Φορολογικό νομοσχέδιο: Αμετακίνητο το Μαξίμου παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ

Το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπόσχεται «φορολογική δικαιοσύνη» και «ολιστική, πολυεπίπεδη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Είναι, όμως, έτσι;

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αμετακίνητο το Μαξίμου παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το 2024 για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από 10.920 έως 50.000€, δηλαδή εισόδημα ίσο με αυτό του εργαζόμενου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, το οποίο όμως θα προσαυξάνεται ή θα μειώνεται με βάση ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια.

Οι κύριοι Κωστής Χατζηδάκης και Χάρης Θεοχάρης ισχυρίζονται πως θέλουν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών, διότι με βάση τα πρόσφατα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου οικονομικού έτους, «το 71% όσων δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλώνουν εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό, ενώ το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνει το 50% του φόρου των ελευθέρων επαγγελματιών». Σκοπός τους, είναι, λοιπόν, να αποκαλύψουν μια «κρυφή» φορολογητέα ύλη και να τη χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για κοινωνική πολιτική. Κι όπου κοινωνική πολιτική εννοούν ότι θα ξύσουν «τον πάτο του βαρελιού» και στο μέτρο που μπορούν θα στηρίξουν τον κόσμο. Άρα να περιμένουμε ψίχουλα;

Για να οξύνουμε λίγο τη μνήμη μας, το νέο νομοσχέδιο αποτέλεσε μία από τις κύριες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της φετινής ΔΕΘ, με παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν, εκτός από τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών, και νέους μηχανισμούς και εργαλεία, σε μια απόπειρα ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως η υποχρεωτική επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες (περίπτερα, ταξί, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες κ.ά.), η ολοκλήρωση διασύνδεσής τους με τις ταμειακές μηχανές, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η αναγνώριση των επαγγελματικών δαπανών μέσω της πλατφόρμας mydata, επανεξέταση των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις κ.ά.

Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, που βρίσκονται και στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης, όλα αλλάζουν όπως φαίνεται από το 2024 στη φορολόγησή τους και τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Κορυφαία στελέχη τόσο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όσο και της ΑΑΔΕ αναφέρουν πως μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα βρισκόταν υπό το καθεστώς μιας ιδιότυπης φορολογικής ασυλίας, δηλώνοντας από μηδενικά έως πολύ χαμηλά εισοδήματα, εκτός κι αν πιανόταν στα δίχτυα των δειγματοληπτικών ελέγχων. Το παραπάνω παύει να υφίσταται, με στόχο τα εισοδήματα που εφεξής θα δηλώνονται, να προσεγγίζουν τα πραγματικά.

Το σημείο αναφοράς του νέου συστήματος είναι ο κατώτατος μισθός. Προβλέπεται, δηλαδή, πως τα κέρδη από την επιχειρηματική δραστηριότητα των αυτοαπασχολούμενων μαζί με τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία, δεν μπορεί  να είναι μικρότερα από μια ελάχιστη αμοιβή, η οποία προσδιορίζεται με αντικειμενικό τρόπο σε σημείο που αντανακλά την ελάχιστη εισφερόμενη αξία της προσωπικής εργασίας του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του.

Η φορολόγηση θα γίνεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή το εισόδημα που θεωρεί το κράτος ότι έχει κάποιος, ανεξάρτητα με το εισόδημα που δήλωσε, δηλαδή εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί. Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί κάποιος με αυτόν τον τρόπο να καταπολεμήσει ουσιαστικά  την φοροδιαφυγή και όχι να οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό δυναμικών κλάδων της οικονομίας;

Έντονες οι αντιδράσεις 

Οι αντιδράσεις που αφορούν στο νέο νομοσχέδιο είναι πολλές κι έρχονται από πολλές πλευρές, ακόμα κι από το εσωτερικό της ΝΔ.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδοςεξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως «η κυβέρνηση, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στην πραγματικότητα “κλείνει το μάτι” στην φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων» και πως «χαρακτηρίζει, συλλήβδην, ως φοροφυγάδες το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και πλήττει αποφασιστικά την μεσαία τάξη, τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζουν πως η κυβέρνηση «έχει αποτύχει πλήρως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ξεκινά πάλι το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού, υποδεικνύοντας  τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ως τους βασικούς υπαίτιους για τη φοροδιαφυγή, επιβάλλοντας μία άδικη και οριζόντια μέθοδο υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος κάθε αυτοαπασχολούμενου». Επίσης, κάνουν λόγο για «προεκλογική εξαπάτηση» των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για τα υπερκέρδη των ενεργειακών κολοσσών. 

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ

Ποιος να το έλεγε ότι οι αντιδράσεις θα ήταν έντονες και από μερίδα βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με την πανστρατιά που ξεσήκωσε ο άξονας Μαξίμου-Υπουργείο Οικονομικών για το νομοσχέδιο.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως «πρέπει να μείνουμε μακριά από λογικές ισοπέδωσης και τσουβαλιάσματος, γιατί δεν είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροφυγάδες».

Φαίνεται, όμως, πως τόσο οι βουλευτές του κόμματος, όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι που στήριξαν την παράταξη στις εκλογές, γελούν και ταυτόχρονα εξοργίζονται με τις δηλώσεις αυτές, καθώς βρίσκονται σε συμφωνία με τη γενικότερη άποψη ότι εκπονείται ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέρ των πολυεθνικών μεγαθηρίων.

Παράλληλα, βουλεύτρια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δήλωσε στην ΑΥΓΗ ότι η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την κρίση που παρατηρείται στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που βάζει στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ένα σχέδιο στο οποίο «η κυριαρχία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο και προβληματικό χαρακτηριστικό, καθώς η παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις αυτές είναι γενικά χαμηλή».

Κάλλιο «πρώτος» στην πόλη...

Παρ΄ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός, θεωρώντας δεδομένο πως τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στο σχέδιό του και ζώντας το δικό του παραμύθι εξωστρέφειας, ταξίδεψε στην Κίνα, όπου συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο οικονομικό success story της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα και από τους κινεζικούς οίκους, συζητώντας επίσης θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ