«Ασθενείς πεθαίνουν»: Οι Ισραηλινές δυνάμεις στις πύλες του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας - Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι

Αμέτρητα θύματα, τεράστια ανθρωπιστική κρίση, ακόμα πιο μεγάλος ο πόνος για τις χαμένες ψυχές κάτω από τα συντρίμμια. 

«Ασθενείς πεθαίνουν»: Οι Ισραηλινές δυνάμεις στις πύλες του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας -  Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η εικόνα των νεογέννητων μωρών, τυλιγμένων με κουβέρτες, παρατεταγμένα σε ένα κρεβάτι, είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία βρίσκονται υπό ισραηλινή πολιορκία. 

Τουλάχιστον 32 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων έξι πρόωρων μωρών, πέθαναν στο νοσοκομείο al-Shifa τις τελευταίες τρεις ημέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Ashraf al-Qudra, καθώς η μεγαλύτερη ιατρική μονάδα της Γάζας αναγκάστηκε να κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων και φαρμάκων.

Περισσότερα από 100 πτώματα αποσυντίθενται μέσα στο νοσοκομείο, περιμένοντας να ταφούν.

«Δυστυχώς, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο. Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός ενώ τα νοσοκομεία, τα οποία θα έπρεπε να είναι ασφαλή καταφύγια, μετατρέπονται σε σκηνές θανάτου, καταστροφής και απόγνωσης», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στην περιοχή - όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι - απαγορεύοντας τα καύσιμα, τα τρόφιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και το νερό μετά την έναρξη της στρατιωτικής του επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου. 

Όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα είναι πλέον «εκτός λειτουργίας», καθώς οι ανελέητες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά, προκαλώντας παγκόσμιες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Τι συμβαίνει στο νοσοκομείο al-Shifa;

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 650 ασθενείς και 500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, έχουν ταμπουρωθεί μέσα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου al-Shifa, περικυκλωμένοι από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τον κόσμο να εγκαταλείψει το νοσοκομείο.

Ο Hani Mahmoud, δημοσιογράφος του Al Jazeera, δήλωσε ότι «ο ισραηλινός στρατός καλεί τους ασθενείς να βγουν από το νοσοκομείο με τα χέρια πάνω από το κεφάλι τους».

«Αλλά κάποιοι από αυτούς χρειάζονται αναπηρικά αμαξίδια, ενώ άλλοι είναι ανάπηροι, άρα δεν μπορούν να περπατήσουν», είπε. «Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ότι αυτές είναι οι απαιτήσεις του ισραηλινού στρατού, ενώ την ίδια στιγμή [παίζει] το παιχνίδι με τα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας στους δημοσιογράφους «προσφέρουμε έναν ασφαλή διάδρομο»».

Την Κυριακή, η καρδιολογική πτέρυγα του νοσοκομείου βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ.

«Οι ασθενείς πεθαίνουν ο ένας πίσω από τον άλλο - ακόμη και τα μωρά στις θερμοκοιτίδες», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου al-Shifa, Muhammad Abu Salmiya, στο Al Jazeera στις 11 Νοεμβρίου.

Το προσωπικό αναγκάστηκε να τοποθετήσει τα πρόωρα μωρά σε απλές κλίνες, χρησιμοποιώντας τη λίγη διαθέσιμη ενέργεια για να λειτουργήσει ο κλιματισμός και να τα κρατήσει ζεστά. «Περιμένουμε να χάσουμε περισσότερα από αυτά μέρα με τη μέρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ahmed El Mokhallalati, γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) ανέφερε ότι τρεις νοσοκόμες σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο την Παρασκευή.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι προσφέρθηκε να εκκενώσει νεογέννητα μωρά και είχε τοποθετήσει 300 λίτρα (80 γαλόνια) καυσίμων στην είσοδο του νοσοκομείου, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο με στρατιώτες του να μεταφέρουν δοχεία και να τα τοποθετούν στο έδαφος. Είπε ότι η Χαμάς είχε εμποδίσει τις προσπάθειές της.

Η Χαμάς διέψευσε ότι αρνήθηκε τα καύσιμα και δήλωσε ότι το νοσοκομείο ήταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται σε νοσοκομεία;

Τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν επανειλημμένα δεχθεί πυρά καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατηγορήσει τους μαχητές της Χαμάς ότι τα χρησιμοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το αραβικό νοσοκομείο al-Ahli, που βρίσκεται στην πόλη της Γάζας, χτυπήθηκε από έκρηξη τον περασμένο μήνα. Σχεδόν 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, η προέλευση της οποίας παραμένει ασαφής μέχρι σήμερα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπεύθυνος ήταν ένας ισραηλινός πύραυλος, ενώ το Ισραήλ υποστήριξε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την εσφαλμένη εκτόξευση ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς λειτουργεί κέντρο διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο al-Shifa, ωστόσο η Χαμάς και αξιωματούχοι του νοσοκομείου έχουν αρνηθεί τον ισχυρισμό αυτό.

Ανεξάρτητοι γιατροί, μεταξύ των οποίων ο Βρετανοπαλαιστίνιος γιατρός Ghassan Abu-Sitta, ο οποίος βρίσκεται στο al-Shifa, και ο Νορβηγός γιατρός Mads Gilbert, ο οποίος έχει εργαστεί στο νοσοκομείο στο παρελθόν, δήλωσαν στο Al - Jazeera ότι δεν έχουν δει κανένα στοιχείο στρατιωτικής δραστηριότητας στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και άνθρωποι μέσα στο νοσοκομείο ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν απευθείας το ιατρικό συγκρότημα με πυρομαχικά και ελεύθερους σκοπευτές.

Ο υφυπουργός του υπουργείου Υγείας Munir al-Boursh δήλωσε ότι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν κάθε κίνηση μέσα στο συγκρότημα.

Τουλάχιστον 21 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν, είτε λόγω της πολιορκίας που τους έχει επιβάλει το Ισραήλ, είτε λόγω έλλειψης καυσίμων και φαρμάκων ως συνέπεια του πλήρους αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Τι συνέβη στο νοσοκομείο al-Quds;

Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στο νοσοκομείο al-Quds στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS), καθώς ήταν σε εξέλιξη προσπάθειες εκκένωσης ασθενών από το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Το Al-Quds αγωνίζεται να φροντίσει τους ασθενείς, με πρόσβαση σε περιορισμένα φάρμακα, τρόφιμα και νερό, ωστόσο έκλεισε τις πόρτες του για νέους ασθενείς την Κυριακή.

«Το νοσοκομείο προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνο του κάτω από τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους πολίτες», ανέφερε η PRCS σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Η PRCS, η οποία λειτουργεί το νοσοκομείο al-Quds από το 2001, δήλωσε ότι θεωρεί τη διεθνή κοινότητα και τους υπογράφοντες την τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης υπεύθυνους για την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας και την επακόλουθη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Τι γίνεται με άλλα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα;

Όλα έχουν πλέον σταματήσει να λειτουργούν. Το νοσοκομείο παίδων al-Nasr και το εξειδικευμένο νοσοκομείο παίδων al-Rantisi δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν χωρίς πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, καθώς βρίσκονται υπό την απειλή ισραηλινών πυρών.

Ο Mustafa al-Kahlout, επικεφαλής και των δύο νοσοκομείων δήλωσε στο Al - Jazeera: «Είμαστε εντελώς περικυκλωμένοι, υπάρχουν τανκς έξω από το νοσοκομείο και δεν μπορούμε να φύγουμε».

Την Παρασκευή, περισσότερα από δώδεκα παιδιά και οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο al-Rantisi σε νοσοκομεία της γειτονικής Αιγύπτου και της Ιορδανίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Παραμένει ασαφές τι συνέβη στα 30 παιδιά που παραμένουν στο νοσοκομείο αλ-Νασρ.

Στο μεταξύ, το νοσοκομείο al-Awda έχει ξεμείνει από καύσιμα και το νοσοκομείο τουρκοπαλαιστινιακής φιλίας, το οποίο διοικείται από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, σταμάτησε να λειτουργεί στις 30 Οκτωβρίου μετά από αεροπορικές επιδρομές και καθώς ξέμεινε από καύσιμα και φάρμακα. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι επιτέθηκε στο νοσοκομείο, τη μοναδική μονάδα θεραπείας του καρκίνου στη Γάζα.

Περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές φέρεται να έπληξαν και να κατέστρεψαν τη σουηδική κλινική στον καταυλισμό al Shati, δυτικά της πόλης της Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 500 εσωτερικά εκτοπισμένοι. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει ασαφής. Ένα άλλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξε το νοσοκομείο al-Mahdi στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο γιατροί και να τραυματιστούν άλλοι.

Πού μπορούν να πάνε οι άρρωστοι και οι τραυματίες;

Τα υπόλοιπα νοσοκομεία στη νότια Γάζα είναι σε απόλυτη πληρότητα και το νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 350 ασθενείς, είναι επίσης υπερπλήρες.

Η κατάσταση του νοσοκομείου al-Amal στο Khan Younis και του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου της Γάζας στην ίδια περιοχή που λειτουργεί υπό την αιγίδα της PRCS παραμένει ασαφής.

Δύο ακόμη νοσοκομεία στη Ράφα - το νοσοκομείο Al-Helal Emirati και το νοσοκομείο Mohammed Yousef El-Najar - λειτουργούν επίσης με περιορισμένη δυναμικότητα.

Η Ιορδανία δημιούργησε ένα νοσοκομείο πεδίου στις 6 Νοεμβρίου και ισχυρίζεται ότι έχει περιθάλψει 817 ασθενείς, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία σχεδιάζουν να δημιουργήσουν παρόμοια νοσοκομεία κοντά στα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει αυτό που αποκαλεί «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα για περισσότερο από ένα μήνα, επιτρέποντας μόνο μια σταγόνα προμηθειών.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι παρέχει ασφαλείς διαδρόμους για να ξεφύγουν οι άνθρωποι από τις έντονες μάχες στο βορρά και να μετακινηθούν νότια, αλλά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μέσα στο al-Shifa δήλωσαν ότι το συγκρότημα βρίσκεται από πλήρη πολιορκία.

Οι μάχες συγκεντρώνονται σε έναν ολοένα και στενότερο κύκλο γύρω από τις πύλες του al-Shifa από τότε που οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισήλθαν στη Γάζα.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και εμπειρογνώμονες σε θέματα δικαιωμάτων έχουν τονίσει ότι τα νοσοκομεία δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες για να κρύβονται, ούτε οι ισχυρισμοί αυτοί πρέπει να χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ ως πρόσχημα για επίθεση.

Στο al-Shifa νοσηλεύονται 600 έως 650 ασθενείς, καθώς και 200 έως 500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, και περίπου 1.500 εκτοπισμένοι που αναζητούν καταφύγιο εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Καθώς ο πόλεμος εισήλθε στην έκτη εβδομάδα του, νέες συγκρούσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και περισσότερες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε στόχους παραστρατιωτικών οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν στη γειτονική Συρία αναζωπύρωσαν τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη.

Η πίεση στο Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός αυξάνεται, καθώς οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και των ΗΠΑ, εξέφρασαν αυξανόμενη ανησυχία για τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, περίπου το 40% από αυτούς παιδιά, και πάνω από το μισό του πληθυσμού έχει μείνει άστεγος, δήλωσαν οι παλαιστινιακές αρχές.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, άσκησε συγκρατημένη κριτική στις ισραηλινές τακτικές γύρω από το al-Shifa τη Δευτέρα, λέγοντας: «Ελπίζω και προσδοκώ ότι θα υπάρξει λιγότερο παρεμβατική δράση σε σχέση με το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο πρέπει να προστατευθεί».

Οι 27 χώρες της ΕΕ εξέδωσαν την Κυριακή ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν «άμεση ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα και καταδίκαζαν τη Χαμάς επειδή χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις και αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ τήρησαν τη Δευτέρα ενός λεπτού σιγή για τα 101 μέλη του προσωπικού που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος απολογισμός εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε οποιονδήποτε πόλεμο από τότε που ιδρύθηκε ο παγκόσμιος οργανισμός μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ