«Ίσως ξεβολευτούν κάποιοι»: Ο πρωθυπουργός απαξιώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να φανερώνει την αναλγησία της για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η θηλιά σφίγγει όλο και περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες, γι’ αυτό και αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να εκφράσουν την εναντίωσή τους. Ανάμεσά τους δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και άλλοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς.

«Ίσως ξεβολευτούν κάποιοι»: Ο πρωθυπουργός απαξιώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης μας αφανίζουν»

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών, Επιστημόνων, Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων βρήκαν την ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν για το νέο νομοσχέδιο και να τονίσουν ότι «οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πιο συγκεκριμένα, καλούν σε συγκέντρωση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών την Τετάρτη, στις 11 το πρωί και σε πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς, όπως εξηγούν, «στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική “καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους”».

«Τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης μας αφανίζουν», δηλώνουν απεγνωσμένοι, ενώ αυτό που ζητούν είναι η άμεση απόσυρση των μέτρων, η ουσιαστική στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο ο καθένας θα προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του.

«Δεν μπορούμε να φορολογούμαστε για εισόδημα που δεν έχουμε αποκτήσει, ούτε να θεωρείται ότι κάθε χρόνο θα έχουμε κέρδος ή τα ίδια έσοδα. Η κυβέρνηση ξεχνά τις οφειλές που έχουμε από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια. Είμαστε διαφορετική κατηγορία από τους μισθωτούς και δε μπορεί να μας ταυτίζει με αυτούς».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα υποχωρήσουμε»

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι τόσο έντονες το τελευταίο διάστημα, ώστε η κυβέρνηση μάλλον δεν έχει κανένα λόγο να αγχώνεται για πιθανά εμπόδια στα όσα απεργάζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, καταποντίστηκε και μόνο στην ιδέα της επιστροφής του «νόμου Κατρούγκαλου». Τώρα που ο «νόμος Χατζηδάκη» έρχεται αγριότερος και πιο επιθετικός, τι αναμένεται να συμβεί άραγε;

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να μην υποχωρεί για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ ταυτόχρονα φάνηκε απαξιωτικός προς τους για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το πρόσχημα της «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής» είναι αυτό που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αναγκάσει ορισμένους να «ξεβολευτούν».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που σας μιλώ για μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς. Και αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για μια «μία μεγάλη εθνική πρωτοβουλία» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Είναι μια παρέμβαση δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό μας λόγο. Μια παρέμβαση τολμηρή, μεταρρυθμιστική, από την οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Θα την κάνουμε πράξη», ανέφερε. Μπορεί η κεντρική στόχευση να μην αλλάζει, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια, πετώντας το μπαλάκι στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, «ενδεχομένως να υπάρχουν κενά στο νομοσχέδιο, τα οποία πρέπει να καλυφθούν».

Το παραπάνω έρχεται, τέλος, ως επιβεβαίωση των δηλώσεων του ίδιου του υπουργού, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι «οι όποιες αλλαγές θα είναι σημειακές και δεν τις ξέρουμε αυτή τη στιγμή», επισημαίνοντας πως η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, που έκανε λόγο για «διορθωτικές παρεμβάσεις» στο φορολογικό νομοσχέδιο, που, μεταξύ άλλων, αφορούν το οικογενειακό εισόδημα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ