Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Διπλωματική αποτυχία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε αιφνιδίως την προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δεύτερου.

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Διπλωματική αποτυχία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί αυτές τις μέρες τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό όσο και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κίρ Στάρμερ, προκειμένου να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μετά από την εξέλιξη αυτή θα επιστρέψει νωρίτερα αύριο στην Αθήνα.

Το παρασκήνιο

Σε συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC, έγινε αναφορά στην ανάγκη να γίνει η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ δε δίστασε μάλιστα να συγκρίνει τη διατήρησή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο με το «κόψιμο» της Μόνα Λίζα. 

«Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Το ίδιο ισχύει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», σχολίασε ο πρωθυπουργός, ενώ σε επόμενη ερώτηση που έλαβε σχετικά με το πού πρέπει να βρίσκονται τα Γλυπτά, ο ίδιος απάντησε: «Νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ σαφής. Φαίνονται καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα μουσείο τελευταίας τεχνολογίας που ήταν χτίστηκε για αυτόν τον σκοπό».

Σύμφωνα, όμως, με τη Mirror, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει πως το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για να παραμείνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, με τον εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι «έχουμε μια πάγια θέση, νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου».

Ταυτόχρονα, αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια συμφωνία με στόχο μια μορφή «δανεισμού» μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε: «Δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος. Φροντίζουμε τα μάρμαρα για γενιές και αυτό θέλουμε να συνεχιστεί. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος».

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την ακύρωση την ώρα της συνάντησής του με τον Κίρ Στάρμερ, επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Η ελληνική πλευρά θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφές ότι η απρόσμενη ακύρωση του ραντεβού από τον Ρίσι Σούνακ οφείλεται στο θέμα των Μαρμάρων και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ενώ μάλιστα το εκλαμβάνει ως ένα διπλωματικό «φάουλ» και μια απρεπή κίνηση εκ μέρους του Βρετανού πρωθυπουργού. Αντίθετα, η Νταουνινγκ Στριτ υποστηρίζει ότι προέκυψε «κάτι» στο πρόγραμμα του Ρίσι Σούνακ.

Η δυσαρέσκεια Μητσοτάκη

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του.

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. 

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Δυσαρεστημένος και ο Στέφανος Κασσελάκης

Μέσα από ανάρτησή του στο X, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την αιφνίδια ακύρωση Σούνακ, γράφοντας πως «είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη».

«Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. 

Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο. 

Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ