Τέμπη: Στη Βουλή οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής

«Επαρκείς οι ενδείξεις για τέλεση του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας από τον Κώστα Καραμανλή» 

Τέμπη: Στη Βουλή οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με τους εισηγητές των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επι των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για την τραγωδία στα Τέμπη.

Η πρότασή έχει στόχο να έρθουν «όλα στο φως» και να ελεγχθούν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υλοποίηση της σύμβασης 717, «από την αρχή μέχρι το τέλος», όπως τόνισε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεοδώρα Τζάκρη, τοποθετούμενη στο πλαίσιο της συζήτησης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, να συσταθεί προανακριτική επιτροπή.

Όπως είπε η κ. Τζάκρη, «εννέα μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών, συνεχίζεται η απαξίωση και εγκατάλειψη του πιο οικονομικού, οικολογικού και λαϊκού μέσου μετακίνησης», γεγονός που αποτελεί «σταθερή επιλογή και στρατηγική των κυβερνήσεων της ΝΔ». Έθεσε μάλιστα το ερώτημα, πως εξηγούμε «ότι μόλις χθες εκτροχιάστηκε τρένο του προαστιακού της Πάτρας, καθώς το δίκτυο απαρτίζεται από γραμμές σε διάλυση, μισογκρεμισμένους σταθμούς και ξύλινες ράγες: Δεν σας έφταναν πραγματικά πέντε χρόνια να συντηρήσετε μια γραμμή που μετακινείται τόσος λαϊκός κόσμος, φοιτητές και εργαζόμενοι;».

Αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για προανακριτική επιτροπή, είπε ότι γίνεται στη βάση του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής με το οποίο παραπέμπεται προς εξέταση για κακουργηματική απιστία ο υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέως, ενώ με το ίδιο έγγραφο δεν προκύπτει τίποτα συγκεκριμένο για τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη.

«Όσον αφορά την υποτιθέμενη ευθύνη του υπουργού Σπίρτζη, αυτός, δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα απόφασης ή έγκρισης επί της συμβάσεως, καθώς, η εποπτεύουσα αρχή της σύμβασης 717, σύμφωνα με τη διακήρυξη, είναι το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ, και όχι ο υπουργός» είπε η κ. Τζάρκη και πρόσθεσε: «Όμως, στο πλαίσιο της καθολικής διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης [..] ζητούμε προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και για τον Χρήστο Σπίρτζη, όπως και ο ίδιος άλλωστε το ζήτησε».

Με τη σειρά της, η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε  ότι «από τα έγγραφα του Ευρωπαίου εισαγγελέα και την ποινική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά των πρώην Υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις. Ο πρώην υπουργός κ. Σπίρτζης φέρεται να τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ο πρώην υπουργός κ. Καραμανλής φέρεται να τέλεσε το αδίκημα της απιστίας σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και του ελληνικού δημοσίου».

Υπεραμυνόμενη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, η κ. Λιακούλη επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης, καταλογίζοντας της «Λουδοβίκεια άποψη» και προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών στο ειδεχθές έγκλημα των Τεμπών.

«Από τη στιγμή που έχετε αποχρώσεις ενδείξεις, από τη στιγμή που έχετε τη βαριά υπογραφή και σφραγίδα του Ευρωπαίου εισαγγελέα, γιατί ροκανίζετε τον κοινοβουλευτικό χρόνο και δηλώνετε ότι θα υπερψηφίσετε την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες; Καμία λογική πολιτική ή νομική, δεν έχει όταν θέλεις να καλύψεις, να κρύψεις και να συγκαλύψεις ευθύνες», τόνισε η κ. Λιακούλη.

Στη συνέχεια, η κ. Λιακούλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τις δηλώσεις της πως θα καταψηφίσει την πρόταση για Προανακριτική γιατί δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες, παρεμβαίνει με ωμό τρόπο στη δικαιοσύνη, [προκαταλαμβάνοντας] το αποτέλεσμα σε μια τραγωδία στην οποία υπάρχουν ειδεχθή εγκλήματα».

Απών θα είναι για άλλη μια φορά από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει και πάλι ο αντ’ αυτού του, Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Επικρατείας, ήδη από τη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή σε σχέση με το έγκλημα των Τεμπών, είχε απορρίψει κάθε ενδεχόμενο να συναινέσει η ΝΔ στη συγκρότηση Προανακριτικής. «Σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε - για να το ξεκαθαρίσουμε - διότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες» είπε μιλώντας στη Βουλή, ο Μάκης Βορίδης.

Και αυτό, υποστήριξε, «το ξέρουμε γιατί αναγνώσαμε την πρότασή σας, είδαμε την κρισιολόγησή σας». Ο υπουργός ανέφερε ότι «αναλυτικά επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ θα σας απαντήσουμε στη συζήτηση που θα γίνει σε λίγες ημέρες στην Ολομέλεια».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου: «Εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός, παίζει και τον ρόλο του δικαστή. Έχει αποφασίσει τι θα γίνει και για την Εξεταστική. Είστε δυστύχημα δημοκρατίας κ. Βορίδη, έχετε και παρελθόν, δεν μας φτάνει που παρακολουθείτε τους πάντες, αποφασίζετε για τη δικαιοσύνη πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη».

Οι προτάσεις

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά στην ενδεχόμενη τέλεση των «εγκλημάτων» της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τους υπουργούς της περιόδου 2012-2014 Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τον υπουργό της περιόδου 2015-2019 Χρήστο Σπίρτζη.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αφορά στην ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα από την 6-11-2016 μέχρι και την 9-07-2019 από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων:

  • της απιστίας «σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Δημοσίου» και
  • της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) από τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 10 το βράδυ, οπότε θα διεξαχθεί ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία σε 4 κάλπες, στην οποία δεν μετέχουν εκείνοι κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις των δύο κομμάτων.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ