκείνος, ενώ προερχόταν από μια υπηρεσία αποστολής SMS μέσω διαδικτύου»,  αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται ορισμένα εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι ο κ. Δημητριάδης ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην αποστολή των μηνυμάτων: «Πώς οι χειριστές του Predator γνώριζαν από ποια πρόσωπα είχε ενδεχομένως δεχτεί ευχές την προηγουμένη. Μόνο αν ο κ. Δημητριάδης βρισκόταν υπό παρακολούθηση μέσω επισύνδεσης ή λογισμικού υποκλοπών, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα αυτός καταγγείλει».

Αν δεν είχαν αυτήν την πληροφορία, οι χειριστές του Predator πιθανώς να είχαν στείλει μήνυμα και σε κάποιους οι οποίοι δεν είχαν ευχηθεί στον Δημητριάδη και επομένως θα δημιουργούταν περαιτέρω συζήτηση γύρω από μια πιθανή παρεξήγηση, η οποία μάλιστα θα έπρεπε να προβληματίσει και τον ίδιο τον φερόμενο ως αποστολέα.

Τι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι συντάκτες του ρεπορτάζ απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό και ρώτησαν αν συμμετείχε στην αποστολή των μηνυμάτων Predator ή εάν είχε γνώση τους. «Το γραφείο του μας απάντησε: “Η υπόθεση βρίσκεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο”. Ο κ. Μητσοτάκης δεν διαψεύδει ότι είχε γνώση των κακόβουλων μηνυμάτων», αναφέρει η ΕφΣυν.

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε, την Τετάρτη 01/11, τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο, για προσωπική ατζέντα, ενώ σε μία πρωτοφανή επίθεση παρομοίασε την ΑΔΑΕ με «σουρωτήρι» και την κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε «ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ».

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο, στη Βουλή,  ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο, μετά και τις καταγγελίες Ράμμου για την αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ με ακροδεξιό δεκανίκι όπως είπε την Ελληνική Λύση, ανέφερε:

«Ο ελληνικός λαός έκανε μια πολιτική ετυμηγορία» για να προσθέσει πως «η πολιτική διάσταση του θέματος δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση το ανεξάρτητο έργο της Δικαιοσύνης». «Η κάλπη δεν ξεπλένει ένα ενδεχόμενο αδίκημα, αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να το ερευνήσει. Αλλά γιατί να παρέμβουμε; Γιατί παρεμβαίνουμε αυτή τη στιγμή στο έργο της Δικαιοσύνης; Εσείς κάνατε μια ολόκληρη ανάλυση. Μας είπατε περίπου ότι ξέρατε -κατάλαβα εγώ- ότι θα ασκηθούν διώξεις, ότι κάτι θα κάνουν οι ανακριτές και γι’ αυτό η υπόθεση πήγε σε ανώτατο επίπεδο. Εσείς πού τα ξέρετε όλα αυτά; Μας είπατε ότι ξέρατε ότι η ΑΔΑΕ θα βάλει πρόστιμο. Και εσείς πού το ξέρατε αυτό; Πού το ξέρατε; Σας ρωτώ εγώ. Αν είναι τόσο ανεξάρτητη αυτή η Αρχή και αν δεν είναι σουρωτήρι με ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ, πού τα ξέρατε επιτέλους όλα αυτά εσείς για να τα γνωρίζετε;» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Λοιπόν, κοιτάξτε, κ. Ανδρουλάκη, μια και καλή. Επειδή για τα θέματα του κράτους δικαίου έχω κουραστεί να ακούω “την υποχώρηση της Ελλάδος”, και ότι η Ελλάδα είναι “περίπου μπανανία στα θέματα αυτά” είστε προερχόμενος από την Ευρωβουλή και γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ένας τελικός κριτής, ο οποίος κρίνει την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις όλων των κρατών-μελών ως προς τα θέματα κράτους δικαίου. Και είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή… Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει διαρκή πρόοδο. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας».

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, ο Χρήστος Ράμμος απάντησε, σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, στο συνέδριο για τις ανεξάρτητες αρχές, στον Κυριάκο Μητσοτάκη: 

«Αν ήθελα να είχα ατζέντα δεν θα είχα επιλέξει την ΑΔΑΕ. Πήγα εκεί για να βοηθήσω» σημείωσε αρχικά και συνέχισε: «Δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει τι εννοούσε ατζέντα. Στα γεράματα απέκτησα και ατζέντα. 40 χρόνια στο ΣτΕ, δικαστής ποτέ δεν έδωσα αφορμή για το παραμικρό. Ποτέ δεν ακούστηκε το παραμικρό για μένα. Νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή». 

«Αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα».

Ο Χρήστος Ράμμος εμφανίστηκε έτοιμος για «αλήθειες» και άρχισε να εξιστορεί την πορεία του σκανδάλου των υποκλοπών που «ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί». 

Μεταξύ άλλων είπε πως «η αρχή δεν ολιγώρησε δεν παρέλυσε» και πως «οι δυσκολίες οφείλονται σε εκείνους που δεν ήθελαν να γίνει γνωστό το πόρισμα».

Εξαπέλυσε πυρά και κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου κάνοντας λόγο για προσπάθεια παρεμπόδισης της ΑΔΑΕ να κάνει ελέγχους. «Ο Ντογιάκος εξέδωσε γνωμοδότηση ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα», είπε τονίζοντας ότι η αρχή «εκ του νόμου όμως έχει κάθε αρμοδιότητα για ελέγχους». Παράλληλα έκανε λόγο για «προειδοποίηση στα όρια της απειλής» και για «εσφαλμένη γνωμοδότηση».

«Η ΑΔΑΕ μπορεί να κάνει ελέγχους στην ΕΥΠ και στα αρχεία της» ξεκαθάρισε ο Χρήστος Ράμμος και πρόσθεσε πως «κανένας νόμος δεν δίνει τέτοια αρμοδιότητα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Τα 11 ευρήματα 

1. Τα πρώτα 11 μηνύματα Predator, για τα οποία οι δικαστικές αρχές έχουν αποδείξεις, επιτέθηκαν σε στόχους (από τον πολιτικό, οικονομικό, δημοσιογραφικό, δικαστικό χώρο) κάνοντας τους 11 παραλήπτες τους να νομίζουν ότι δέχονται SMS από τον τηλεφωνικό αριθμό του Γρηγόρη Δημητριάδη.

2. Πρόκειται για κακόβουλα μηνύματα που φαίνεται να απαντούν σε ευχές προς τον κ. Δημητριάδη για τη γιορτή του την προηγούμενη μέρα. Τα μηνύματα συνοδεύονται από μια ηλεκτρονική ευχετήρια κάρτα (gregorys-card). Οποιος πάτησε το λινκ, μολύνθηκε.

3. Τα ευρήματα προέρχονται από την πολύμηνη έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ). Ολα έχουν διαβιβαστεί στους εισαγγελείς, οι οποίοι τα ερευνούσαν, όταν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τους ζήτησε να της διαβιβάσουν όλη τη δικογραφία και ανέθεσε την έρευνα της υπόθεσης σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

4. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα μηνύματα τα έστειλε ο κ. Δημητριάδης. Τα μηνύματα στάλθηκαν μέσω μιας υπηρεσίας Web to SMS, ο χρήστης της οποίας () παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος παρά τις προσπάθειες των εισαγγελέων.

5. Ο κ. Δημητριάδης απάντησε στα ερωτήματά μας με εξώδικο - το οποίο δημοσιεύουμε. Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος αν είχε γνώση των μηνυμάτων, δεν σχολίασε ούτε διέψευσε.

6. Αμέσως μετά την επίθεση στους 11 στόχους, η Intellexa τετραπλασίασε τη χωρητικότητα των σέρβερ της στην Ελλάδα.

7. Το Predator έτρεξε σε πλήρη ισχύ για 11 μήνες. Μέχρι την ημέρα που CitizenLab και Meta δημοσίευσαν τις πρώτες εκθέσεις τους για το Predator (16.12.2021). Την ίδια μέρα, υπάλληλοι της Intellexa κατέβασαν τους σέρβερ τους και απέσυραν όλα τα μηχανήματά τους από data center στο Μαρούσι.

8. Ανάμεσα στους 11 στόχους ήταν η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης.

9. Εντοπίσαμε κι άλλα πρόσωπα ανάμεσα στους 88 στόχους που έχει ειδοποιήσει η ΑΠΔ. Πρόκειται για τουλάχιστον τέσσερις πράκτορες της ΕΥΠ, γεγονός που ενδεχομένως στοιχειοθετεί εναντίον των δραστών την κατηγορία της κατασκοπίας.

10. Ανάμεσα στους 88 στόχους είναι και ο τότε οικονομικός εισαγγελέας (υπεύθυνος για τις υποθέσεις διαφθοράς) Χρήστος Μπαρδάκης.

11. Η θεωρία του κοινού κέντρου επιβεβαιώνεται ξανά: Στόχος του Predator ήταν και ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος, για τον οποίο γνωρίζουμε ήδη πως παρακολουθήθηκε με επισύνδεση από την ΕΥΠ.

UPDATE:

Στις 9 Νοεμβρίου 2023 ο τέως γ.γ. του πρωθυπουργού απέστειλε την παρακάτω επιστολή στο 20/20 Magazine, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια.

Έχοντας μέγιστη επαγγελματική υποχρέωση και ηθικό καθήκον να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία του Τύπου και την ψυχή του επαγγέλματός μας, που είναι η δημοσίευση -χωρίς να παραβλέπουμε ποτέ τις αρχές του προς κάθε πλευρά- δίνουμε βήμα στην απάντηση του κ. Γρηγοριάδη. Ωστόσο επισημαίνουμε ότι κάθε καλόπιστος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει ότι το κείμενό μας αποτελεί αναδημοσίευση της έρευνας ρεπορτάζ που συνυπογράφουν οι Reporters United - «Εφ.Συν.»

Η δουλειά των εξαιρετικών συναδέλφων σε κανένα σημείο δεν αναφέρει ότι τα SMS στάλθηκαν από τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη, αλλά με χρήση του αριθμού του κινητού του έφτασαν μολυσμένα μηνύματα Predator σε 11 αποδέκτες, με τη μορφή ευχαριστήριας απάντησης στις ευχές που φαίνεται να είχαν σταλεί από τα άτομα αυτά προς τον κ. Δημητριάδη για την ονομαστική του εορτή την προηγούμενη ημέρα. Αυτό το στοιχείο προκύπτει ρητά από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) και της Δικαιοσύνης, ώστε δεν αμφισβητείται και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να θεωρηθεί συκοφαντία ή έστω ανακρίβεια.

 

20/20 Magazine

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ