«Ολιστικό» χαστούκι στους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους με... αέρα 41%

Με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», η ΝΔ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το ισοπεδωτικό νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους.

«Ολιστικό» χαστούκι στους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους με... αέρα 41%
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ήταν μόλις τον περασμένο Μάιο που ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωνε για την τοποθέτηση Κατρούγκαλου λίγο πριν από τις εκλογές:

«Αποκαλύπτεται μέρος όσων θα μας περίμενε, αν τυχόν επέστρεφε με κάποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά που λέει έχουν τεράστιο κόστος και θα διαλύσουν και την οικονομία και τους πολίτες στην Ελλάδα. Για να πραγματοποιηθούν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή θα πρέπει να διευρυνθεί το έλλειμμα και να γίνει γιγαντιαίο το χρέος, οπότε θα ξεχάσουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα ξαναέρθει πάλι το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ή θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και οι εισφορές, όπως είχε την ειλικρίνεια να πει ο κ. Κατρούγκαλος, με αποτέλεσμα να τσακιστούν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, η μεσαία τάξη».

Σήμερα ο πλέον υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Με στόχους τους εξής εύηχους και καταπληκτικά σοσιαλιστικούς:

  • Ολιστική -μα πόσο αγαπημένη λέξη της ΝΔ- και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής
  • Φορολογική δικαιοσύνη
  • Εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Οι οποίοι στόχοι δεν έπεισαν το γνωστό κακόπιστο κομμάτι των υπηκόων της κυβέρνησης και μέχρι τις 27 Νοέμβρη -όπου και θα ψηφιστεί- έχει ήδη προγραμματιστεί στις 22 του ίδιου μήνα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα από σωματεία και Επιτροπές Αγώνα μικρών επαγγελματιών και ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων με τον λιτό τίτλο: «Ξεσηκωμός τώρα!».

Οι κακόπιστοι κάνουν λόγο για κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες, με ιδιαίτερη στοχοποίηση όσων δηλώνουν μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ καθαρά κέρδη, γεγονός που δείχνει -λένε- την «ταξική μεροληψία» της κυβέρνησης.

Τι έπαθαν και φωνάζουν όλοι;

Ας το πούμε απλά. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της (ο Θεός να μας κόβει μέρες και να της δίνει χρόνια) κυβέρνησής μας, από δω και πέρα, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να δηλώνει κέρδη 10.920 ευρώ για να τον φορολογήσουν με 1.440 ευρώ +τέλος επιτηδεύματος+120 ευρώ αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.

Ένα παραδειγματάκι:

Αυτοαπασχολούμενος με μηδέν δηλωθέν εισόδημα και μεγάλο τζίρο. Σήμερα πληρώνει μόνο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις του εργοδοτικού κόστους και του μεγάλου τζίρου πηγαίνει σε 25.833 ευρώ φορολογητέο εισόδημα και έχει αύξηση στη φορολογία κατά 4.083 ευρώ.

Με νούμερα η νέα οικονομική πολιτική της ΝΔ

  • Εισπράττει 6,2 δις ευρώ παραπάνω φόρους σε σχέση με πέρυσι
  • 1,7 δις παραπάνω θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες
  • 2 δις επιπλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Τεκμαρτός φόρος άνω των 10.920 ευρώ
  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4% σε σχέση με πέρυσι

Οι διαφημιζόμενες ως μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχουν ήδη περιγραφεί σαφώς ως φοροεισπρακτική παρέμβαση με στόχο 600 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των «μικρών» που θα δώσει νομιμοποίηση στους φοροφυγάδες μεγάλης κλίμακας. Ταυτόχρονα, εντός της κυβερνητικής παράταξης η «λαϊκή Δεξιά» εξεγείρεται για την υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη, που βάζει στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Όπως γράφει σήμερα η «Αυγή», οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ίσου με τον ετήσιο κατώτατο μισθό επί 14 μήνες, δηλαδή στα 10.920 ευρώ με 6 χρόνια λειτουργίας και θα φτάνει τα 14.196 ευρώ για 12 χρόνια λειτουργίας.

Με το νέο σύστημα φορολόγησης κανένας ελεύθερος επαγγελματίας με δραστηριότητα από 6 χρόνια και πάνω, με εξαίρεση τους αγρότες και τα «μπλοκάκια», δεν θα μπορεί να δηλώνει φορολογητέο εισόδημα κάτω από τα 10.920 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται τόσο με την πάροδο των ετών λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούν και τον μέσο όρο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς.

Επί της ουσίας, για όσους ασκούν το επάγγελμα περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται στα 12.012 ευρώ.

Για όσους ασκούν το επάγγελμα περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στα 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα περισσότερα από 12 έτη, το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται:

  • κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τα 15.000 ευρώ

  • κατά 35% έως 100% όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ

Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα

Κωστής Χατζηδάκης:

«Τα χρήματα θα πάνε για αύξηση των δαπανών Υγείας και Παιδείας. Στόχος μας είναι να χαμηλώσουμε  τους φορολογικούς συντελεστές».

Χάρης Θεοχάρης:

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας αποτελεί τομή σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε προηγουμένως, καθώς επιχειρούμε να πετύχουμε, ταυτόχρονα, διαφορετικούς στόχους σε πολλούς κρίσιμους τομείς.

α) Εκσυγχρονίζουμε δραστικά το φορολογικό πλαίσιο από θεσμικής πλευράς

β) Εστιάζουμε στην παραγωγή δεδομένων και, κατά συνέπεια, στον περιορισμό της παραοικονομίας

γ) Αξιοποιούμε την τεχνολογία στην επεξεργασία των δεδομένων ώστε να κάνουμε τους ελέγχους πιο διαφανείς και αποτελεσματικούς, μειώνοντας εν τέλει τη γραφειοκρατία.

Προχωρούμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες υλοποιούν τη βούληση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να εμπεδώσει μέσω του συστήματος φορολόγησης, την κοινωνική δικαιοσύνη προς όφελος όλων των πολιτών. Είναι όφελος που θα διοχετευθεί στην κοινωνία, στις υποδομές, στη βελτίωση της καθημερινότητας, στους ευάλωτους».

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Το φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν λέει κάτι υπερβολικό».

Αντιδράσεις

Δημήτρης Κουτσούμπας:

«Στεκόμαστε στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων που σήμερα δικαίως κινητοποιούνται, γιατί με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ δέχονται μια νέα, μεγάλη επίθεση στο εισόδημά τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, στο όνομα της φοροδιαφυγής κυνηγά για μια ακόμα φορά τους μικρούς επαγγελματίες, δηλαδή τους ίδιους επαγγελματίες που φορολογεί από το 1ο ευρώ, που επιβαρύνει με το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, με τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και με δεκάδες άλλους έμμεσους φόρους.

Την ίδια στιγμή βέβαια διατηρεί την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών που φορολογούνται εθελοντικά και απολαμβάνουν 58 ειδικές φοροαπαλλαγές, των τραπεζιτών με τον αναβαλλόμενο φόρο τραπεζών, των στρατηγικών επενδυτών με τις 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές που προβλέπονται στους αναπτυξιακούς νόμους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Ως εδώ, αρκετά πλήρωσε ο λαός τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νέο φορολογικό έκτρωμα της κυβέρνησης για τους επαγγελματίες. Να καταργηθεί για όλους ο κεφαλικός φόρος του τέλους επιτηδεύματος και, το κυριότερο, να καθιερωθεί και πάλι το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες, το ίδιο για τους μισθωτούς και τους αγρότες».

Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε:

«Πρέπει να τονίσω ότι καταρχάς αιφνιδιαστήκαμε και αιφνιδιαστήκαμε γιατί δεν ήταν στον προγραμματισμό της κυβέρνησης προεκλογικά. Δεν μας μίλησε κανείς ότι θα υπάρξει ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θα στοχοποιεί... Ακριβώς, το αντίθετο, μείωση φόρων κλπ. Το δεύτερο είναι ότι είναι οριζόντιο μέτρο και τα οριζόντια μέτρα είναι επί δικαίων και αδίκων».

Οι δικηγόροι κατεβαίνουν σε πανελλαδική αποχή και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μετά από σχετική απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, αποχή των δικηγόρων από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ευρύτερος δημόσιος τομέας) μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, γενική αποχή από όλες τις δίκες στις 16 και 17/11/2023 και 21 και 22/11/2023, η αποχή από όλες τις δίκες κατά τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων στο Κοινοβούλιο, η αποχή από έκδοση διαταγών πληρωμής από δάνεια με αιτούσες τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς επίσης και από εντολές προς εκτέλεση, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα funds και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, η αποχή από τις επιτροπές όπου μετέχουν ως μέλη δικηγόροι (ΣΥΠΟΘΑ, Δασικοί Χάρτες, Ενστάσεων Κτηματολογικών Διαφορών, Μητρώο Νομικών Εισηγητών Κτηματολογίου κ.λπ.), πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στις 22/11/2023, και η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου με όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς με σκοπό την απόσυρση των εξαγγελθέντων φορολογικών μέτρων.

Το «κίνημα της γραβάτας»

Στο μεταξύ, μερικοί κυβερνητικοί που φοβούνται μην τους κρεμάσουν με αυτές, έφτιαξαν το «κίνημα της γραβάτας». Και αντιδρούν τόσο όσο να μην πνιγούν. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνουν στοχευμένες αλλαγές για να «λειανθούν» κάποια σημεία της ρύθμισης.

Το κείμενο του σχεδίου νόμου έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=12178. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ