Το Ισραήλ χτυπά σχολεία, καταφύγια και νοσοκομεία – Στους 9.500 οι νεκροί

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει απειλητικά. Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 9.488 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 3.900 παιδιά και 2.509 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ χτυπά σχολεία, καταφύγια και νοσοκομεία – Στους 9.500 οι νεκροί
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το 1 εκατομμύριο πλησιάζουν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε το Σάββατο ότι από 800.000 έως 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, ενώ 350.000-400.000 παραμένουν στα βόρεια του θύλακα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις απαγόρευσης ή κατάσχεσης βοήθειας από τη Χαμάς.

«Στα καύσιμα στις αποθήκες στη Γάζα έχουν πρόσβαση από την UNRWA για φορτηγά βοήθειας, αφαλάτωση και νοσοκομεία στα νότια της Γάζας», σημείωσε.

Το νέο αιματηρό χτύπημα σε σχολείο του ΟΗΕ

Ο ισραηλινός στρατός κατάφερε νέο αεροπορικό πλήγμα στη Γάζα, αυτή τη φορά στο σχολείο al-Fakhoora που βρισκόταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα. Ο απολογισμός είναι μέχρι στιγμής 15 νεκροί και 54 τραυματίες.

Επιδρομή σε νοσοκομεία

Τα χτυπήματα του Ισραήλ συνεχίζονται και στοχεύουν σε σχολεία, καταφύγια και νοσοκομεία. Ο στρατός φαίνεται πως δρα εντελώς τιμωρητικά, βάζοντας στο στόχαστρο ηλιακούς συλλέκτες που είναι εγκατεστημένοι σε νοσοκομεία και σπίτια, κόβοντας την μοναδική εναπομείνασα πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τους κατοίκους. 

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε επειδή βομβαρδίστηκαν είτε επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για τις γεννήτριές τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τη γεννήτρια του νοσοκομείου al-Wafa, ενώ κατέστρεψαν και μια δημόσια δεξαμενή νερού ανατολικά της Ράφα, η οποία τροφοδοτούσε αρκετές γειτονιές.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) βαθύτατα σοκαρισμένος: «Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ