Ισραήλ: Ένας χρόνος φυλακή (για Παλαιστίνιους) για «κατανάλωση τρομοκρατικού περιεχομένου»

Με έναν φωτογραφικό νόμο μόνο για Άραβες, η «μεγαλύτερη δημοκρατία της Μέσης Ανατολής» που διεξάγει γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ποινικοποιεί την σκέψη και την ίδια την ύπαρξη.

Ισραήλ: Ένας χρόνος φυλακή (για Παλαιστίνιους) για «κατανάλωση τρομοκρατικού περιεχομένου»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στον ισχύοντα αντιτρομοκρατικό νόμο καταγγέλεται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ μια τροποποίηση η οποία εισάγει την έννοια «παθητική κατανάλωση τρομοκρατικού περιεχομένου».

Μπορεί κάποιος να έχει επιλέξει μια ομάδα στο Telegram που ανεβάζει υλικό των παλαιστινιακών οργανώσεων που έχουν πάρει τα όπλα και να συλληφθείς, χωρίς να έχεις κάνει την παραμικρή αντίδραση ή κοινοποίηση. 

Αν κάποιο τρίτο πρόσωπο σε μια ομάδα ή γκρουπ, ανεβάσει ένα βίντεο ή σχολιάσει θετικά για την Χαμάς, τότε κατηγορείται για παθητική κατανάλωση τρομοκρατικού περιεχομένου, με ανώτατη ποινή τον ένα χρόνο φυλάκισης. 

Για να γίνει κατανοητό, μπορεί κάποιος να αναφερθεί εγκωμιαστικά προς μια τρομοκρατική οργάνωση και όλοι όσοι βρίσκονται στην ίδια ομάδα μπορούν να συλληφθούν ως άτομα που ταυτίζονται με την οργάνωση αυτή. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα με αυτό τον τρόπο να συλλαμβάνονται ακόμα περισσότεροι πολίτες της Δυτικής Όχθης.

Οι ελευθερίες της έκφρασης και του Τύπου πήγαν περίπατο από το πρώτο λεπτό της δημοσίευσης

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό όταν το Ισραήλ αυτοπροσδιορίζεται ως Δημοκρατία, να βλέπει κανείς πως είτε με την παράκαμψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιχείρησε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είτε με αυτό τον κατάπτυστο νόμο, το Κράτος Δικαίου έχει καταλυθεί.

Ας μελετήσουμε όμως προσεκτικά πως εξηγούν την ισχύ του νόμου οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το νομοθέτημα αυτό που μόνο Δημοκρατία δεν θυμίζει, τροποποιεί το υπάρχον άρθρο 24 του αντιτρομοκρατικού νόμου του Ισραήλ για να συμπεριλάβει ένα νέο αδίκημα, το οποίο ορίζεται ως η «συστηματική και συνεχής κατανάλωση δημοσιεύσεων τρομοκρατικού περιεχομένου υπό συνθήκες που υποδηλώνουν ταύτιση με την τρομοκρατική οργάνωση».

Όπως υπογραμμίζει η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ «Για παράδειγμα, εκείνοι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτοι για κατανάλωση τρομοκρατικών δημοσιεύσεων περιλαμβάνουν ένα άτομο που ανήκει σε μια ομάδα στο Facebook, όπου κάποιος μοιράζεται βίντεο που τεκμηριώνουν τρομοκρατικές πράξεις ή ένα άτομο που είναι μέλος μιας οικογενειακής ομάδας του WhatsApp, όπου ένα άτομο δημοσιεύει περιστασιακά επαίνους για την τρομοκρατία – ακόμη και αν το άτομο αυτό δεν εμπλέκεται στις εξτρεμιστικές απόψεις του εκδότη».

Οργανώσεις ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του Ισραήλ σχολιάζουν

Ο νόμος αφορά την παθητική κατανάλωση, χωρίς το άτομο που διαβάζει την αναρτήσεις να αντιδράσει θετικά, να σχολιάσει ή να προτρέψει σε κάτι.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των Αράβων του Ισραήλ Adalah αναφέρει: «Ο νόμος τροποποιεί το άρθρο 24 του αντιτρομοκρατικού νόμου του Ισραήλ για να συμπεριλάβει ένα νέο αδίκημα, το οποίο ορίζεται ως η συστηματική και συνεχής κατανάλωση δημοσιεύσεων τρομοκρατικής οργάνωσης υπό συνθήκες που υποδηλώνουν ταύτιση με την τρομοκρατική οργάνωση.

Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους.Οι ειδικές δημοσιεύσεις που αναφέρονται στο νόμο περιλαμβάνουν εκφράσεις επαίνου, υποστήριξης ή ενθάρρυνσης τρομοκρατικών πράξεων, άμεσες εκκλήσεις για τη διάπραξη τρομοκρατικής πράξης, καθώς και τεκμηρίωση τρομοκρατικής πράξης.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο ορίζει τη Χαμάς και το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) ως τις τρομοκρατικές οργανώσεις στις οποίες εφαρμόζεται αυτό το αδίκημα.

Η τροπολογία παρέχει επίσης στον υπουργό Δικαιοσύνης την αρμοδιότητα να κηρύσσει πρόσθετες τρομοκρατικές οργανώσεις για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Άμυνας και την έγκριση της Επιτροπής Συντάγματος, Δικαίου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ. Ο νόμος ψηφίστηκε ως προσωρινή διάταξη που ισχύει για δύο χρόνια».

H συνέχεια της ανάλυσης της Adalah

«Ο νόμος αυτός είναι ένα από τα πιο παρεμβατικά και δρακόντεια νομοθετικά μέτρα που έχει ψηφίσει ποτέ η ισραηλινή Κνεσέτ, καθώς καθιστά τις σκέψεις ποινικά κολάσιμες.

Την ώρα που οι ισραηλινές αρχές εντείνουν την εκστρατεία τους για να καταπνίξουν την ελευθερία έκφρασης των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ, διεξάγοντας εκτεταμένη παρακολούθηση των διαδικτυακών επικοινωνιών τους και προβαίνοντας σε πρωτοφανείς συλλήψεις για υποτιθέμενα αδικήματα που σχετίζονται με τον λόγο, η ισραηλινή Κνέσετ θέσπισε νομοθεσία που ποινικοποιεί ακόμη και την παθητική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η νομοθεσία αυτή εισβάλλει στην ιερή σφαίρα των προσωπικών σκέψεων και πεποιθήσεων ενός ατόμου και ενισχύει σημαντικά την κρατική επιτήρηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.Η Adalah θα καταθέσει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αμφισβητήσει αυτόν τον νόμο».

Τα συμπεράσματα της Ένωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ

«Κατανοούμε την ανάγκη καταπολέμησης της κατήχησης και της πλύσης εγκεφάλου από όσους εμπλέκονται στην τρομοκρατία», αναφέρεται στην επιστολή, «αλλά ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διωχθούν όσοι υποκινούν τη βία και την τρομοκρατία ή επαινούν την τρομοκρατία με νόμιμα μέσα και όχι με την ποινικοποίηση ανθρώπων που δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο από το να εκτίθενται σε τέτοιες δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα ή στο διαδίκτυο».

Κλείνει αναφέροντας πως «Η τιμωρία των ανθρώπων για την «κατανάλωση απαγορευμένων δημοσιεύσεων» από άλλους, μας φέρνει πιο κοντά σε ένα σύστημα αστυνομίας της σκέψης, στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να κατηγορούνται απλώς και μόνο επειδή φοβούνται αυτό που συμβαίνει στο κεφάλι τους».

Αντί επιλόγου

Το Ισραήλ ψάχνοντας περισσότερους τρόπους να εκδικηθεί και να καταπιέσει τον Παλαιστινιακό λαό, ψάχνει λόγους για συλλήψεις.

Πρακτικά μπορεί να κατηγορηθεί ακόμα και ένας Ισραηλινός ακροδεξιός για το ίδιο αδίκημα, ακριβώς επειδή είναι μέλος σε ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα που σε ανύποπτο χρόνο μπορεί να ειπωθεί κάτι ακόμα και αν δεν κάνει οποιαδήποτε αντίδραση στην ανάρτηση.

Όμως το εκτεταμένο screening που διεξάγεται με κατασκοπευτικά μέσα, στοχοποιεί αποκλειστικά τους Παλαιστίνιους και ακόμα περισσότερο τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης.

Αντίθετα δεν υπάρχει καμία ποινή για σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα που περιλαμβάνουν προτροπή σε εθνοκάθαρση ή γενοκτονία. Την ώρα που είναι πάρα πολύ σύνηθες ακόμα στα κοινωνικά δίκτυα του Ισραήλ να «αστειεύονται» με τα νεκρά παιδιά των Παλαιστινίων. 

Ο νόμος αυτός, υπογραμμίζει την βαθιά εμπιστοσύνη του Ισραήλ στις Δυτικές κυβερνήσεις πως δεν θα αντιδράσουν στο ελάχιστο για ένα τέτοιο νομοθέτημα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ